Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Bronșita și bronșiolita: două afecțiuni cu denumiri și simptome aproape identice. Ce le diferențiază?

0
Bronșita și bronșiolita: două afecțiuni cu denumiri și simptome aproape identice. Ce le diferențiază?
La prima citire, cele două afecțiuni seamănă foarte tare, mulți părinți crezând că este vorba despre același lucru. Mai ales că au simptome comune. Însă cele două afecțiuni sunt diferite, iar medicul este cel care va indica diagnosticul corect. Ce anume le diferențiază?

Amândouă sunt boli ale căilor respiratorii, însă localizarea lor diferă, la fel și categoriile de vârstă la care se instalează. 

De exemplu, sugarii și copiii mici sunt afectați de bronșiolită, o afecțiune cu caracter sezonier, cauzată de o infecţie care afectează bronhiile mici, numite şi bronșiole – căile de transport al aerului în plămâni. Când acestea se inflamează, se umplu cu mucus, îngreunând respiraţia.  De obicei, apare în primii doi ani de viaţă, vârsta cea mai frecventă fiind între trei şi șase luni.

Primele simptome ale bronşiolitei sunt de obicei aceleaşi cu ale unei răceli obişnuite: stare generală proastă, secreții nazale, tuse, febră uşoară. Uneori apar gradual dificultăţi respiratorii mai severe, marcate prin: respiraţie rapidă, superficială, puls accelerat, retragerea gâtului şi a pieptului la fiecare respiraţie (retracţie), umflarea nărilor, iIritabilitate, dificultatea de a dormi şi semne de oboseală sau letargie.

Infecţiile care cauzează bronşiolita sunt contagioase. Germenii se pot răspândi în picăturile mici de fluid eliminate de persoana infectată pe nas şi pe gură, acestea ajungând în aer prin strănut, tuse sau râs, şi, ulterior, pe haine sau jucării. De aceea, copiii din creşe şi grădiniţe sunt mai predispuși să contracteze o infecţie ce poate duce la bronşiolită, deoarece vin în contact cu mulţi alţi copii mici.

Bronșita este o inflamaţie a sistemului respirator superior (branhiile terminale) și apare, de obicei, la copiii mai mari de doi ani. Această inflamaţie produce edemul (acumulare de lichid seros în ţesuturi) şi spută (mucozitate eliminată prin tuse). Acestea două favorizează tusea, respiraţia devenind dificilă. În funcţie de durată, această afecțiune este încadrată în două categorii: acută și cronică.

Bronşita acută se instalează brusc, dar nu durează de obicei mai mult de caeva săptămâni. Cel mai adesea, cauza este o infecţie cu un virus. O simplă răceală se poate transforma în bronșită.  Acestă boală afectează mai devreme sau mai târziu aproape toţi oamenii şi nu necesită un tratament deosebit.


► Citește și Febra, simptomul comun afecțiunilor la copii. Când trebuie să te alarmezi și care este tratamentul corect?


Bronşita cronică se instalează după mai multe manifestări acute ale bolii. Este mai des întâlnită la adulţii fumători, însă şi copii suferi de această boală, mai ales dacă sunt expuşi fumatului pasiv.

Găsiți aici informații complete despre bronșită!

Care sunt simptomele bronșitei? Tuse productivă, dureri de cap, frisoane, stare generală de epuizare, febră uşoară, probleme la respiraţie, dureri ale pieptului, respiraţie zgomotoasă.

În cazul în care prichindelul tău are febră, iar temperatura corpului depăşeşte 38 de grade trei zile consecutive, e nevoie să mergi la medic. 

Vindecarea bronşitei depinde de eliminarea mucozităţilor verzi sau gălbui din plămâni. Unii copii le pot înghiţi după ce tuşesc, iar acumularea lor în stomac poate provoca vărsături, dar nu are alte efecte periculoase. 

Potrivit studiilor efectuate de Organizația Mondială a Sănătății, mai există o formă de bronşită denumită astmatiformă care apare când astmul şi bronşita coexistă. Astmul este o afecţiune inflamatorie cronică a căilor respiratorii care conduce la strangererea muşchilor din cadrul acestora şi la inflamaţie, rezultând o îngustare a lor. Combinaţia de inflamaţie a mucoasei respiratorii şi producţia de mucus poate determina wheezing sever şi scurtarea respiraţiei.

Bronșita îi poate afecta și pe adulți la fel de tare ca pe copii. Tocmai de aceea este recomandat ca, la trecerea de la un anotimp la altul, să se pună accent pe consumul de antioxidanți. Suplimentele alimentare cu ginko biloba sunt de mare ajutor!



Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus