Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Mâncare căzută pe jos - regula celor 5 secunde, demonstrată ştiinţific

0
Mâncare căzută pe jos - regula celor 5 secunde, demonstrată ştiinţific
Ce copil nu scapă mâncarea pe jos, iar apoi o băga-n guriţă fără nicio problemă, în timp ce mama stă cu inima la gură atunci când vede aceste lucru?! Microbi, germeni, bacterii… Însă pericolul nu este chiar atât de mare, iar celebra regulă a “celor 5 secunde” se pare că este susţinută de mai multe studii ştiinţifice.

Sigur ai auzit de “regula celor 5 secunde”… Mai precis, dacă ai scăpat un biscuite ori o bomboană pe podeaua din bucătărie ori în altă parte a casei, nu este niciun pericol să consumi produsul respectiv. Singura condiţie: să nu treacă mai mult de 5 secunde.

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Aston din Marea Britanie , “regulă” poate fi aplicată fără probleme, întrucât alimentele scăpate pe jos pot fi mâncate fără riscuri deosebite pentru sănătate, mai ales dacă este vorba de felii de pâine prăjită. Cercetătorii au descoperit că este mai puţin probabil că bacteriile să se lipească de alimentele scăpate pe suprafeţe mochetate şi că alimentele umede, precum paştele şi dulciurile, sunt acelea în cazul cărora se aplică cel mai bine "regula celor 5 secunde".


► Citeste si  Experiment cu dublu sens: Cum ii convingi pe copii sa nu mai bea Cola


În cadrul aceluiaşi studiu s-a confirmat faptul că timpul este un factor semnificativ pentru transferul bacteriilor de pe podea pe alimente, însă mult mai important este tipul pardoselei. Astfel, suprafeţele carpetate sunt acelea care permit cel mai puţin transferul de bacterii, iar pâinea prăjită este alimentul care prezintă cel mai mic risc de a "aduna" bacterii de pe orice tip de suprafeţe, însă doar dacă este uscată.

Dacă felia de pâine prăjită este unsă cu unt sau dulceaţă atunci creşte riscul de a atrage microbi. Nu mai vorbim despre perioada de 5 secunde. Dincolo de aceasta, riscul de infectare creşte considerabil.

Contrar aşteptărilor, suprafeţele laminate şi cele acoperite cu gresie sunt cele mai "rele" tipuri  de pardosele, deoarece transfera cele mai multe bacterii pe alimente.

Sursa: WebMD

Foto: Pixabay

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus