Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Matematica, pe-nțelesul tuturor! Cum îi poți face pe copii să îndrăgească exercițiile

0
Matematica, pe-nțelesul tuturor! Cum îi poți face pe copii să îndrăgească exercițiile
Nu orice prichindel se dă în vânt după operațiile matematice. Mai ales dacă unul dintre părinți sau ambii nu au excelat la această materie. Însă cunoştinţele minime de matematică sunt foarte utile în viaţa de adult. Prin urmare, cum îi poți face pe copii să îndrăgească socotelile? Iată recomandările unei profesoare stabilite acum în Singapore, după 10 ani în care a predat în Statele Unite.

Copiii se pot îndrăgosti chiar și de matematică, deși nu este o disciplină prea ușoară, mulți dintre prichindei îndreptându-și atenția spre materiile mai creative. Iar dacă părinții nu s-au dat în vânt după socoteli, nici copilului nu-i vor plăcea. Însă lucrurile se pot schimba. 

Maya Thiagarajan este profesoară, scriitoare şi consilier în educaţie și autoarea cărții “Beyond the Tiger Mom: East-West Parenting for the Global Age”. După 10 ani în care a predat în Statele Unite, s-a mutat în Singapore, iar aici a observat cum matematica face parte din familiile localnicilor, indiferent de vârsta copiilor ori de situația financiară. 

„În primul rând, cred că părinţii ar trebui să se abţină de la a rosti în faţa copiilor fraze de genul «Niciodată nu mi-a plăcut matematica» sau «Nu sunt bun la matematică». Copiii noştri absorb atitudinile noastre în tot felul de moduri, aşa că ar trebui să ne străduim să le împărtăşim atitudini cât mai pozitive“, a explicat profesoara hiagarajan pentru Smart Parenting.

Ce trucuri recomandă Maya Thiagarajan pentru a-i atrage pe copii spre această disciplină? Profesoara crede că părinţii ar trebui să încerce să creeze ceea ce ea numeşte „o familie în care matematica e îndrăgită“. Mai precis, „această metodă funcţionează mai ales în cazul copiilor mici. Este important să devii conştient de modul în care poţi integra matematica în conversaţiile şi activităţile de zi cu zi din sânul familiei şi astfel îi puteţi conferi un loc special în viaţa voastră“.

Un exemplu concludent sunt familiile din Singapore, în care copiii fac cunoştinţă cu matematica de la vârste foarte fragede în moduri cât mai distractive. Astfel, mamele le vorbesc copiilor încă din primii ani de viaţă despre numere, forme şi modele, integrând astfel foarte uşor matematica în dezvoltarea celor mici. „Familiile din Singapore obişnuiesc să facă jocuri matematice în maşină sau la masă, pe principii precum ghiciţi numărul, rezolvaţi o ghicitoare matematică, adunaţi cifrele de pe plăcuţele de înmatriculare cât mai repede posibil, calculaţi distanţa parcursă“, explică Maya Thiagarajan. 

De asemenea, de mare ajutor este să îi încurajezi pe copii să înveţe jocuri ce au legătură cu matematica, precum şahul, puzzle-urile, cuburile rubice sau Lego.  Sau poți încerca câteva exerciții simple și distractive în activitățile cotidiene. De exemplu, dacă mergeţi la cumpărături şi un măr costă un leu, îi puteţi întreba pe cei mici cât ar costa şase mere. Când folosiţi liftul şi sunteţi la etajul patru, îi puteţi întreba câte etaje mai aveţi de urcat pentru a ajunge la nivelul 10. 

Chiar dacă par doar niște exerciții banale, acestea reprezintă un bun “antrenament” pentru școală și îi pot convinge pe copii că matematica poate fi și distractivă!


Și geografia se poate învăța cu exerciții matematice!


Cu siguranță, dacă juniorii tăi merg deja la școlă, în biblioteca lor se regăsesc atât cărți de matematică cât și cărți de geografie. Cele două științe pot fi combinate în așa fel încât cei mici să aibă parte de o oră de aventură în jurul lumii! Cum așa? De exemplu, tranformă celebrele probleme cu “află distanța din punctual A în punctual B” într-o vânătoare de comori... geografice. Care este distanța între București și Londra, care este cel mai înalt vârf întâlnit pe această rută, în ce țară de pe traseu se prepară cele mai multe feluri de înghețată... și tot așa!


Foto: Freepik


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus