Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Cât de sănătoase sunt legumele congelate pentru copii?

0
Cât de sănătoase sunt legumele congelate pentru copii?
Pentru că în sezonul rece varietatea de legume proaspete este redusă, iar prichindeii au nevoie de un supliment de vitamine în meniul zilnic cele mai multe mămici apelează la legumele congelate. Însă există opinii conform cărora acestea nu sunt la fel de nutritive precum cele proaspete. Cât de sănătoase sunt legumele congelate pentru copii?

Dacă nu ai apucat să pui din timp legume la congelator ori nu dispui de spațiu de păstrare, una dintre variantele la care apelezi pe timp de iarnă sunt produsele congelate din comerț. Probabil, te-ai întrebat cât de sănătoasă este această opțiune? Mai ales că există multe opinii conform cărora legumele congelate nu sunt la fel de nutritive precum cele proaspete. 

Ce-i drept, este bine să consumi cât mai des fructe şi legume proaspete de provenienţă locală, însă poţi include în alimentaţia familiei taleşi legume congelate de import, fără riscuri pentru sănătate. 

Iată care este și explicația:

Din cauza distanțelor lungi dintre țara noastră și statele de unde se importă, legumele și fructele proaspete sunt recoltate când sunt încă necoapte şi îşi continuă procesul de maturare în timpul transportului, în condiţii artificiale. Prin urmare, într-un final, aceste produse au un conţinut mai scăzut de vitamine şi minerale faţă de cele proaspăt culese din grădina bunicii şi chiar... faţă de cele congelate. 


► Citește și Avertisment ANPC: Cojile citricelor pot fi tratate cu o substanţă care atacă ficatul şi rinichii


De ce? Pentru că prin congelare imediată, legumele îşi păstrează vitaminele. Astfel, produsele culese pentru a fi congelate sunt bine coapte şi conţin toate valorile nutritive specifice. Dacă sunt îngheţate rapid şi sunt depozitate la -18 grade, acestea îşi menţin conţinutul de vitamine şi minerale timp de mai multe luni. 

Cât timp trebuie păstrate legumele la congelator? 

Alimentele îşi păstrează nutrienţii pentru diferite perioade de timp, astfel: 

  • legumele, fructele, carnea de pui şi de porc – 6 luni
  • carnea de vită şi de miel – 12 luni
  • fructele de mare – 3 luni

Atenție! Este interzis ca produsele alimentare congelate rapid să se recongeleze, acestea trebuind să se prelucreze imediat ce au fost decongelate!

Ce trebuie să verifici când cumperi legume congelate din comerț?

Iată recomandările celor de la InfoCons:

  • Nu cumpăra produsele la care constați existența aglomerărilor de produs sub forma unor blocuri sau prezența de gheață în ambalaj.
  • Acordă o atenție deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului. Nu achiziționa produse la care constatați că ambalajul este murdar, degradat, nu este închis etanș și nu asigură salubritatea produsului.
  • Nu cumpăra produsele care prezintă data durabilității minimale modificată, depășită sau pe care nu este înscrisa data durabilității minimale.
  • Mențiunile obligatorii ce se înscriu pe etichetele / ambalajele produselor alimentare provenite din alte țări trebuie să fie redactate în limba română, fără a exclude prezentarea acestora și în alte limbi.
  • La cumpărarea produselor alimentare trebuie să soliciți și să păstrezi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, dorești să reclamai calitatea/siguranța unui produs.

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus