Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Cum ajuți un copil cu probleme de atenție la școală? Soluții… pe două roți

1
Cum ajuți un copil cu probleme de atenție la școală? Soluții… pe două roți
Sau pe patru, dacă vorbim de un începător într-ale pedalatului, iar în acest caz se impune un set de roți ajutătoare. Poate, te întrebi ce legătură are deficitul de atenție cu bicicleta?! Descoperă în articol cum îți poți ajuta copilul să se concentreze mai bine la școală dacă face mișcare… pe două roți.

Mai toți psihologii sunt de acord cu ideea că problemele de atenție ale copiilor la școală sunt efecte ale lipsei de autonomie. Ce legătură există? Dacă nu ar exista presiunea permanentă a părinților asupra celor mici, copiii nu s-ar opri din mișcare: ar alerga, ar sări, ar face tumbe, s-ar mișca necontrolat, s-ar învârti, tăvăli, rostogoli, balansa, atârna cu capul în jos, cățăra, ore întregi. E o mișcare instinctivă care îi ajută să-și dezvolte sistemul vestibular sau un al șaselea simț cum i se mai spune. Nu, nu este o metaforă, cu toții îl avem și este situat în urechea medie și urechea internă. Acest sistem este în strânsă legătură cu gravitația, siguranța, supraviețuirea, excitarea și atenția. Prin urmare, puterea de concentrare a unui copil este strâns legată de sistemul vestibular, absolut necesar pentru un bun simț al echilibrului, pentru o coordonare armonioasă a tuturor simțurilor, pentru o siguranță emoțională. Și, în final, pentru o bună capacitate de atenție și cooncentrare la școală. 

Copilul tău are probleme de atenție la școală? E posibil ca acest sistem vestibular să nu fie dezvoltat corespunzător. Iar mișcarea, sportul reprezintă cea mai bună soluție. Nu pare interesat de nicio disciplină sportivă? A mers la fotbal, la înot, la handbal… dar nu a rezistat mai mult de o oră? Încearcă mișcarea pe două roți.

Mai toți copiii adoră să se plimbe cu bicicleta, nu?! Mai ales că am scăpat de iarnă, ziua s-a mărit, iar plimbările prin parc sunt bifate de aproape toată familia. mersul cu bicicleta nu ar trebui să lipsească din viața niciunui copil. Bineînțeles, dacă nu există contraindicații medicale! Nu doar că reprezintă un mod distractiv de a-și petrece timpul liber, departe de ecranele gadgeturilor, dar acest tip de mișcare aduce și numeroase beneficii în creșterea și dezvoltarea unui prichindel, atât din punct de vedere fizic cât și psihic. E un tip de mișcare potrivit și pentru copiii mai puțin atletici sau sportivi, dar și pentru cei care nu se simt pregătiți încă pentru un sport de echipă. 

În plus, mersul pe bicicletă ajută la creșterea autonomiei și a încrederii în sine. Cum? Copiii se simt independenți când merg cu bicicleta și stabilesc cu ce viteză să meargă, când să se oprească, când să vireze. Iar în cazul începătorilor, satisfacția e și mai mare când, după foarte multe încercări eșuate, prichindeii reușesc să pedaleze în direcția potrivită și să pună bicicleta în mișcare. În același timp, copiii exersează atât coordonarea picioarelor când învăţa să meargă pe bicicletă, cât şi coordonarea mână-ochi prin manevrarea ghidonului.

Reguli pentru începători

Te-am convins că mersul pe bicicletă este una dintre cele mai bune forme de mișcare care îl poate ajuta pe juniorul tău să se concentreze mai bine? Atunci mergi într-un magazin de biciclete. Împreună cu juniorul tău, desigur! Sigur va fi mai încânta de mersul pe bicicletă și o va îndrăgi și mai mult dacă poate participa la alegerea ei – daca nu poate alege el modelul, măcar să poată alege culoarea.

Și, dacă tot am vorbit mai devreme despre model, e foarte important să alegi o bicicletă pe măsura copilului. Pe de o parte, dacă e prea mare el nu va putea atinge pământul cu picioarele, nu va ajunge uşor la ghidon, îi va fi teamă să se urce pe ea şi dacă o va face nu va fi în siguranţă. O bicicletă prea mică (sau una reglată necorespunzător), de pe altă parte, îl va forţa să pedaleze incorect ceea ce va duce la dureri de genunchi şi obosirea rapidă a picioarelor. Poți alege unul dintre modelele de biciclete Merida, disponibile în mai multe culori și mărimi. 

Și nu uita să pedalezi și tu alături de copilul tău! Petreceți astfel timp de calitate împreună. Și, cum atenția este strâns legată de emoție… 

Spor la pedalat!


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus