Nu toți copiii sunt la fel. Prin urmare, nici pachetul de prânz nu ar trebui să conțină aceleași gustări pentru toți elevii. Și cum toți părinții vor să evite ca juniorii lor să consume sărățele, biscuiți, stiksuri, croissant sau chiar hamburgeri ori shaorma la școală, preferă să le pregătească mâncarea de-acasă.
Te numeri și tu printre ei? Atunci, ține cont de faptul că nutriționiștii recomandă să ai în vedere necesarul caloric pentru masa de prânz în funcție de de tipul constituţional al copilului şi de ritmul propriu de dezvoltarea al acestuia. De exemplu, pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 4 și 10 ani, necesarul caloric pentru 24 de ore este cuprins între 75-120 kilocalorii/kilogram corp. Iar prânzul ar trebui să reprezinte în medie aproximativ 40-45% din valoarea totală care reiese din calculul prezentat mai sus.
Iată 3 rețete care pot fi pe placul juniorilor tăi:
Sandviş cu salată de curcan
Ingrediente:
- 8 felii pâine integrală
- 2 linguri iaurt
- 1 ceapă verde tocată
- 2 linguri caju tocat
- 2 linguri caise confiate tocate
- 1/2 tulpina ţelină
- 120g carne curcan gătită tăiată bucăţele
- Piper și sare
- 4 frunze salată verde
Mod de preparare:
Se amestecă într-un bol, carnea de curcan, ţelina, ceapă verde, caisele şi bucăţile de caju. Apoi, într-un alt bol se amestecă iaurtul cu sare şi piper şi se adaugă în primul bol. Se omogenizează.
Următorul pas: Se aşează frunzele de salată peste 4 felii de pâine. Se pune câte 2-3 linguri de salată peste ele şi se acoperă cu restul feliilor de pâine.
Brioșe cu legume
Ingrediente:
- 300 g broccoli
- 2 ardei kapia
- 100 g boabe de porumb dulce fiert
- 200 g mazăre
- 2-3 fire ceapă verde
- 2 linguri făină
- 3 ouă
- 2 linguri smântână
- 2 linguri ulei
- Sare
- Piper
Mod de preparare:
Broccoli se desface bucheţele şi împreună cu mazărea se fierb 10 minute în apă clocotită cu puțină sare, apoi se scurg de apă. După ce se răcește, se taie bucăţele mici. Apoi, într‑un castron mare, se amestecă broccoli, mazărea, ardeii tăiaţi cubuleţe mici, ceapa tăiată mărunt şi boabele de porumb scurse de zeamă. Separat, într-un alt castron, se amestecă gălbenuşurile cu smântâna ,făina şi cele 2 linguri de ulei. Se condimentează, după gust, cu sare şi piper,apoi se amestecă cu legumele. La sfârşit, se încorporează delicat albuşurile bătute spumă tare.
Următorul pas: Se repartizează compoziţia în formele de brioşe unse şi tapetate şi se introduc în cuptorul preîncălzit pentru circa 25-30 de minute. Se scot din forme după răcire.
Tortillas cu carne de pui
Ingrediente:
- 8 tortillas mici
- 2 castraveţi tăiaţi bastonaşe
- 1 mână frunze salată verde tocată
- 1 lingură coriandru tocat
- 70ml tzatiki sau iaurt gras
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 bucăţi piept pui (400g)
- 2 linguri suc de lămâie
Mod de preparare:
Se pune pieptul de pui tăiat fâşii într-un vas şi se toarnă deasupra lui un amestec făcut cu 2 linguri suc de lămâie, 1 lingura ulei de măsline, sare şi piper. Se acoperă cu folie alimentară şi pune la frigider 20 de minute. Apoi, se căleşte carnea de pui 1-2 minute într-o lingură de ulei încins, apoi se pune într-o tavă şi se coace 15-20 de minute, la 180C, până când carnea se pătrunde. Între timp, se amestecă tzatiki sau iaurtul gras cu coriandrul tocat.
Următorul pas: Se împachetează în fiecare tortilla, încălzită la cuptorul cu microunde sau într-o tigaie, cantităţi egale de salată verde, castravete, roşii, fâşii de carne şi o lingură de tzatiki sau iaurt gras.
Tu ce alte gustări mai pregătești pentru pachetul de prânz al juniorilor tăi?