Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Atenție la paracetamol! În doze mari, poate fi fatal pentru copii

0
Atenție la paracetamol! În doze mari, poate fi fatal pentru copii
În cazul răcelilor, paracetamolul este unul dintre medicamentele pe care cei mai mulți oameni îl consumă fără prescripţie medicală. Însă, dacă nu este administrart corect, mai ales în cazul copiilor, acesta poate fi fatal. Iată ce efecte toxice poate avea acest medicament, dacă se ajunge la supradoză...

Acetaminofenul (paracetamolul) este un compus cu rol în scăderea durerii, a febrei și în mică măsură a inflamațiilor. El reprezintă unul dintre cele mai populare medicamente, atât la adulți cât și la copii, atunci când vine vorba de răceli comune. Totodată, este un medicament pe care majoritatea îl consumă fără prescripţie medicală. Dacă nu este administrat corect, o supradoză de paracetamol poate fi letală. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă administrarea la copii numai dacă temperatura corpului este mai mare de 38,5˚C. Febra este un mijloc de luptă a organismului împotriva infecţiilor. Rolul medicamentelor antipiretice nu este acela de a normaliza temperatura, ci de a o scădea atât cât este necesar pentru că micuţul tău să se simtă un pic mai confortabil, iar organismul să îşi poată continua lupta împotriva germenilor. 


► Citește și Când trebuie să mergi de urgență cu copilul la spital? Recomandările unui medic pediatru


În cazul răcelilor la copii nu trebuie niciodată depăşită doza de paracetamol! Iată ce recomandă medicul Tudor Ciuhodaru, într-o postare pe contul său de Facebook care s-a viralizat zilele acestea:

 “10 comprimate de paracetamol pot fi mortale. Respectarea strictă intervalului de minim 4 ore între două administrări şi a dozei maxime zilnice sunt esențiale pentru a nu apărea efecte toxice. Doi copii au ajuns la urgențe în stare gravă după ce părinţii le-au administrat paracetamol într-o doză asemănătoare celei pentru adulţi. Cei doi frați au ajuns la spital cu insuficiență hepato-renală iar unul din ei nu a mai putut fi salvat”.

Ce ar trebui să rețină părinții în cazul în care administrează paracetamol copiilor lor? Medicul Ciuhodaru explică în aceeași postare:

“1. Paracetamololul este toxic pentru ficat dacă se depășește doza.

2. Are acțiune analgezică și antipiretică. Acțiunea sa antiinflamatoare este practic inexistentă.

3. De aceea este indicat pentru tratamentul simptomatic al:

a) febrei și al

b) durerilor uşoare şi medii cu diferite localizări: cap, articulații, dinți, dureri faringiene sau durerea la locul vaccinării.

4. Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor. De aceea:

5. Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore. 

6. Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi. 

7. Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului.

8. Copilul nu este un adult în miniatură. (metabolismul diferit impune ajustarea dozelor) iar la

9. La copii cu vârsta sub 6 ani recomandăm utilizarea formelor farmaceutice adecvate vârstei (10 - 15 mg/kg/la o administrare). 

10. Nu lăsați copiilor acces liber la medicamente (necesar un dulap închis). Intoxicația cu 10 comprimate de paracetamol poate fi mortală chiar la adult.

!!! Atenție la supradozaj (terapeutic sau intoxicaţie accidentală):

1. Se impune tratament medical imediat (urgent la spital), chiar dacă nu sunt prezente manifestări clinic.

2. Pacienţii trebuie spitalizaţi!

3. Se recomandă efectuarea imediată a lavajului gastric.

4. Simptomele supradozajului constau în paloare, greaţă, vărsături, anorexie şi dureri abdominale. Dozele mari de peste 10g, într-o singură priză sau doze de peste 150mg paracetamol/kg la copil determină leziuni hepatice grave. Afectarea hepatică poate deveni aparentă după 12-48 de ore de la ingestie şi este manifestă după 2-4 zile.

5. Antidotul pentru intoxicația cu paracetamol este N-acetilcisteina. Aceasta trebuie administrată cât de repede posibil, în paralel cu diferite măsuri de tratament simptomatic, și cu monitorizarea funcțiilor vitale.”

În ce doze trebuie administrat paracetamolul?

a)Adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 12 ani: 

Doza recomandată este de 500-1000 mg paracetamol (1-2 comprimate Paracetamol 500 mg) la intervale de 4 ore, administrată la nevoie. 

Doza maximă recomandată pentru adulţi este de 4 g paracetamol (8 comprimate Paracetamol 500 mg) pe zi.

b) Copii cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani: 

Doza este de 60 mg/kg şi zi, repartizată în prize egale, de exemplu 15 mg/kg şi priză la 6 ore sau 10 mg/kg şi priză la 4 ore. 

Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore. 

Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi. 

Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile, este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului.


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus