Strugurii, în special cei din soiul roșu, conțin resveratrol, o substanţă cu efect antioxidant, care declanşează producerea unui hormon numit adiponectină. Acesta protejează vasele de sânge împotriva inflamaţiilor, creşte toleranţa la glucoză, îmbunătăţeşte funcţia de producere a insulinei şi împiedică instalarea sindromului metabolic şi a afecţiunilor cardiace.
Cu o aromă specială, strugurii pot fi consumați nu doar ca desert, în stare naturală, ci se pot transforma ușor într-un ingredient special pe care să-l folosești atunci când prepari salate, fripturi sau chiar și pâine.
Iată 3 rețete delicioase cu struguri care sigur vor fi pe placul întregii familii:
Salată marocană cu dovlecei, ardei gras şi struguri
Ingrediente:
30g seminţe de pin prăjite
400g struguri boabe tăiate în jumătăţi
1 ardei gras roşu tocat
400g dovleac (de plăcintă) tocat cubuleţe
400g dovlecei tocaţi cubuleţe
1 lingură mentă tocată
sare
Pentru dressing:
3 linguri suc de lămâie
5 linguriţe coajă de lămâie rasă
1 linguriţă chimion măcinat
1 linguriţă paprika
1 căţel usturoi tocat mărunt
1/2 linguriţă sare
1/8 linguriţă piper cayenne
60ml ulei măsline
Mod de preparare:
Toate ingredientele se amestecă cu dressing-ul într-un bol. Lasă salata la temperatura camerei timp de 15 minute înainte de servire, astfel încât aromele să se amestece. Mai adăugă sare dacă e nevoie.
► Citește și 5 rețete pentru un mic-dejun gata în 5 minute!
Friptura de curcan cu struguri
Ingrediente:
2 kg pulpe de curcan
200 ml vin
100 ml vin rose
o căpăţână usturoi
200 g unt
sare grunjoasă
piper negru măcinat şi boabe
cimbru uscat şi măcinat
100 g muguri de pin
1-2 ciorchini de struguri
Mod de preparare:
Se spala pulpele de curcan cu apă rece, se porţionează şi se împănează cu usturoi şi cubuleţe de unt, după ce s-au crestat cu vârful cuţitului. Se aranjează în tavă şi se condimentează cu sare, piper boabe şi măcinat, cimbru şi se stropeşte cu vin. Se acoperă şi se lasă la rece câteva ore. Între timp, se curăţă strugurii, se spală bine şi se călesc 1-2 minute în unt, împreună cu mugurii de pin. După ce au stat la rece pulpele de curcan, se scot din frigider şi se băgă în cuptor, la 150 grade C.Se stropesc din când în când cu sosul din tavă şi, spre sfârşit, după ce s-au rumenit, se adăugă strugurii şi mugurii de pin căliţi. Se mai lasă câteva minute în cuptor, apoi se scot şi se servesc.
Pâine cu struguri
Ingrediente:
1/2 kg făină
20 g drojdie
1 pahar vin alb
2-3 ouă
100 g unt
200 g boabe de struguri roşii
100 g migdale neprăjite
sare
Mod de preparare:
Drojdia se înmoaie într-o jumătate de linguriţă de apă, apoi se răstoarnă în făină, se adaugă ouăle, untul topit, vinul şi un praf de sare. Se pun boabele tăiate pe jumătate, iar apoi coca se așează într-o tavă înaltă (cu gaură la mijloc) pe fundul căreia au fost puse migdalele. Se pune la copt și, în funcție de puterea cuptorului, se lasă între 30 și 45 de minute. După ce s-a răcit în tavă, se răstoarnă și se decorează cu migdalele. O rețetă potrivită pentru un mic-dejun cu lapte și miere!
Sursa: allrecipes.com