Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Povestea HALLOWEEN-ului. Ce nu stiai despre sarbatoarea groazei

0
Povestea HALLOWEEN-ului. Ce nu stiai despre sarbatoarea groazei
Adoptata recent si de romani, Halloween este cunoscuta si drept „All Hallows’ Eve” (Ajunul Sarbatorii Tuturor Sfintiilor, n.r.). La origini, sarbatoarea este una crestina: pe 31 octombrie, oamenii din diverse tari merg la biserica si aprind lumanari la morminte. Insa Halloween-ul a devenit populara in intreaga lume datorita unui alt obicei: oamenii se costumeaza in personaje “de groaza”, merg la colindat din casa-n casa, copiii primesc bomboane, decoareaza locuinta cu dolveci sau merg in locuri bantuite.

Numele de „Halloween” provine din Scotia si este, de fapt, prescurtarea numelui sarbatorii crestine „All Hallows’ Eve”. Scotienii spun „All Hallows’ Even” (“even” inseamna “seara” in dialectul lor, care poate fi pronuntat si “een”), dar, in timp, denumirea lunga a acestei sarbatori s-a transformat in „(All) Hallow(s) Eve(n)”, apoi in Halloween.

Insa evenimentul isi are originile intr-o sarbatoare mai veche, de origine celtica, Samhain. Celtii, care au trait in urma cu 2.000 de ani in zona Irlandei si in nordul Frantei, sarbatoreau Anul Nou la 1 noiembrie. Atunci incepea iarna, timpul anului asociat cu moartea.

Celtii credeau ca in aceasta noapte granitele dintre lumea viilor si mortilor dispar. Atunci, mortii se intorceau pe pamant. Pentru a comemora evenimentul, druzii, preotii celtilor, faceau focuri uriase, iar oamenii aduceau ofrande zeilor. Si se costumau, in general cu piei de animale.

Sute de ani mai tarziu, in coloniile din sudul continentului nord-american, oamenii se adunau la petreceri, unde spuneau povesti despre morti, se pacaleau unii pe altii, isi ghiceau viitorul, dansau si cantau, obiceiuri pastrate si in ziua de azi.

Halloween-ul a luat amploare la sfarsitul secolului al XIX-lea, atunci cand, peste tot in America de Nord, oamenii se costumau si mergeau din casa in casa, pentru a cere mancare si bani. Tot atunci, copiii au inceput sa poarte costume amuzante.

In Europa medievala, de Sarbatoarea Tuturor Sfiintilor, crestini dadeau celor saraci mici prajituri facute special pentru aceasta zi. in schimbul mancarii, persoanele nevoiase promiteau ca se vor ruga pentru morti. Cu timpul, copiii au inceput sa mearga la vecini, care le dadeau bere, mancare si bani.

Explozia televiziunii de la jumatatea secolului al XX-lea, americanii au inceput sa asocieze Halloween-ul cu o sarbatoare a copiilor, care ies costumati pe strazi pentru a cere dulciuri vecinilor.

Astfel, Halloween-ul s-a transformat intr-o sarbatoare comerciala, care aduce doar in Statele Unite ale Americii peste sase miliarde de dolari comerciantilor.

In prezent, Halloween-ul se sarbatoreste nu doar in Europa si America de Nord, ci si in America de Sud, Australia, Noua Zeelanda, Japonia si Asia de Est.

In mod traditional, de Halloween se servesc feluri preparate din dovleac, mere si nuci. Asta pentru ca, fiind o importanta sarbatoare religioasa, se recomanda postul.

Pentru ca Halloween-ul s-a raspandit in intreaga lume, multe traditii difera si vechile obiceiuri crestine nu se mai tin. Desi in SUA si Canada, de Halloween se organizeaza parade, iar festivitatile sunt de-a dreptul spectaculoase, in restul lumii, sarbatoarea e populara mai ales in randul tinerilor, care organizeaza petreceri private si merg in cluburi.

La noi in tara, Halloween-ul a patruns dupa Revolutia din 1989 si este sarbatorit in jurul mitului lui Dracula, desi acesta este o inventie tot a americanilor, iar noi avem o alta sarbatoare care cinsteste mortii: Sambata Mortilor.

Galerie Foto

  • Povestea HALLOWEEN-ului. Ce nu stiai despre sarbatoarea groazei
  • Povestea HALLOWEEN-ului. Ce nu stiai despre sarbatoarea groazei
  • Povestea HALLOWEEN-ului. Ce nu stiai despre sarbatoarea groazei
  • Povestea HALLOWEEN-ului. Ce nu stiai despre sarbatoarea groazei
  • Povestea HALLOWEEN-ului. Ce nu stiai despre sarbatoarea groazei

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus