Un ghemotoc de blană cu mustăţi lungi şi ochi stalucitori nu este doar un bun partener de joacă ci aduce şi reale beneficii aupra sănătăţii copiilor. Evident, dacă nu există probleme legate de alergii cauzate de blană.
Pisica este una dintre cele mai inspirate alegeri atunci când vine vorba despre prezenţa unui animal de companie în viaţa unui copil. De ce? Îl ajută să-şi dezvolte personalitatea şi un mijloc prin care cel mic poate depinde primele sale responsabilităţi (să curețe litiera, să se asigure că există în casă mâncare de pisici, să se joace cu animalul de companie etc.), dar şi respectul faţă de necuvântătoare.
În plus, cercetătorii au demonstrat că felinele pot fi de real ajutor persoanelor care suferă, de exemplu, de afecţiuni ale inimii, după cum reiese dintr-un studiu desfăşurat pe parcursul a 10 ani, la University of Minnesota’s Stroke Institute, la care au luat parte peste 4.000 de persoane.
De asemenea, pisicile îi liniştesc pe copiii hiperactivi. Potrivit rezultatelor acelaşi studiu menţionat mai sus, pisicile ajută la normalizarea pulsului, la reducerea nivelului de stres şi a tensiunii arteriale.
Totodată, pisicile "sunt vinovate" de la eliberarea de oxitocina în creier. Oxitocina este denumită şi hormonul dragostei şi al ataşamentului, toate manifestările de tandreţe, mângâierile, îmbrăţişările, vorbele afectuoase determina creşterea cantităţii acestui hormon benefic organismului.
Atunci când un copil se joacă cu o pisică, creierul acestuia secretă serotonină şi dopamină, care reduc stresul şi induc organismul într-o stare de armonie, stabilizând în acelaşi timp sistemul imunitar.
Chiar şi torsul pisicii are efecte terapeutice. Potrivit unui articol publicat în Scientific American, pisicile torc cu o frecvenţă între 25 şi 150 hertzi, iar acest sunet poate ajuta la refacerea densităţii osoase şi a nivelului de energie.
Ce zici? Te-am convins că e momentul să-i faci cadou juniorului tău… o pisică?
Pentru cei care preferă câinii
Dacă prezența unei pisici nu este acceptată în familie, uneori și din motive de sănătate - alergiile, de exemplu! - poți alege un cățel ca animal de companie. Copilului i se va îmbunătăţi inteligenţa emoţională, pentru că relaţia pe care copilul o stabileşte cu animalul de companie este în mod esenţial bazată pe comunicarea nonverbală. Copilul învaţă să devină mai empatic prin recunoaşterea nevoilor şi emoţiilor pe care animalul său le simte, prin posturile şi mimica pe care acesta le adoptă în diferite situaţii. De asemenea, copilul se va confrunta şi va înţelege ciclicitatea vieţii: naşterea, creşterea, reproducerea şi moartea. Astfel poate învăţa să facă faţă mai bine pierderilor semnificative.
În plus, îl responsabilizează pentru că trebuie să aibă grijă să-l scoată la plimbare, să se asigure că stocul de mâncare de câini este pe plus și să păstreze ordinea și curățenia în locul în care prietenul necuvântător doarme sau se joacă.
Foto: Freepik