Creme brulee
Ingrediente:
- 4 ouă
- 500 ml lapte
- 2 linguri amidon
- 5 linguri de miere
- 30 gr unt, 1 linguriţă de scorţişoară
- 150 gr fructe de pădure (proaspete sau congelate)
Mod de preparare:
Gălbenuşurile se amestecă cu cu 1 lingură de miere, se adaugă amidonul, apoi laptele treptat. Se paote adăuga vanilie sau alte esenţe preferate pentru a îmbunătăți gustul. Albuşurile se bat spumă şi se amestecă ulterior cu gălbenuşurile şi laptele. Se adaugă şi fructele stoarse de zeamă. Formele de ceramică se ung cu ulei și se umple cu compoziţia de mai sus până la ¾ din volumul lor.
Următorul pas: Vasele de ceramică se pun într-o tavă cu pereţi înalţi în care a fost pusă puţină apă (cam 1/3 din volum după ce s-au așezat vasele de ceramică în ea). Totul se dă în cuptorul încins în prealabil şi se lasă la copt până se întăreşte crema.
Între timp, untul se topește şi se amestecă cu mierea şi scorţişoara. Serveşte mierea caldă alături de cremă rece, pe cât posibil scoasă din frigider. Acest sos se pregătește strict înainte de a se servi crema.
Prăjitură cu ciocolată și zmeură
Ingrediente:
Pentru blat:
- 2/4 ceașcă cacao
- ¼ linguriță sare de mare
- 1 ceașcă curmale fără sâmburi
- 3 cești nucă crudă
Pentru cremă:
- 1/3 ceașcă cacao
- ½ ceașcă avocado
- ¼ ceașcă miere
- 1/3 ceașcă curmale
Mod de preparare:
Se amestecă într-un robot de bucătărie primele trei ingrediente pentru blat și se obține o făină foarte sănătoasă. Acestea se leagă cu curmalele, care se pun peste făina obținută și se amestecă tot în robot. Apoi, nuca se taie mărunt și totul se amestecă cu mâna. Iar forma blatului se dă tot cu mâna.
Următorul pas: Crema se prepară tot la robot sau cu ajutorul unui tel. Se amestecă bine și se pune peste blat. Apoi, se ornează cu zmeură.
Prăjitură cu mac
Ingrediente:
Pentru blat:
- 1 cană de făină
- 1/4 cană de ulei de floarea soarelui
- 1/2 linguriță de sare
- 1/2 cană de lapte vegetal
Pentru umplutură:
- 540g de mac măcinat
- 2 linguri de semințe de în măcinate
- 200g de curmale mărunțite
- 1/2 cană de stafide
- 1/2 cană de caise uscate mărunțite
- vanilie
- coaja rasă de la o portocală
- 3 căni de lapte vegetal
Mod de preparare:
Blatul se face amestecând pur și simplu toate ingredientele, se împarte în două și se rulează în foi subțiri. Una se pune în tavă.
Următorul pas: umplutura. Se amestecă toate ingredientele pentru umplutură și se lasă deoparte timp de 15 minute, pentru a se îngroșa. Apoi, se pune peste prima foaie din tavă, a doua foaie deasupra, și se dă tava la cuptor pentru 30 de minute la 180 de grade. Se lasă la răcit și, dacă nu este consumată imediat, se păstrează tăiată în felii, într-o cutie închisă ermetic, pentru a păstra umezeala.