Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Înscrierile în clasa pregătitoare în anul școlar 2019-2020. Calendarul și actele necesare. Structura anului școlar 2019-2020

0
Înscrierile în clasa pregătitoare în anul școlar 2019-2020. Calendarul și actele necesare. Structura anului școlar 2019-2020
Ministerul Educației Naționale a anunțat perioada în care se vor face înscrierea la școală a copiilor pentru anul școlar 2019-2020. Cererile în prima etapă de înscriere se vor depune în perioada 4 – 22 martie , urmând ca în --8 aprilie să se facă înscrierile în a doua etapă pentru copiii care nu au fost repartizați din prima.

Și anul acesta, înscrierile celor mici în învățământul primar în anul școlar 2019-2020 se vor organiza tot în două etape.

Pe 25 februarie, se vor afișa la sediile școlilor (eventual și pe paginile lor de internet, dacă au) informațiile care să le permită părinților să afle detalii despre clasele pregătitoare, despre evaluarea psihosomatică a copiilor, obligatorie pentru înscriere, despre criteriile de departajare de la nivelul fiecărei școli și despre lista documentelor necesare la înscriere și  programul de completare.


În prima etapă de înscriere, părinții ar trebui să aibă în vedere următoarele:

 • în perioada 26 februarie – 9 martie 2019 se va organiza, la fiecare școală, "Ziua porților deschise", perioadă în care părinții se vor putea duce la întâlniri pentru informare și consiliere;
 • 25 februarie – 22 martie 2019 va fi perioada în care se va face evaluarea psihosomatică a celor mici (rezultatul va fi primit în scris, în aceeași perioadă);
 • 4 martie – 22 martie 2019 va fi intervalul de timp în care părinții vor putea completa online sau la școala dorită cererile-tip de înscriere.
 • 25 martie 2019 - Comisia națională procesează cererile tip de înscriere în clasa pregătitoare, cu ajutorul aplicației informatice și repartizarea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți au solicitat acest lucru în cererea-tip de înscriere. 
 • 26 - 27 martie 2019 – Fiecare şcoală procesează cererile părinților care solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, pe locurile rămase libere.
 • 28 martie 2019 - Comisia națională procesează cererile-tip de înscriere şi repartizarea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți au solicitat înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, dar nu au fost admiși din lipsă de locuri și care au exprimat în această fază opțiunea pentru înscrierea în școala de circumscripție.
 • 29 martie 2019 - Afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar și al unităților de învățământ a candidaților înmatriculați, a numărului de locuri rămase libere și a listei copiilor neînscriși după prima etapă.


► Citește și Primul an de școală: 4 recomandări pentru o bună comunicare între părinți și învățătoare


A doua etapă de înscriere se va desfășura astfel:


 • 1 aprilie2019 – Şcolile vor afişa procedura specifică de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborată de inspectoratul școlar.
 • 2 aprilie – 8 aprilie2019 - Părinţii depun cererea de înscriere în cladsa pregătitoare  la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă. 
 • 8 aprilie -10 aprilie 2019 - Procesarea, la nivelul unităților de învățământ, a cererilor-tip de înscriere în clasa pregătitoare depuse de părinți, aplicând procedura specifică elaborată de inspectoratul școlar, pe baza criteriilor generale și a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile.
 • 11 aprilie 2019 - Afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.
 • 2 aprilie – 19 aprilie 2019 - Centralizarea și soluționarea de către inspectoratul școlar a cererilor de înscrierea în clasa pregătitoare.


► Citește și Antrenament pentru clasa pregătitoare: Ghid practic pentru părinți și copii


Actele necesare pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare în anul școlar 2019-2020

Cererea-tip de înscriere la clasa pregătitoare se poate completa online sau la secretariatul școlii la care părintele vrea să înscrie copilul. În momentul completării cererii de înscriere sau, după caz, al validării acesteia, părinţii depun și o copie a actului de identitate propriu, precum şi o copie a certificatului de naştere al copilului.

În cazurile în care e necesară evaluarea dezvoltării psihosomatice, părinţii sunt nevoiți să depună şi o copie a rezultatului pozitiv al acesteia, iar în cazurile în care înscrierea se cere la o altă unitate decât şcoala de circumscripţie, părinţii depun și documentele care dovedesc îndeplinirea criteriilor de departajare (și care sunt afișate de către fiecare școală în parte).

Atenţie! Înscrierea copilului se poate face doar la o singură unitate de învăţământ.


Cum va decurge repartizarea în prima etapă?

Prioritatea la repartizare va fi următoarea:

 • în primă fază, sunt admiși la școala de circumscripție copiii ai căror părinți au solicitat asta prin cererea de înscriere;
 • în a doua fază, sunt procesate cererile părinților care au solicitat înscrierea la o altă școală decât cea de circumscripție, pe locurile rămase libere;
 • la final, sunt admiși la școala de circumscripție copiii ai căror părinți au solicitat înscrierea la o altă școală, dar nu au fost înmatriculați, din lipsă de locuri.

Atenție! Şcoala de circumscripţie este unitatea de învăţământ căreia îi sunt arondate locuinţele din proximitatea sa. Totalitatea străzilor arodate unităţii formează circumscripţia acesteia.


Ce copii vor putea fi înscriși la clasa pregătitoare în anul școlar 2019-2020?

La fel ca anul trecut, părinții vor fi obligați să-și înscrie copiii la clasa pregătitoare, dacă aceștia împlinesc vârsta de șase ani până la data de 31 august 2019 inclusiv.

Totuși, chiar și părinții copiilor care împlinesc șase ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2019 vor putea să-i înscrie la școală anul acesta, "dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare", potrivit metodologiei.

Mai precis, ei vor putea fi înscriși dacă, în urma evaluărilor copilului de către specialiști, aceștia vor considera că cel mic este pregătit să meargă la școală. În caz contrar, copiii vor putea fi înscriși în grupa mare, la grădiniță.

► Citește și Pregătirea pentru clasa pregătitoare: evaluarea psihosomatică


"Metodologia de înscriere în clasa pregătitoare rămâne la fel, dar s-a subliniat că este important să se respecte numărul de elevi recomandat într-o clasă, stabilit acum ca fiind 28", a declarat pentru Portal Învăţământ Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ preunivesitar, Iulian Cristache.
 
În cadrul şedinţei s-a pus şi problema introducerii unui profesor asistent la clasă, la clasele în care, din diverse motive obiective, numărul elevilor nu poate fi limitat.

Structura anului școlar 2019 -2020


Anul şcolar 2019-2020 va începe în 9 septembrie, cu o săptămână mai devreme decât de obicei, a anunţat marţi Ecaterina Andronescu. Sfârşitul anului şcolar va fi pe 12 iunie 2020. Elevii vor avea 15 săptămâni de cursuri în primul semestru şi 20 în cel de-al doilea semestru. Vacanţa intersemestrială va avea loc în perioada sărbătorilor de iarnă.

Semestrul al II-lea cu 21 săptămâni, dispuse în perioada 13 ianuarie 2020 -12 iunie 2020.

Semestrul I 

Cursuri –luni, 9 septembrie 2019 - vineri, 20 decembrie 2019 

În perioada 26 octombrie - 3 noiembrie 2019, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă. 

Vacanța de iarnă– sâmbătă, 21 decembrie 2019 – duminică, 12 ianuarie 2020

Semestrul al II-lea

Cursuri – luni, 13 ianuarie 2020 – vineri, 3 aprilie 2020

Vacanţa de primăvară – sâmbătă, 4 aprilie 2020 – marți, 21 aprilie 2020

Cursuri – miercuri, 22 aprilie 2020 – vineri, 12 iunie 2020 

Vacanţa de vară începe sâmbătă, 12 iunie 2020 

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus