Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

5 lucruri pe care le poți învăța de la părinții scandinavi

1
5 lucruri pe care le poți învăța de la părinții scandinavi
De la designul minimalist și muzica pop până la mult doritul concept hygge, promovat intens și în țara noastră, culturile scandinave sunt tot mai prezente în tendințele lumii civilizate. Inclusiv parenting-ul! Deși nu ne putem compara din punct de vedere financiar cu Norvegia, Suedia și Danemarca, putem prelua multe lucruri din principiile pe care scandinavii le folosesc când vine vorba de creșterea copiilor. Ce anume mai precis?

Există numeroase articole în spațiul online în care parenting-ul scandinav este dat drept exemplu, modelul ideal. Potrivit unui top din 2017 al celor mai bune țări în care îți poți crește copiii, realizat de cei de la U.S. News, pe primul loc se află Suedia, urmată de Norvegia și Danemarca. Economiile lor puternice combinate cu cele mai bune politici legate de concediu parental  din lume face ca aceste țări scandinave să fie prezente mereu în astfel de clasamente. Dincolo de aceste aspecte însă, modelul lor de parenting este susținut și de alte lucruri. 

Iată 5 lecții de parenting pe care le poți învăța de la părinții scandinavi, identificate de către o bloggeriță din Statele Unite, Linda McGurk:


1. Nu există vremea rea, doar haine nepotrivite!

Sună ca un proverb, nu?! Însă este principiul după care nordicii își îngrijesc copiii. În timp ce noi ne înfofolim copiii la 10 grade Celsius, cu plus, și le îndesăm căciulile la orice adiere mai serioasă de vânt, scandinavii își scot copiii afară pe orice vreme. Poate să ningă viscolit ori să plouă torențial sau chiar termometrele să indice temperaturi de minus 10 grade Celsius. Parcurile sunt pline de copii și de mămici care împing cărucioarele cu bebeluși. De asemenea, există grupe la grădinițe care stau aproape toată ziua afară, chiar și pe timp de iarnă. Îmbrăcați adecvat, nu cu șapte cojoace ca Baba Dochia. Care sunt beneficiile? Copiii sunt mai puțin predispuși la infecții, pot avea o vedere mai bună, au o condiție fizică excelentă și un sistem imunitar puternic. 


2. Liber la murdărie!

În timp ce în alte culturi copiii sunt certați când se murdăresc, scandinavii își lasă juniorii să intre prin toate băltoacele, să experimenteze chair dacă acest lucru înseamnă că se vor umple de noroi din cap până-n picioare. De fapt, nordicii își încurajează copiii să se joace cum vor ei, fără o ordine anume, considerând că acest lucru are esfecte pozitive asupra dezvoltării lor. Nu doar din punct de vedere emoțional, ci și al sănătății micuților. Lăsându-i să se joace în noroi le permitem expunerea la bacteriile sănătoase, care la rândul lor pot contribui la construirea unui sistem imunitar puternic, la îmbunătățirea sănătății intestinelor și la reducerea riscului de astm și alergii. Unele bacterii sunt chiar cunoscute pentru faptul că pot declanșa producția creierului de serotonină, neurotransmițătorul cunoscut și sub numele "mă simt bine". Cu astfel de beneficii, nu mai contează cât de des folosești mașina de spălat rufe... e un compromis foarte mic!


► Citește și De ce părinților evrei nu le pasă de aspectul fizic al copiilor. 10 reguli de parenting aplicate în Israel


3. Fără fișe de lucru

În timp ce la noi mulți copii învață să citească încă de la grădiniță, părinții scandinavi sunt preocupați doar de un singur aspect, în primii ani de viață ai juniorilor: să petreacă cât mai mult timp împreună posibil. Și au destul timp, deoarece școlarizarea oficială nu începe până la șase sau șapte ani. Majoritatea părinților și profesorilor din învățământul preșcolar sunt de acord cei mici vor învăța ceea ce au nevoie să învețe atunci când sunt pregătiți pentru aceasta. Prin urmare, nu există presiune pentru ai învăța pe copii cum să citească și să scrie mai devreme. De altfel, multe ercetări au arătat că la vârsta de 11 ani nu există diferențe semnificative între copiii care învață să citească la vârsta de 5 ani și cei care învață la vârsta de 7 ani. Care ar fi explicația? Cei care învață mai târziu au o înțelegere mai bună a textului și o atitudine mai pozitivă față de lectură.


4. Libertatea promovează responsabilitatea

În timp ce amercianii și mulți europeni își cresc copiii ca într-u bol de sticlă, departe de trafic, natură sau orice mediu care le-ar pune în pericol sănătatea și libertatea, scandinavii își lasă prichindeii să se urce în copaci, să folosească instrumente reale, să se joace cu focul și meargă singuri la locurile d ejoacă din cartier. Asta nu înseamnă că sunt iresponsabili sau că nu există reguli. Ce-i drept, climatul socio-economic le permite această “liberate”. De exemplu, dacă juniorii trebuie să ajungă la școală ori la grădiniță după ora 9, ei se deplasează singuri, cu bicicleta sau cu ajutorul mijloacelor de transport public. Iar acest lucru îi ajută să învețe cum să aprecieze riscurile, cum să ia decizii solide și să fie responsabili. Chiar și cercetărorii din psihologie au confirmat aceste aspecte. 


5. E vorba de friluftsliv!

Fără nicio îndoială, copiii scandinavi adoră emisiunile TV și dispozitivele electronice. Dar copiii mici nu petrec aproape atât de mult timp în fața ecranelor ca și omologii lor americani, iar părinții lor au un truc puternic pentru a-i face să se deconecteze de tehnologize: friluftsliv. În traducere... "viață în aer liber"! Friluftsliv poate fi descris ca un mod de viață care se învârte în jurul aprecierii și petrecerii timpului în natură. Și nu trebuie neapărat  să trăiești în mediul rural pentru a te bucura de friluftsliv. Este vorba doar de aprecierea naturii în viața de zi cu zi și de mersul pe jos in jurul cartierului sau să mănânci un hot dog în parc.  Astfel, părinții pot echilibra timpul petrecut în fața ecranelor cu cel din natură. Și îi pot ajuta să petreacă timp de calitate alături de copiii lor. Și, în cele din urmă, aceasta este probabil cea mai importantă lecție din toate!


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus