Dacă cel mic este un pic reticient în a consuma rodia, îi poți stârni interesl cu câteva informații de tip “ghicitori”. Copiii le adoră, nu?! De exemplu, știai că arborele ce produce fructele de rodii se numește rodiu sau rodier și este originar din Iran și se cultivă în Asia Centrală, Georgia, Armenia, Azerbaidjan și regiunea Mediteranei de câteva milenii?
Totodată, fructul, cu dimensiunea mai mare decât portocala și mai mică decât grapefruit-ul, are o coajă groasă de culoare galbenă-intens, maroniu-roșiatică până la roșu aprins și în jur de 600 semințe. Semințele și pulpa ce le înconjoară, numită fruct fals, sunt comestibile. Unele soiuri au pulpa de culoare violet.
Ce vitamine și minerale conține rodia?
Are puține calorii, este bogată în vitaminele B (B3, B5, B6, B2, B1) Vitamina C, Vitamina E, Vitamina K și minerale: sodiu, potasiu, calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, fosfor, seleniu, zinc și acid folic. Acest fruct conține de 3 ori mai mulți antioxidanți decât vinul roșu sau ceaiul verde. Rodia este considerată unul din fructele bogate în fibre.
Cum poate fi consumată rodia?
Acest fruct este consumat în mai multe moduri: în starea sa naturală, în diverse mâncăruri calde, în salate, în deserturi, dar mai ales sub formă de suc sau condiment. De asemenea, rodia este folosită și pentru producerea unui vin al cărui consum este destinat… părinților!
Copiii pot consuma sucul de rodie, care este unul dintre cele mai nutritive sucuri naturale și poate fi păstrat în recipiente din sticlă, în frigider, maxim 3 zile, iar în congelator poate fi păstrat cel mult 1 an.
► Citește și Pomelo. Efecte benefice pentru copii
Efectele benefice ale consumului de rodie
- Contribuie la sănătatea inimii și ajută la scăderea colesterolului
Rodia conține antioxidanți puternici precum polifenoli, tanini și antocianini, esențiali pentru sănătatea inimii și a organismului. Ajută la scăderea colesterolului LDL, prevenind acumularea lui în artere, scăzând astfel riscurile în cazul bolilor de inimă. În plus, aceste fructe ajută la întărirea musculaturii cardiace.
- Combate durerile în gât și placa dentară
Rodia are proprietăți antiinflamatorii protejând împotriva astmului și a durerilor în gât. Sucul de rodie ar putea avea, de asemenea, efecte antivirale și antibacteriene împotriva plăcii dentare.
- Reglează glicemia
Rodiile ajută la reglarea glicemiei, cresc sensibilitatea la insulină fiind un fruct indicat copiilor care suferă de diabet.
- Crește pofta de mâncare
Acest fruct ar trebui consumat frecvent de cei mai mici mofturoși. Sucul de rodie crește pofta de mâncare!
- Tratează diferite afecțiuni intestinale
Decoctul din scoarță de rodiu se recomandă în tratarea teniei, a diareei și a ascarizilor. Scoarța este unul dintre cele mai eficiente tratamente contra dizenteriei (boală infecțioasă contagioasă care se manifestă prin ulcerații intestinale, dureri abdominale violente și diaree cu sânge).
- Reglează digestia
Rodia conține o cantitate semnificativă de fibre, care ajută la o bună funcționare a sistemului digestiv și la reglarea digestiei, calmând și durerile de stomac. Studiile au demonstrat că sucul de rodii nu doar că protejează ficatul, dar ajută și la regenerarea lui.
Cum alegi rodiile potrivite?
Este indicat să le alegi pe cele mai grele și cu coaja strălucitoare, astfel ai siguranța că fructele sunt coapte. Acest lucru este important deoarece după culegere rodiile nu se mai coc!
Sursa: Health.com