Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Tu cum îți iubești copilul? Cele 5 limbaje de iubire ale copiilor

0
Tu cum îți iubești copilul? Cele 5 limbaje de iubire ale copiilor
Într-adevăr, iubirea este un limbaj universal, însă chiar și iubirea are nevoie de câteva lămuriri, mai ales când vine vorba de relația dintre părinte și copil. Pentru a avea o relație armonioasă, un rol important îl are tipul de limbaj de iubire al copilului. Dacă nevoia de iubire a acestuia nu este satisfăcută, dacă rezervorul lui de iubire este gol, sunt puține șanse ca dezvoltarea acestuia să decurgă într-un mod armonios. Iată care sunt câteva dintre concluziile consilierului Gary Chapman și psihiatrului Ross Campbell, în cartea lor “Cele 5 limbaje de iubire ale copiilor”.

Găsirea și utilizarea limbajului principal de iubire al copilului dumneavoastră nu înseamnă că pe parcursul dezvoltării sale nu va mai avea acte de nesupunere, dar, cu siguranță faptul că se știe și se simte iubit vă va fi util în creșterea lui pentru a-l ajuta să devină un adult responsabil. Așadar, „iubirea este fundamentul”.

Pornind de la acest principiu, s-a observat că există mai multe limbaje de iubire, mai precis 5 și anume: limbajul de iubire mângâierile fizice, limbajul de iubire cuvinte de încurajare, limbajul de iubire timpul acordat, limbajul de iubire darurile și limbajul de iubire serviciile.

Toate cele 5 limbaje de iubire sunt necesare în dezvoltarea copilului, dar unul dintre ele va deveni principalul limbaj de iubire, cel la care copilul va fi mai sensibil, cel la care se va constata că va reacționa mai bine.


Limbajul de iubire nr. 1: mângâierile fizice

Aici constatăm importanța pe care o dau acești copii îmbrățișărilor, sărutărilor, atingerilor ușoare pe umăr, braț sau creștetul capului. Pentru acești copii, pe lângă cuvintele de afecțiune pe care părinții le adresează, îmbrățișarea oferită atunci când pleacă sau vin acasă, atingerea ușoară pe umăr atunci când fac o faptă bună, simpla mângâiere pe creștet este o confirmare a faptului că aceștia îi iubesc. Așadar, îmbrățișați-vă copilul!


Limbajul nr. 2 de iubire: cuvinte de încurajare

Încărcătura emoțională a cuvintelor este receptată de copii încă dinainte a înțelege sensul acestora. Astfel, tonul vocii, blândețea, atmosfera afectuoasă sunt factori care comunică iubire și căldură emoțională unui nou născut, de exemplu, precum și copiilor cu vârste foarte mici care încă nu înțeleg sensul cuvintelor. Odată cu creșterea copilului și înțelegerea sensului cuvintelor, vorbele de laudă, de afecțiune, de tandrețe, de încurajare devin ca un „balsam pentru sufletul copilului” care îl hrănesc pe interior, oferindu-i sentimentul valorii de sine și al siguranței, copilul beneficiind de încărcătura pozitivă a acestor cuvinte toată viața. La opusul cuvintelor cu încărcătură pozitivă se află vorbele tăioase, criticile care pot afecta imaginea de sine a copilului și pot arunca îndoieli asupra capacităților sale. Așadar, gândiți-vă cât de mult vă hrăniți copilul pe interior spunându-i o vorbă bună sau un simplu „te iubesc”.


Limbajul numărul 3 al iubirii: timpul acordat

Ceea ce este important pentru copiii care au ca principal limbaj de iubire timpul acordat este faptul că faceți ceva împreună, că sunteți împreună. Fie că vă jucați, citiți o poveste sau mergeți în parc, important pentru copilul dumneavoastră este faptul că sunteți doar cu el, că îi acordați atenție doar lui, că vă petreceți timpul doar cu el. Timpul acordat presupune și contact vizual pozitiv, plin de afecțiune, deci nu uitați să vă priviți copilul și să îi transmiteți căldura, sprijinul și iubirea voastră necondiționată.

Indiferent dacă principalul limbaj de iubire al copilului dumneavoastră este timpul acordat sau un alt tip de limbaj, nu uitați că toți copiii au nevoie de cât mai multă atenție din partea părinților, de timp petrecut împreună cu ei. Un simplu „tati, mami, hai să ne jucăm” poate însemna „dacă vă petreceți mai mult timp cu mine înseamnă că mă iubiți”. Petrecerea timpului cu copilul dumneavoastră înseamnă să creați amintiri pe care el, dar și dumneavoastră, le veți avea toată viața!


► Citește și Când NU trebuie ca un copil să-și ceară scuze? Sfaturile unei mame pentru fiica ei de 5 ani


Limbajul nr. 4 al iubirii: darurile

Desigur că tuturor copiilor (și nu numai) le face plăcere să primească daruri, dar pentru unii copii darurile sunt cele care le spun cât de mult sunt iubiți. Într-un fel, acești copii măsoară iubirea în cadouri. De multe ori darurile pot fi simbolice sau create de părinți, fără a fi costisitoare, dar pentru copilul care are ca principal limbaj de iubire darurile, fiecare din cadourile primite se traduce prin iubire „mi-a făcut acest dar pentru că mă iubește”. Sigur că toate cadourile din lume nu pot înlocui mângâierile, îmbrățișările, cuvintele de afecțiune, timpul petrecut împreună cu părinții, dar pentru copilul care are ca principal limbaj de iubire darurile, un cadou care poate fi de la o gumă de mestecat, un set de creioane de colorat sau o bicicletă reprezintă echivalentul lui „te iubesc”.


Limbajul nr. 5 al iubirii: serviciile

Pentru copiii cu acest principal limbaj de iubire, serviciile pe care părinții lor le fac pentru ei reprezintă o formă de iubire. Unii copii consideră faptul că dacă mama îi face supa preferată este o dovadă de iubire, pentru alții faptul că le face patul, că le coase nasturii sau că îi ajută la lecții. Pentru ei serviciile făcute de părinți întăresc faptului ca aceștia îi iubesc.

Cum poți descoperi principalul limbaj de iubire al copilului tău? Prin atenție și observație. Pe măsura ce copilul crește vei observa că folosește în mod special un anumit limbaj de iubire. Umple-i rezervoarele cu iubire și șansele ca el să se dezvolte frumos, armonios și să devină un adult responsabil și echilibrat vor crește.


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus