Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Reguli pentru bicicliști: Copiii mai mici de 14 ani NU au voie cu bicicleta pe sosea

2
Reguli pentru bicicliști: Copiii mai mici de 14 ani NU au voie cu bicicleta pe sosea
Mai toate parcurile au fost luate cu asalt în această vară de copiii care se plimbă pe biciclete. O formă excelentă de activitate fizică, cu multe beneficii pentru dezvoltarea fizică dar și emoțională a celor mici, dar care poate fi și periculoasă dacă nu se respectă anumite reguli. Mai ales când bicicliștii circulă pe șosele. Descoperă în articol tot ce trebuie să știi dacă vrei să circuli cu bicicleta pe drumul public!
  • Dincolo de parcuri, pentru bicicliști, apar regulile de circulație pe care foarte mulți dintre bicicliști, copiii mai ales, nu le cunosc. De exemplu, copiilor sub 14 ani NU le este permis să circule cu bicicleta sau cu trotineta pe şosea. Chiar dacă au împlinit această vârstă, ei trebuie să cunoască regulile de circulaţie şi să fie echipaţi corespunzător, atenţionează Poliţia Romană.

Copiii trebuie să fie informaţi despre regulile pe care trebuie să le respecte şi despre obligaţiile pe care le au dacă merg cu bicicleta pe stradă, pentru a evita accidentele.

Care sunt acestea?

  • Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice  trebuie să ai vârsta minimă de 14 ani. Nu este suficient însă. Trebuie să cunoşti regulile de circulaţie şi să fii echipat corespunzător.
  • Dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulaţiei bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă. Se interzice circulaţia altor participanţi la trafic pe pistă pentru biciclete.
  • Bicicletele, atunci când circulă pe drumul public, trebuie conduse pe un singur rând.
  • Pe autostrăzi este interzisă circulaţia cu bicicleta.
  • De asemenea, este interzis să circuli cu bicicleta pe drumurile publice acoperite cu polei, gheaţă sau zăpadă.
  • Când circuli pe bicicletă, nu traversa carosabilul pe trecerile pentru pietoni!
  • În timp ce mergi pe drumurile publice, ești obligat să ai asupra ta actul de identitate.



Echiparea bicicletei

Tot Poliția Română atrage atenția asupra regulilor în ce privește echiparea bicicletei. Iată care sunt: 

În circulaţia pe drumurile publice, bicicleta trebuie să fie prevăzută cu dispozitiv de frânare eficace, cu un sistem adecvat, funcţional, de direcţie, cu sistem de avertizare sonoră (se interzic echiparea şi folosirea sistemelor de avertizare sonoră specifice autovehiculelor).

Pe timp de noapte, bicicleta trebuie echipată în faţă cu lumina de culoare albă sau galbenă, iar în spate cu lumina de culoare roşie şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeaşi culoare.

Bicicleta trebuie echipată cu elemente sau dispozitive care, în mişcare, formează un cerc continuu, fluorescent-reflectorizante, de culoare portocalie, fixate pe spiţele roţilor.


 Ce alte obligații mai au bicicliștii?

Este INTERZIS bicicliștilor:

 - să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificaţia "Accesul interzis bicicletelor";

 - să înveţe să conducă biciclete pe drumurile intens circulate;

 - să circule pe trotuare, cu excepţia cazului când pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate lor;

 - să se ţină de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sau împins ori tras de o persoană aflată într-un vehicul;

- să circule fără a ţine cel puţin o mână pe ghidon şi ambele picioare pe pedale;

 - să circule în timp ce se află sub influenţa alcoolului, a produselor ori a substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;

- să transporte sau să tragă orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulaţia celorlalţi participanţi la trafic;

- să transporte o altă persoană, cu excepţia copilului până la 7 ani, numai dacă vehiculul are montat în faţă un suport special, precum şi a situaţiei când vehiculul este construit şi/sau echipat special pentru transportul altor persoane;

 - să circule pe aleile din parcuri sau grădini publice, cu excepţia cazurilor când nu stânjenesc circulaţia pietonilor;

 - să circule cu defecţiuni tehnice la sistemele de frânare sau cu un vehicul care nu este prevăzut cu avertizor sonor;

- să circule pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, fără să îndeplinească condiţiile referitoare la echipare;

 - să circule pe alte benzi decât cea de lângă bordura sau acostament, cu excepţia cazurilor în care, înainte de intersecţie, trebuie să se încadreze regulamentar pentru efectuarea virajului la stânga;

 - să circule fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent - reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă;

 - să conducă vehiculul fără a menţine contactul roţilor cu solul.

 

ATENȚIE! Pentru neîndeplinirea acestor obligaţii, copiii, la fel ca şi adulţii, sunt pasibili de sancţiune!


Nerespectarea regulilor prezentate mai sus poate duce și la accidente extrem de grave! Ce poți face într-o astfel de situație?

Oprește-te, coboară de pe bicicletă sau ridică-te de la sol dacă poții şi trece în revistă leziunile. Dacă există orice fel de efect, chiar dacă pare minor, cel mai bine ar fi să suni  la 112 şi să chemi un echipaj de poliţie la faţa locului, apoi să fi îndrumat de aceştia pentru a face un examen medical şi pentru a obține obţine un certificat medico-legal -- poate fi foarte important ulterior.

De reținut! Există că răni care nu par grave și care se pot dovedi ulterior grave sau pot avea complicaţii. Pe moment, influxul de adrenalină te va face să nu simţi rănile la justa lor valoare.  Printre cele mi frecvente răni se numără luxație de cot și leziune de menisc. Un alt efect al şocului, deloc neglijabil, este cel psihologic, un efect pe care mulţi nici nu-l conştientizează şi care poate avea urmări pe termen lung. Efectul este mai puternic la cei care o păţesc pentru prima oară.


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus