Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Liber la zăpadă! 8 beneficii ale sporturilor de iarnă

0
Liber la zăpadă! 8 beneficii ale sporturilor de iarnă
Încă puțin și iarna își intră drepturi! Cu zăpadă, cu temperaturi scăzute, dar și cu multă energie de consumat când e vorba despre prichindei. Iar sporturile de iarnă sunt un bun prilej nu doar pentru a le menține un tonus fizic excelent și un sistem imunitar puternic, ci aduc reale beneficii și în dezvoltarea personală. Schi, snowboard, patinaj... Indiferent ce alegi pentru copilul tău, iată ce beneficii aduc aceste discipline în dezvoltarea lui...

Chiar dacă tu nu practici niciun sport de iarnă și, poate, ți-e teamă să-l lași pe juniorul tău să se urce pe schiuri ori să încerce placa de snowboard, nu este cazul să spui “NU” sporturilor de iarnă. Din contră! O vacanţă la schi împreună cu cei mici este pretextul perfect pentru a petrece timp de calitate împreună. Dacă tu nu te simți în stare, lasă-l pe copil să experimenteze. De ce? Pentru că sporturile de iarnă, mai ales în rândul celor mici, aduc multe beneficii în dezvoltarea fizică și personală. Care sunt acestea, mai precis?


Boost pentru sănătate!

Pentru că sporturile presupun efort şi mişcare, sistemul cardiovascular este stimulat să pompeze mai mult sânge în organism şi, astfel, îl oxigeneze mai bine. În același timp, mişcarea este benefică pentru dezvoltarea muşchilor şi pentru mentionerea greutăţii în parametrii normali, mai ales că pe timp de iarnă organismul este “programatȚ să depoziteze mai multe grăsimi.


Dezvoltă capacităţile motrice şi de echilibru

Chiar dacă, poate, nu schiezi, te-ai suit măcar o dată pe schiuri și ai observat că este nevoie de ceva coordonare a mâinilor şi a picioarelor pentru a nu îți pierde echilibrul. Ei bine, acest echilibru se învaţă în timp, prin mai multe încercări, iar copiii deprind foarte repede. Tocmai de aceea este extrem de important cum alegi schiurile pentru juniorul tău. Alegerea trebuie să o faci în funcţie de nivelul lui de performanţă, eventual împreună cu instructorul lor de schi, dacă nu schiezi şi tu şi ai nevoie de informaţii din domeniu.


Cunoaşterea propriului corp

Am putea spune că practicarea unui sport de iarnă seamănă cu o oră de anatomie. De ce? Pentru că atunci când schiezi sau te dai cu placa de snowboard, toţi muşchii îţi sunt puşi în mişcare – mâini, picioare, trunchi. Pentru junior, coordonarea tuturor părţilor corpului poate fi mai dificilă la început, însă în timp acesta va învăţa cum să echilibreze mişcările astfel încât totul să se lege. Iar dacă îi place snowboard-ul este foarte important cum alegi placa de snowboard potrivită pentru el. Chiar dacă ritmul de creştere este unul rapid, nu exagera cu lungimea plăcii. Optează pentru un snowboard care să nu depăşească înălţimea copilului.


Cunoaşterea limitelor şi depăşirea acestora

Orice sport, nu doar cele de iarnă, presupun un proces de învățare construit dintr-o serie de reuşite şi eşecuri, pentru că fiecare zi se acumulează noi capacităţi de efectuare a mişcărilor şi depăşire a neputinţelor. Astfel, copilul va descoperi în fiecare zi că este mai bun, că îi ies mişcările mult mai uşor, ceea ce îi impulsionează să descopere tot mai mult.


Contribuie la construirea încrederii în sine

Un aspect extrem d eimportant în dezvoltarea emoțională a unui copil! Mândria de a coborî pârtia fără să cadă sau reuşita unor mişcări îl vor face să se simtă puternic şi încrezător, ceea ce pe termen lung îi va prinde bine. Și nu doar pe plan sportiv, ci și în viaţa personală.


Îmbunătăţeşte capacităţile de socializare

Orice disciplină sportivă vine la pachet cu un set de reguli pe care trebuie să le respecţi. Astfel, copilul va învăţa care este conduita pe pârtie şi cum se ajută un alt sportiv căzut, ceea ce îi va imprima un caracter fair-play pe viitor.


Dezvoltă spiritul de competiție

De obicei, sporturile de iarnă sunt discipline pe care le practici de unul singur, mai puțin hocheiul și patinajul. Însă chiar dacă alegi ca juniorul tău să schieze ori să facă snowboard, spiritul de competiţie nu lipseşte nici de aici. Fie că îşi va dori să coboare primul pârtia, fie că va fi tentat să se întreacă cu alt copil sau chiar cu părinţii, spiritul de competiţie i se va activa şi va avea satisfacţia că a reuşit.


Dragostea de natură

Petrecem prea mult timp printre betoanele din orașe, așa că orice sport desfăşurat afară, în natură, îl va face pe copil să o iubească şi să o respecte pentru că este mediul care îi va aduce bucurii de fiecare dată. 


Ce zici? Te-am convins?

Foto: Freepik


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus