Cum se manifestă un copil diagnosticat cu ADHD (sindromul de tulburare hiperkinetică cu deficit de atenție)?
- Are dificultăţi de concentrare a atenţiei, se abate de la reguli și instrucțiuni când nu e supravegheat, nu poate urmări până la capăt instrucțiunile, pare că nu ascultă, face salturi de la o activitate la alta, fiind ușor distras de stimulii externi nesemnificativi pentru sarcina dată, se plictisește rapid la sarcinile rutiniere ale lecției, are dificultăți în organizarea activităților școlare, pierde cu ușurință diversele instrumente și obiecte școlare, uită de efectuarea temelor pentru acasă, prezintă hiperactivitate dezadaptativă.
- Totodată, își mișcă tot timpul mâinile și picioarele, manipulează obiecte fără un scop precis, sare, țopăie, aleargă în sala de clasă, face multe mișcări suplimentare, inutile executării sarcinilor, vorbește neîntrebat și zgomotos.
- Oferă răspunsuri precipitate înainte ca întrebările să fie complet formulate, face comentarii şi întrerupe profesorul în timpul lecției, nu-și așteaptă rândul la sarcinile de grup sau la discuții.
- Se angajează în activități periculoase, fără a analiza consecințele, are greutăți în a-și amâna o acțiune. Are mari dificultăți în a respecta regulile unei conversații, nu-l poate asculta pe celalalt până la capăt.
► Citește și Ai un copil cu ADHD? Cum îl ajuți la teme
- Vorbește repede, agitat, zgomotos, deseori trecând de la un subiect la altul. Pentru că nu are răbdare să asculte până la capat ceea ce i se explică are dificultăți în a înțelege conținutul cognitiv, a recepţiona corect cerinţele. Are dificultăți în a reactualiza cunoștințele școlare pentru că s-au întipărit și păstrat deficitar.
- Întâmpină dificultăți în a desfășura activități ce solicită o cordonare motorie mai precisă și mai lentă. Nu poate păstra ordinea în lucrurile personale și nu respectă sarcinile rutiniere.
- Nu are încredere în forțele proprii și întâmpină dificultăți în a relaționa cu cei din jur, de obicei este etichetat și respins de colegi.
Orice părinte cu un copil diagnosticat cu ADHD de către un medic specialist își dorește să rezolve orice probleme cu care se confruntă acesta. Cum poți îmbunătăți capacitatea de concentrare a copilului? Prin jocuri distractive!
1. Statuile muzicale
Dezvoltă atenția, răbdarea, capacitatea de concentrare.
Pot participa toți membrii familiei. În timp ce se aude muzica, toți dansează (mișcările sunt la alegerea fiecăruia), iar în momentul în care muzica este oprită, toţi dansatorii rămân statui în poziţia în care se afla exact atunci când se opreşte muzica. Când melodia se aude din nou, încep şi dansatorii să se mişte pe ritmul ei. Se repetă ori de câte ori vă doriți. Ceea ce este important, pentru copilul cu ADHD, să creșteți gradat timpul cât stă nemișcat.
2. Să memorăm
Dezvoltă memoria vizuală, capacitatea de concentrare și limbajul.
Se folosesc jetoane cu diferite imagini (toate imaginile să fie în dublu exemplar, un rând pentru tine și unul identic pentru copil), o planșetă, un cronometru sau un ceas cu secundar.
Așezi pe masă 5 jetoane ca în exemplul de mai sus, îi spui copilului să memoreze (Privește și ține minte desenele!), le acoperi cu planșeta și îi spui să aleagă din jetoanele sale și să le pună pe masă pe cele memorate. Cronometează și notează cât timp i-a luat pentru a așeza. Dacă a greșit, repetă până rezolvă coret. De fiecare dată se cronometrează. Pentru reușită stimulează-l punându-i în piept o steluță de campion.
Repetând jocul de mai multe ori, în timp, puterea de concentrare și capacitatea de a memora se vor îmbunătăți.