Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Joaca în aer liber, benefică pentru sănătatea copiilor. 5 motive, demonstrate științific

0
Joaca în aer liber, benefică pentru sănătatea copiilor. 5 motive, demonstrate științific
Odată cu evoluția tehnologiei, dar și a pericolului prezent la orice colț de stradă, mai ales în orașe, copiii nu se mai joacă afară atât de mult ca acum 30 de ani. Iar studiile arată că acest lucru dăunează sănătății. Descoperă în articol 5 beneficii pe care joaca în aer liber le aduce dezvoltării prichindeilor!

În era modernă, tentațiile indoor sunt prea mari: tabletă, smartphone, console, televizor. Nu mai vorbim de programul încărcat al copiilor de la școală, cu teme peste teme și activităși extrașcolare, dar și de teama părinților de a-I lăsa pe cei mici să se joace prin parcuri ori în fața blocului. Toate acestea diminuează considerabil timpul petrecut afară, la joacă. 

Mai multe studii științifice arată câte beneficii poate aduce joaca afară atât pentru sănătatea celor mici dar și pentru dezvoltarea lor psihică și emoțională. Da, da… timpul petrecut în aer liber, alături de alți copii, cu tot felul de activități, îi face mai deștepți!

Iată 5 beneficii, demnostrate științific, care te pot convinge să-ți lași copilul să se joace mai mult timp afară:


1. Îmbunătățește vederea

Potrivit unui studiu publicat în American Academy of Ophthalmology, joaca în aer liber reduce riscul apariției miopiei la copii. Cercetătorii au descoperit că șansele copilului de a dezvolta miopie au scăzut cu două procente pentru fiecare oră suplimentară petrecută în aer liber, pe săptămână. Studiul a concluzionat că joaca afară ar putea fi o strategie eficientă pentru a reduce apariția miopiei în rândul prichindeilor. 


2. Dezvoltă comunicarea și abilitățile sociale

Cea mai bună metodă de a îmbunătăți limbajul unui copil, dar și capacitatea lui de a comunica și de a se integra într-un grup, este joaca afară. Pentru că interacţiunile de la joacă le dau copiilor şansa să îşi exploreze propriile voci. Astfel,îşi fac propriile reguli atunci când se joacă, fac compromisuri, setează şi respecta reguli. În același timp, afară, copiii învaţă ierarhiile. Cine este lider și cine îl urmează. Totodată, cei mici învaţă să lucreze în echipă, învăţa să-şi susţină punctele de vedere, să fie responsabili. 

Atenție, însă, la anturaj! Este bine să nu intervii între certurile și conflictele care nasc între copii afară, la joacă. Dar, dacă ele depășesc anumite limite, este necesar să intervii!


3. Creşte puterea de concentrare

Copiii debordează de energie, iar joaca afară o consumă din plin! Astfel, copiii se liniştesc şi se pot concentra apoi mai bine asupra diverselor sarcini. Există și o explicație științifică pentru acest lucru: soarele stimulează eliberarea de dopamină (neurotransmiţător al stării de bine), ceea ce stabilizează ritmul circadian (care guvernează ciclurile naturale ale somnului). De asemenea, mai multe studii au ar[tat că petrecerea timpului în aer liber aduce reale beneficii mai ales copiilor diagnosticați cu ADHD (Sindromul tulburării de atenţie sau hiperactivitate). 


►Citește și Pisica: efecte terapeutice în viața copiilor


4. Îmbunătățește niveul de Vitamina D

Vitamina D este un element extrem de important în creşterea armonioasă a copiilor. Deficitul de vitamina D conduce la rahitism, iar unul dintre modurile naturale prin care poate fi îmbunătățit nivelul din orgsnismul celor mici este expunerea la soare. Bineînțeles, în sezonul estival și nu numai, expunerea se face respectând anumite condiții: orele, cremele de protecție, pălării și șepci pe cap, hidratare. 


5. Reduce stresul

În 2014, un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Colorado împreună cu un grup de educatori din Maryland arată cât de mult contribuie joaca afară, indiferent dacă vorbim despre o plimbare cu role ori vreun joc cu mingi de fotbal, la reducerea stresului în rândul copiilor. Afară copiii aleargă, stau la soare şi în aer curat, îşi consuma excesul de energie, îşi dezvoltă muşchii, se eliberează de stres şi de tensiuni. Pe scurt, sunt mai sănătoşi, mai fericiţi!




Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus