Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Ce trebuie să faci ca să ai copiii independenți? Deprinderi fără tehnologie

0
Ce trebuie să faci ca să ai copiii independenți? Deprinderi fără tehnologie
Cu siguranță ai observat și tu că juniorii din ziua de azi par a fi atât de absorbiți de tehnologia existentă încât nu mai știu să facă lucruri simple precum citirea unei hărţi sau scrisul de mână. Pentru că totul este doar la un click distanță… Conform studiilor, copiii nu cunosc mare parte din activităţile ce le pot asigura independenţa. Ce poți face? Iată recomandările lui Tim Elmore, fondatorul organizaţiei non-profit Growing Leaders ce promovează calităţile de lider ale copiilor.

Un studiu publicat recent de compania de securitate on-line AVG Technologies a constatat că în timp ce 58% dintre copiii cu vârste între 3 şi 5 ani pot naviga pe un smartphone, mai puțin de unul din şase (15%) îşi pot face singuri micul dejun. Iar aici ne referim la un simplu sandviș ori la a deschide frigiderul și de a-și lua singuri ceva de mâncare. Iar la copiii cu vârste mai mari lucrurile sunt și mai îngrijorătoare. Sunt experți în tablete și smartphone-uri, însă habar nu au să citească o hartă. Sau să schimbe magistralele la metrou. 

„Văd mulţi părinţi care fac totul pentru copiii lor, în loc să-i înveţe să se descurce singuri“, a spus Tim Elmore, fondatorul organizaţiei non-profit Growing Leaders, din Norcross, Georgia, ce promovează calităţile de lider ale copiilor. Tot el recomandă părinţilor să îi înveţe pe cei mici cele mai importante deprinderi ce pot asigura independenţa. Iată ce activități ar  trebui adulţii să le predea copiilor, de preferat până la vârsta de 10 ani: 

Spălatul rufelor 

Pare ceva banal, însă mulți copiii ajung la vârsta adolescenței, unii chiar la majorat, și nu știu cum să-și spele lucrurile. Și nu neapărat vorbim despre utilizarea unei mașini de spălat rufe, ci despre cum trebuie sortate hainele în funcție de material și de culoare, ce fel de detergent se folosește, cât timp trebuie lăsat la înmuiat… Specialiştii spun că poți să le arăți copiilor cum se face acest lucru încă de la vârsta de 6 ani.


Cum împachetezi un cadou

Cui nu-i plac cadourile?! Iar copiii adoră să le și împacheteze așa că speculează această dorință a lor. Dacă preşcolarii pot ajuta la tăierea hârtiei şi lipirea benzii, cei mai mici pot finaliza paşii suplimentari, cum ar fi eliminarea etichetei cu preţ, găsirea cutiei potrivite şi alegerea hârtiei. 


Bătutul unui cui 

Nu degeaba circulă glumele cu polițiștii și cuiul… însă, dincolo de parodie, există și adevăr. Prin urmare, lasă-i pe copii, indiferent de gen, să bată cuie. Dă-le juniorilor un ciocan, 7- 8 cuie şi o bucată de lemn moale (cum ar fi pin, plop sau cedru). Poți prinde bucata de lemn în cleme sau menghină şi arată-le cum se face. De îndată ce au învățat metoda, lasă-i să ţină singuri de lemn. Nu se ştie când vor avea nevoie să ştie cum să bată un cui. 


Plantarea răsadurilor 

Se spune că orice om pe lumea asta trebuie să planteze un pom, să construiască o casă și să aibă un copil. Ei bine, copiii pot începe cu plantarea. Nu neapărat a pomilor, ci și a răsadurilor. Whitney Cohen, co-autorul cărţii „The Book of Gardening Projects for Kids“, este de părere că până la vârsta de 6 sau 7 ani, copilul poate planta singur un răsad. 


Cum să citească o hartă

În acest moment, nu există vreun model de smartphone care să nu aibă aplicații ce folosesc sistemul GPS. Însă pot exista situații în care semnalul să nu fie disponibil ori bateria descărcată complet. Tocmai de aceea o hartă este extrem de importantă. Încearcă să folosiți  jocuri care au la bază citirea hărţilor, cum ar fi „Vânătoarea de comori“, sau încearcă să stabiliţi un traseu de urmat, la Grădina Zoologică sau în parc, organizând activitatea într-un mod cât mai distractiv, ascunzând jucării pe care cei mici să fie preocupaţi să le găsească.  Le vei “antrena” astfel simțul orientării în spațiu. În plus, un jurnal special, un caiet dictando, în care să noteze toate experiențele ar fi extrem de potrivit!


Primele măsuri pentru tratarea unei răni

Dincolo de răsfăț, la cea mai mică zgârietură copiii intră în panică. Tocmai de aceea trebuie să-I înveți de mici să nu se sperie atunci când văd sânge, dar și ce trebuie să facă într-o astfel de situaţie. 


Cum să-și pregătească ceva simplu de mâncare

Preşcolarii pot fi învăţaţi cum să adauge bucăţi mici de fructe proaspete în iaurt. Copiii de 7 sau 8 ani pot încerca să facă o pizza sau o salată simplă, iar după vârsta de 10 ani părinţii le pot arăta cum se utilizează diferite aparate din bucătărie, cum ar fi storcătorul de fructe, explicându-le că acestea pot fi folosite doar sub supravegherea părinţilor. 


Curățenie

E important ca cei mici să învețe să-și facă singuri curat în camera lor. Dar și în baie! Păstrează o lavetă la vedere pentru ca cei mici să poată şterge pasta de dinţi căzută în chiuvetă. Copiii de vârstă şcolară pot face mai mult, fiind necesar să-i învăţaţi cum se curăţă accesoriile din baie cu dezinfectant. Indiferent de vârstă, asigură-te că aceştia se spală foarte bine pe mâini după ce termină treaba. 


Prețul corect

Nu, nu e deloc ușor să mergi cu prichindeii la cumpărături, mai ales că văd o mulțime de jucării de fete sau de băieți. Însă, prin exercițiu, cu multă răbdare și multe explicații, trebuie să le explici motivele pentru care alegeți un anumit produs. În același timp, e important să le comunici un buget, făcându-i responsabili de cumpărăturile unei zile. Semnalează-le greșelile şi explică-le ce este de făcut.


Cum ți se par activitățile de mai sus? 

Foto: Freepik.com


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus