Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Primii 10 ani de acasă! Ce ar trebui să-i învețe părinții pe copii

0
Primii 10 ani de acasă! Ce ar trebui să-i învețe părinții pe copii
Dacă-n primii șapte ani de acasă, conform unei cutume moștenite de la bunici, un copil ar trebui să învețe regulile de politețe, cum să se îmbrace și să mănânce singur, câteva date despre el și familie și alte cunoștințe generale, în primii 10 lucrurile se schimbă un pic. Cel puțin așa consideră unii specialiști care cred că o bună educaţie şi exemplul personal sunt cheia succesului. Iar acest lucru se întâmplă doar dacă un părinte își învață copilul anumite lucruri importante, înainte ca acesta să împlinească 10 ani. Care sunt acestea?

Ce părinte nu-și dorește ca prichindelul său să devină un adult echilibrat, responsabil, cu o bună educație și împlinit în toate planurile?! Tocmai de aceea, “baza” este extrem de importantă, iar primii 10 ani din viața unui copil – esențiali. Pentru că o bună educaţie şi exemplul personal sunt cheia succesului, scrie BrightSide.me. Specialiştii explică cele mai importante  lucruri pe care orice părinte ar trebui să i le spună copilului înainte de a împlini 10 ani:


Respectul nu ține cont de gen

Respectul faţă de ceilalţi este o trăsătură importantă pe care copilul trebuie să o dobândească, inclusiv respectarea altor copii de aceeaşi vârstă, indiferent de sex. 


Nu-ți fie teamă să faci greşeli! 

Să înveți din greșelile altora este o abilitate. Însă și mai important este să înveţi din propriile eşecuri. Copilul nu trebuie să se teamă să piardă sau să facă o greşeală. 


Notele nu sunt atât de importante. Cunoștințele, da!

Din păcate, există părinți care pun presiune asupra copiilor când vine vorba de note.  Cu toate acestea, o notă bună nu indică întotdeauna cunoştinţele acestuia. Ar trebui să-ţi înveţi copilul că mai importante decât notele sunt cunoştinţele dobândite. 


Cere oricând ajutorul părinților!

Copilul trebuie să știe că poate discuta cu tine orice, oricând. La fel cum face cu prietenii lui. Nu încerca să-l critici, nu-i atrage atenția asupra oricărui lucru, arătă-i că poate avea încredere în tine încercând să eviți cearta la cea mai mică greşeală. 


► Citește și Cum poți opri un copil din joacă fără să rostești cuvântul “NU”


Încrederea în sine şi exprimarea punctului de vedere 

Atunci când părinţii arată mai mult respect faţă de profesori sau alţi oameni decât pentru propriul copil apare un dezechilibru. Pentru că acest lucru poate contribui la nesiguranţa juniorului. Explică-i copilului că respectul este important şi învăță-l să-și exprime punctul de vedere indiferent de statutul ori vârsta interlocutorului. 


Nu face ce nu-ți place doar de dragul anturajului

Popularitatea în rândul prietenilor devine extrem de importantă mai ales când copilul ajunge la școală. A fi cel mai popular dintr-un grup nu înseamnă a face întotdeauna ce-ți place. Foloseşte-ţi exemplul personal pentru a arăta copilului că este mai important să fii cinstit şi respectabil decât să primeşti aprecierea celor din jur făcând lucruri care nu ţi se potrivesc. 


Dacă nu înţelegi, pune întrebări 

Întrebările sunt absolut normale. Iar copilului nu trebui să-i fie teamă să le formuleze. Mai bine să întrebe decât să simuleze că a înțeles totul. Iar copilăria este cel mai bun moment pentru a învăţa acest lucru. 


Folosește cuvântul “NU” când este necesar

Un copil trebuie să știe că poate spune “NU”adulţilor, profesorilor şi chiar părinților, atunci când atitudinea este justificată. Când există argumente. Nu doar când prichindelul vrea să se răsfețe sau are un acces de personalitate . Abilitatea de a spune „nu“ îl va ajuta foarte mult în viaţa de adult. 


Respectă natura!

Respectul faţă de mediul care ne-nconjoară trebuie să înceapă acasă. Dacă părinții țin cont de acest lucru, la fel o vor face și copiii.


Tu care crezi că sunt cele mai importante lucruri pe care orice copil ar trebui să le învețe până la 10 ani?

Foto: Freepik

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus