Când plănuiești un picnic cu juniorii, în parc ori în pădure, nu uita să umpli coșul cu multe gustări sănătoase, pe care cei mici le vor consuma cu mare poftă mai ales după ce vor alerga peste tot. Și de care vor avea mare nevoie pentru a-și reface rezerva de energie.
Poți să-i implici și pe cei mici în alegerea și în pregătirea gustărilor. Nu doar că îi va ține ocupați, ci și ăi va determina să și mănânce la final ce a ieşit din mânuţele lor, doar pentru simplul fapt că acele gustări sunt preparate de ei. În plus, ai ocazia să le explici încă o dată cât de important este să mănânci sănătos.
Găsești, mai jos, câteva idei care să vă inspire:
Sandvişuri cu hummus şi legume proaspete
Sunt practice, ușor de pregătit și extrem de gustoase. Prin urmare, renunță la clasicele combinaţii de caşcaval, şuncă şi unt. În schimb, folosește hummusul şi ardeii graşi (de toate culorile) sau alte legume proaspete, de sezon. Chiar și fructele pot intra în această combinație.
Frigărui cu fructe și legume
Un desert pe care copiii îl adoră! Cu ajutorul formelor de fursecuri (steluţe, triunghiuri, inimioare, ursuleţi etc.) decupează feliile de morcovi sau castravete pe care le înfigi pe un băț de frigăruie împreună cu fructe proaspete: căpşune, zmeură, felii de piersică, struguri, bucăţele de ananas etc. Folosește-te de imaginație!
Brioşe cu dovlecei şi brânză Cheddar
Ai nevoie de dovlecei mărunţiţi, două ouă bătute, o jumătate de ceapă fin tăiată, brânză Cheddar rasă, pătrunjel bine mărunţit, pesmet (preferabil făcut în casă din pâine coaptă la cuptor şi ulterior mărunţită). Amesteci toate ingredientele. Cuptorul se încălzeşte în prealabil, ungi cu un pic de unt tava pentru brioşe, tăi aluatul pătrățele şi pui în fiecare formă. Apoi le umpli cam cu o lingură de amestec. Totul se dă la cuptor şi cam 15-20 de minute, când devin rumene se pot scoate.
Cipsuri din sfeclă roșie
Ce copil nu adoră chipsurile?! Iată și o rețetă sănătoasă, dar mult mai sănătoasă decât varianta clasică, din cartofi. Ingredientul principal: sfecla roșie. Începe prin a da drumul la cuptor la 160 de grade, să fie încins. În acest fel chips-urile vor fi crocante. Alege 3 bucăţi mici de sfeclă roşie. Îndepărtează-le frunzele, apoi le speli. Taie-le în felii subţiri, rotunde. Într-o tavă întinsă pune hârtie de copt. Presară pe bucăţelele de sfeclă roşie câteva picături de măsline. Trebuie să fie acoperite de o peliculă fină de ulei. Adaugă sare de mare. Pentru mai multă savoare poți adăuga şi puţin cimbru sau rozmarin. Aşează bucăţelele de sfeclă roşie în tavă, astfel încât să nu fie una peste alta. Lăsă-le la cuport cam 20 de minute. După 15 minute trebuie să le verifici neapărat şi, dacă este nevoie, să le întorci. Atenție! Se pot arde cu uşurinţă. Apoi lasă-le să se răcească şi... gata!
Fructe de goji
Sunt fructele cu cel mai puternic efect antioxidant dintre toate produsele alimentare din lume. Sunt o puternică sursă de vitamină C, conţinând pe unitate o cantitate de 500 de ori mai are decât portocalele, dar şi de caroten. Știai că aceste fructe conţin mai mult caroten decât orice alt produs alimentar?! Prin urmare, se pot consuma atât prospete cât şi uscate sau preparate sub diferite forme. Mai multe detalii găsești aici.
Cum ți se par propunerile noastre? Tu ce alte preparate pentru picnic ai mai pregătit?