Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

7 beneficii mai puțin cunoscute ale mersului cu bicicleta pentru copii

0
7 beneficii mai puțin cunoscute ale mersului cu bicicleta pentru copii
Copiii adoră să se plimbe cu bicicleta. E distractiv, sunt mult mai rapizi și le dă un sentiment de independență. Dincolo de faptul că le îmbunătăţeşte echilibrul şi starea fizică generală, mersul cu bicicleta aduce și alte beneficii în dezvoltarea copiilor, atât la nivel psihic cât și fizic. Descoperă în articol 7 efecte pe care, poate, nu le cunoști...

Indiferent de vârstă, greutate, înălțime ori abilități sportive, mersul cu bicicleta nu ar trebui să lipsească din viața niciunui copil. Bineînțeles, dacă nu există contraindicații medicale! Nu doar că reprezintă un mod distractiv de a-și petrece timpul liber, departe de ecranele gadgeturilor, dar acest tip de mișcare aduce și numeroase beneficii în creșterea și dezvoltarea unui prichindel, atât din punct de vedere fizic cât și psihic. 

Pe lângă faptul că arde calorii şi consumă din energia copiilor, care uneori pare că nu are niciun fel de limită, mersul pe bicicletă are și alte efecte benefice asupra juniorilor. Iată 7 dintre ele, mai puțin cunoscute:

1. Antrenează inima, plămânii, dar şi muşchii şi oasele din partea inferioară a corpului, în timp ce brațele ajută la menţinerea echilibrului, la schimbarea direcţiei şi la susţinerea părţii superioare a corpului.

2. Copiii exersează atât coordonarea picioarelor când învăţa să meargă pe bicicletă, cât şi coordonarea mână-ochi prin manevrarea ghidonului.

3. Vor dormi mai bine. O plimbare matinală cu bicicleta ori după-amiaza, în parc, chiar dacă îi va obosi pe termen scurt, va face minuni pentru somnul din timpul nopții. Iată la ce concluzie a ajuns profesorul Jim Horne de la Centrul de Control al Somnului din cadrul Universității Loughborough, în urma unui studiu: "Atunci când faci exerciții afară ești expus la lumina naturală, iar asta ajută ca ritmul circadian să se resincronizeze. De asemenea, exercițiile fizice elimină cortizol, hormonul stresului, care poate împiedica somnul adânc și regenerativ."

4. Combate balonarea. Activitățile fizice reduc timpul necesar pentru traversarea intestinului gros de către mâncare, limitând astfel cantitatea de apă absorbită de organism. Astfel, mersul pe bicicletă accelerează ritmul cardiac și respirator, ceea ce ajută la stimularea contracției mușchilor intestinali și, astfel, îi protejează pe copii de senzația de balonare.

5. Creierul funcționează mai bine. Cercetătorii de la Universitatea din Illinois SUA au demonstrat că o creștere cu 5% a activităților de fitness cardio-respiratorii, rezultată în urma mersului cu bicicleta, au dus la o creștere de 15% a rezultatelor obținute la testele de inteligență. Acest lucru se datorează faptului că ciclismul ajută la formarea de celule noi în hippocampus, regiunea creierului responsabilă cu memoria.

6. Ajută la creşterea autonomiei şi a încrederii în sine. Mai ales după ce renunță la roțile ajutătoare și își mențin echilibrul pe două roți fără niciun fel de ajutor, încrederea în sine a unui copil este și mai puternică. Copiii se simt independenţi când merg cu bicicleta şi stabilesc cu ce viteza să meargă, când să se oprească și așa mai departe. 

7. Dezvoltă simțul orientării și al observării. Este concluzia la care au ajuns mai mulți profesori din Statele Unite care au sesizat faptul că prichindeii care ajung la școală cu bicicleta sunt mult mai prezenți și deschiși spre a învăța decât cei care vin cu mașina. 

Și părinții ar trebui să meargă cu bicicleta!

Nici adulții nu ar trebui să stea departe de bicicletă și nu doar pentru efectele sale asupra sănătății, ci și datorită faptului că îmbunătățește relația cu cei mici, contribuie la acel timp de “calitate” de care ei au atâta nevoie. În plus, poate fi și un mijloc de transport rapid și eficient către locul de muncă, mai ales dacă vorbim despre bicicleta electrică. Ușor de manevrat și fără a contribui la poluarea aerului. Mai multe detalii găsești aici

Te-am convins? Juniorii tăi cât de des merg pe două roți?


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus