Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Afecțiuni ale urechii la copii. Simptome, cauze, tratament

0
Afecțiuni ale urechii la copii. Simptome, cauze, tratament
De cele mai multe ori, copiii ajung frecvent la medic din cauza durerilor de urechi care apar mai ales în primii ani de viață. Durerile de urechi mai poartă şi denumirea de otalgii şi pot afecta una sau ambele urechi, cu toate că cel mai frecvent este localizată la o singură ureche.

Există mai multe cauze ale otalgiei la copii, inclusiv infecţiile sau creşterea dinţilor, iar caracteristicile durerilor pot fi diverse, acestea fiind constante sau cu caracter fugitiv, seci şi plictisitoare sau ascuţite şi puternice.

Cele mai multe dureri de urechi la copii sunt cauzate de infecţii, care de obicei încep să se amelioreze după câteva zile, dar există şi situaţii în care otalgiile devin frecvente.


Otitele medii acute

Sunt cele mai frecvente cauze pentru acest tip de durere și pot fi cauzate de virusuri şi bacterii. Cel mai frecvent este vorba despre o infecţie virală la nivelul urechii medii (spaţiul din spatele timpanului). Copilul este agitat, se trage de ureche si plânge, nu poate dormi şi în aproximativ 50-60% din cazuri face febră. Sunt afectaţi mai ales copiii cu vârsta între 6 luni şi 3 ani, dar rămâne o problemă destul de des întâlnită până în jurul vârstei de 8-9 ani (90% dintre copii fac cel puţin un episod de otită medie acută pe an). De cele mai multe ori, otitele medii acute sunt însoțite de un episod de viroză respiratorie.

După ce medicul pune acest diagnostic, tratamentul poate necesita şi administrarea unui antibiotic dacă este vorba de o infecţie bacteriană. Majoritatea însă se vindecă sub tratament simptomatic.


Otita externă

Se mai numeşte şi otita înotătorului şi reprezintă inflamaţia tegumentului care căptuşeşte canalul auditiv extern de la intrarea în ureche până la timpan. Apare cel mai des în anotimpul cald şi la copiii care merg la piscină. Începe, de obicei, cu mâncărime a urechii, dar locul poate deveni rapid dureros dacă se infectează. Uneori se poate localiza formând un mic abces la intrarea în ureche care poate să dreneze spontan sau să necesite o mică intervenţie. În cele mai multe cazuri, tratamentul este doar unul local. 


Traumatismul canalului auditiv extern

Rănirea cu un beţişor de ureche, unghia de la deget sau orice alt corp străin pot genera durere locală. Mai mult, dacă locul se infectează, durerea devine supărătoare. De obicei leziunea este vizibilă, copilul nu face febră şi durerea este de intensitate moderată. Dacă apare înroşirea pavilionului urechii şi inflamaţia acestuia, trebuie neapărat cerut sfatul unui medic.


Dopul de cerumen

De cele mai multe ori, este nedureros, dar dacă apare o acumulare mare de cerumen poate să apară şi durerea. Durerea se poate accentu dacă dopul se împinge către interiorul urechii cu un beţişor. Tratamentul constă în extragerea dopului şi eventual tratament antiinflamator local.


Corp străin în ureche

Poate provoca durere dacă obiectul este ascuţit sau împins profund în interiorul urechii. În special copiii mici au tendinţa de a-şi introduce obiecte mici în nas şi în urechi. Trebuie atenţie sporită mai ales în cazul în care corpul străin este reprezentat de o sămânţă cu potenţial germinativ (fasole, mazăre etc) deoarece umezeala din ureche o va determina să încolţească eliminând local substanţe care pot răni tegumentul şi pot provoca infecţii şi dermatite. Tratamentul constă în extragerea corpului străin şi tratament local. Bineînțeles, sub supravegherea medicului.


Urechea de avion (Barotrauma)

durerea apare prin diferenţa de presiune dintre aerul din mediul înconjurător şi cel din urechea medie, de obicei la aterizare, mai intensă dacă cel mic este răcit. Acelaşi mecanism îi poate provoca durere şi în cazul mersului cu maşina pe serpentine sau la altitudini mari la munte. De cele mai multe ori o doză de antialgic va rezolva problema.


Erupţii dentare, carii şi abcese dentare

În special dacă este vorba despre molarii posteriori, indiferent de arcadă, durerea locală poate iradia către ureche. Copilul se plânge de durere în ureche, poate face şi febră dacă este vorba de erupţia unui molar sau un abces, dar nici nu se poate alimenta corect şi se plânge şi de durere la mestecat. Tratamentul constă în administrarea de analgezice pentru erupţiile dentare şi plombarea cariei, respectiv drenajul stomatologic al abcesului.


Amigdalita

Deşi în cazul amigdalitelor durerea este în special la nivelul gâtului, accentuată de înghiţit, se poate întâmpla ca aceasta să fie resimţită mai ales la nivelul unei urechi.


Oreionul

Parotidita epidemică sau oreion poate cauza şi durere de ureche. Acest lucru se întâmplă deoarece glanda parotidă este situată exact în faţa urechii deasupra articulaţiei mandibulei şi durerea poate iradia către ureche.


Boala Meniere

Deși se manifestă mai mult la adulți, și copiii pot fi afectați. Este o boală a urechii interioare care provoacă episoade spontane de vertij împreună cu pierderea intermitentă a auzului, sunetele din ureche (tinitus) și uneori cu senzația de presiune în ureche.

Boala Meniere este o tulburare clinică ce se defineşte prin sindromul de hidrops endolimfatic idiopatic. Mai exact: crize recurente, spontane de vertij (amețeală), hipoacuzie, senzaţie de plenitudine aurală şi acufene.


Foto: Freepik


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus