Proiectul are ca obiect de reglementare modificarea art. 16 din Legea Educaţiei naţionale nr.1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, "în sensul de a se stabili o nouă durata şi o nouă componentă a învăţământului general obligatoriu, după cum urmează: învăţământul general obligatoriu este de 15 clase şi cuprinde ultimii doi ani ai învăţământului preşcolar, învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi primii doi ani ai învăţământului secundar superior".
În aceste condiții, învăţământul liceal şi grupa mare din învăţământul preşcolar devin obligatorii până cel mai târziu în 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030.
► Citește și Ce ar trebui să știe un copil la sfârșitul grădiniței. Recomandările psihopedagogului
Elevii pot alege să renunţe la şcoala doar după ce au împlinit vârsta de 18 ani.
În expunerea de motive a proiectului legislativ se argumentează că obligativitatea celor doi ani de grădiniţă este necesară întrucât "vârsta preşcolara (3-6 ani) este un moment important pentru dezvoltarea copilului. Cei mici devin conştienţi de lumea înconjurătoare, manifesta curiozitate faţă de ceea ce observă sau nu cunosc".
Cât despre grădiniţă obligatorie, statul ar trebui să asigure mai întâi necesarul de locuri pentru copii, fiindcă în momentul de faţă în grădiniţele de stat nu există locuri suficiente. În legătură cu acest aspect, guvernarea actuală s-a angajat ca va construi 2.500 de creşe şi grădiniţe până în 2020, perioada ce coincide cu termenul-limita pentru aplicarea măsurii învăţământului obligatoriu de 15 clase.
Foto: Freepik