Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

În atenția viitoarelor mămici! Lucruri mai puțin discutate despre cezariană

0
În atenția viitoarelor mămici! Lucruri mai puțin discutate despre cezariană
Multe femei din România preferă această intervenție din diferite motive: teama, complicații, naștere prematură. Și, în ciuda informațiilor disponibile în mediul online, sunt multe aspecte pe care viitoarele mămici nu le cunosc. Despre ce este vorba, mai precis? Iată ce am aflat de la alte mămici cu experiență, dacă și tu te pregătești să naști pentru prima dată prin cezariană!

Pentru că fiecare femeie este diferită este firesc ca operația în sine și recuperarea după cezariană să fie resimțită diferit de fiecare în parte. Însă, sunt multe situații comune, despre care se vorbește mai puțin în articolele de pe blogurile ori de pe siteurile de mămici. 


Să le luăm pe rând...


Simiți tot, chiar și sub anestezie!

Nu vorbim despre durere, pentru că anestezia locală te amorțește complet de la brâu în jos și nu simți durere în timpul operației de cezariană. Dar simți când ți se umblă prin abdomen. Iar în momentul în care bebelușul este scos din pântec, multe mămici povestesc că au simțit pregnant că ceva este scos din interiorul lor, o senzație foarte ciudată.


Toaleta vaginală și absorbantele speciale (din tifon)

Chiar dacă bebelușul nu iese prin vagin, întreaga zonă vaginală este implicată în operația cezariană și recuperarea după operație. Astfel, înainte de operația propriu-zisă ți se va introduce în vezica urinară un cateter pentru drenarea urinei pe timpul operației, iar după nașterea prin cezariană, ți se face toaleta vaginală (minim o dată pe zi) – pentru a curăța orice scurgeri post-operatorii.


Sângerările

Chiar dacă nu naști natural, tot vei avea sângerări. După apariția lohiilor vei avea nevoie de absorbante speciale. În maternitățile de stat se practică acele tampoane din vată înfășurate în tifon. La privat, se folosesc absorbante sanitare postnatale speciale care, mai nou, se găsesc și în farmacii. Le poți achiziționa în momentul în care îți pregătești bagajul pentru maternitate.

De reținut! Există situații în care sângerările post-operatorii se pot prelungi pe mai multe luni. În aces caz, o vizită la medicul ginecolog este absolut necesară.


Cicatricea se va estompa în timp

Nu se mai practică de multă vreme tăieturile perpendiculare care pornesc de sub buric, extrem de inestetice. Însă, chiar și cu tăieturile paralele cu linia bikinilor tot te vei speria de cicatrice, într-o primă fază, indiferent cât de fină a fost cusătura. După 6 săptămâni de la naștere, vei putea folosi produse specifice care vor ajuta pielea să se refacă.


Alăptarea după cezariană

 Multe mămici sunt îngrijorate de faptul că nu pot alăpta imediat după cezariană. Iar teama lor este îndreptățită pentru că femeia care naşte prin cezariană se mobilizează mai greu, are nevoie de mai mult ajutor, corpul său primeşte unele semnale mai târziu. Dar, cu toate acestea, dacă se respectă nişte principii de bază, afirmaţia “după cezariană laptele vine mai greu” rămâne un mit. 

Astfel, alăptarea la sân se poate face după primul semnal dat corpului pentru a începe producţia de lapte, care este eliberarea placentei.  Al doilea semnal - suptul copilului la cerere, cât mai repede după momentul naşterii. Practic, de cele mai multe ori după o oră şi jumătate în maternitățiile care au ca obiectiv iniţierea alăptării precoce şi de succes.

Situația se schimbă, evident, în cazul în care vorbim de anestezie totală în comparaţie cu cea loco-regională. Dar, în multe cazuri, se face anestezie loco-regională, cu substanţe anestezice compatibile cu alăptarea. Prin urmare, cu ajutor acordat propaspetei mămici de cele mai multe ori se poate iniţia alăptarea cu succes.


Sport după cezariană

Dacă ești o fire activă, probabil te întrebi când poți face sport după cezariană. Înainte de a începe sportul după această intervenție, este important să mergi la controlul de la 6-8 săptămâni, pentru a te asigura că recuperarea de după cezariană decurge în cele mai bune condiții și nu există riscul unei complicații. Cere sfatul medicului ginecolog cu privire la exercițiile fizice; acesta îți va recomanda pașii pe care trebuie să îi urmezi și cum trebuie să ai grijă de corpul tău pentru ca refacerea să se desfășoare normal și natural.  


Foto: Freepik


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus