Într-o zi caniculară, cu peste 35 de grade Celsius la umbră, o ieșire la ștrand ori la piscină reprezintă cea mai bună alternativă pentru copiii plini de energie, nu?! Însă, un astfel de loc poate fi în acelaşi timp o oază de răcoare și un pericol pentru sănătatea lor. Pentru că bazinele, la fel ca și dușurile comune sau sauna, neigienizate corespunzător creează condiţiile optime pentru dezvoltarea unor bacterii, virusuri, paraziţi şi ciuperci. Există un număr îngrijorător de boli pe care cei mici le pot contacta la piscină , pe calea aerului sau prin contact direct cu o apă infectată. Chiar dacă prin clorinarea corectă a apei sunt distruse majoritatea bacteriilor patogene, în același timp nu se realizează sterlizarea apei. Pentru că există bacterii care pot rezista în apa tratată cu clor de la câteva ore până la câteva zile.
Iată cele mai frecvente boli ce pot fi tramsmise prin apa din piscină:
Otita de piscină - afecţiune ce poate să apară pe toată perioada verii. Se manifestă prin durere, senzaţie de ureche înfundată şi mâncărime.
Foliculita – infecția folicului pilos produce erupţie pustuloasă în special pe zonele neacoperite de costumul de baie, leziunile apar la 48 ore de la expunere (între 8 ore - 5 zile) şi uneori se remit spontan în 5 zile.
Dermatofiţia piciorului - micoză produsă de o ciupercă microscopică. Se poate lua atunci când mergi desculţ pe marginea piscinei, la saună sau la duşurile comune. Localizată la nivelul tăpilor şi a unghiilor, afecţiunea se manifestă prin apariţia de vezicule care produc prurit (mâncărime), înroşirea şi descuamarea pielii însoţite de emanarea unui miros neplăcut.
► Citește și Soarele este periculos chiar şi sub umbrelă! Recomandările dermatologului
Pitiriazisul - boala este caracterizată prin apariţia unor pete mici de culoare cafeniu închis, localizate cu predilecţie la nivelul toracelui. Transmiterea bolii se face prin apa de piscină, dar şi prin utilizarea unui şezlong fără folosirea prosopului personal. Petele nu produc mâncărimi, dar în lipsa unui tratament se extind şi devin inestetice. Tratamentul este dificil întrucât este de lungă durată (circa 5-6 săptămâni) şi, de obicei, nerespectarea tratamentului sau reinfecţia determină reapariţia bolii.
Conjunctivita de bazin – poate apărea după 2-19 zile de la contactul cu apa infectată, când apare secreţia conjunctivală, purulenţa şi înroşirea ochilor. Totodată, în afară de conjunctivită bacteriană, apa bazinelor poate să producă şi o formă chimică de conjuctivită cauzată de substanţele cu care apa a fost dezinfectată.
Molluscum contagiosum - o afecţiune virală produsă de Poxvirus, este contactată mai ales de persoanele care frecventează locuri aglomerate, un exemplu ar fi piscina, ştrandul. Aceasta se manifestă prin leziuni de culoarea pielii sau roz-roşietice care se extind pe piele şi se tratează prin crioterapie (zăpadă carbonică sau chiuretare).
Boli digestive - dizenteria bacilară apare în urma ingestiei de apă contaminată cu bacterii. Principalele simptome cuprind febră, greţuri, vărsături şi diaree.
Cum ne protejăm împotriva bolilor pe care le putem contacta la piscină?
Alături de femeile însărcinate și de persoanele cu un sistem imunitar deficitar, copiii sunt cei mai expuși bolilor care pot fi contactate la piscină. Dacă prichindeii suferă de diverse afecțiuni digestive, cutanate sau oculare este indicat să amâni mersul la piscină ori la ștrand până după vindecarea lor. Nu doar că aceste afecțiuni se pot agrava, dar pot fi contagioase și, astfel, pot îmbolnăvi și alți copii.
Atenție mare la piscinele ori ștrandurile pe care le alegi. Trebuie să fie locuri special amenajate şi autorizate, unde se respectă regulile de igienă personală şi explică-le celor mici că trebuie să se evite înghiţirea apei de piscină. Imediat după ieşirea din apă nu uita să le faci un duş prelungit.
Dincolo de infecţiile micotice, bacteriene şi parazitare, ale căror simptome se manifestă prin febră, greţuri, vărsături, diaree, apariţia unor pete mici de culoare cafeniu închis etc., există și riscul declanşării unor reacţii alergiceȘ dermatita de contact, rinita alergică şi chiar astm. Fenomenele alergice se pot declanşa mai ales la contactul cu dezinfectantele din apă. În această situație, este necesară o consultație la medic.
Să aveți o vară minunată!
Sursa: cdc.gov