Indiscutabil, joaca reprezintă cea mai bună metodă prin care un prichindel învață despre absolut orice, prin care își exersează abilitățile motrice, dar și pe cele sociale, prin care dezvoltă o comunicare armonioasă cu mami și cu tati. Care copil nu adoră să se joace cu părinții lui?!
Însă, inevitabil, apar acele momente în care trebui să întrerupi sesiunea de joacă pentru ca juniorul să meargă la masă, să-și facă temele ori să se culce. Și atunci... se declanșează crizele de furie, celebrele tantrumuri cum se numesc ele la vârste mici, însă la fel de puternice și când vorbim de prichindei mai mari de 8, 9 ani. De ce? Pentru că, după o zi întreagă în care părintele, indiferent de cât de multă bunăvoință ar avea, a tot rostit cuvântul “NU” - Nu pune mâna acolo”, “Nu te sui acolo”, “Nu mai trage pisica de coadă”, Nu mai băga jucăriile în guriță”, “Nu te mai juca cu tableta” -, îl va mai rosti încă o dată atunci când va trebui să întrerupă un moment de joacă.
► Citește și VIDEO Cum îi învățăm pe copii să-și lege singuri șireturile!
Cei mici nu acceptă prea ușor interdicțiile, mai ales atunci când ele intervin în momentul în care ei se joacă. Și atunci, cum poți evita folosirea cuvântului “NU” și, implicit, cum poți opri un episod de tantrum? Potrivit modernparentingcenter.com, psihologii spun că cei mici au nevoie de multe explicații, repetate la nesfârșit, bine argumentate, ale diverselor interdicții și recomandă cu îndârjire a se evita cuvântul “NU”.
Concret, cum poți opri un copil din joacă fără să rostești cuvântul “NU”?
Răbdare. Multă răbdare. Cu siguranță, ai auzit această recomandare de mii de ori. Însă, pe lângă răbdare, ai nevoie și de un cronometru vizual în spațiul în care cel mic își desfășoară activitatea: living, dormitor, bucătărie. Nu neapărat un ceas, căci cei foarte mici nu știu să citească ora, însă o clepsidră, de exemplu, poate fi de mare ajutor. De ce? Nu trebuie să-l înveți pe cel mic cât este ceasul ci să conștientizeze valoarea timpului și că, la un moment dat, sesiunea lui de joacă se va încheia.
Așadar, atunci când prichindelul se joacă în camera sa și, peste 10-15 minute va fi ora prânzului, anunță-l că urmează să servească masa. Întoarce-i clepsidra și atenționează-l că, atunci când tot nisipul se va scurge in partea de jos, va trebui să lase deoparte jucăriile sau tableta și să vină în bucătărie.
La fel de eficient poate fi și cronometru foarte colorat, în genul celor pe care le folosești atunci când fierbi oul ori un ceas clasic cu alarmă. Și ceasurile digitale sunt indicate, mai ales dacă au un afișaj destul de mare și colorat.
Și, foarte important, când timpul s-a scurs, nu-i spune copilului “Nu te mai juca. Du-te și mănâncă!”. Ci folosește d eexpresii precum “Gata! Au trecut cele 5 minute. Acum, hai să mâncăm!” sau “E vremea pentru o poveste!”, în cazul în care e ora de culcare. Chiar și diversele sarcini casnice precum ordinea în cameră sau aranjatul hăinuțelor se pot deprinde mult mai ușor și mai plăcut folosind această metodă: “Te mai joci încă 5 minute, iar apoi îmi arăți cât de repede poți strânge tu toate jucăriile de pe jos!”.
Cu siguranță, aceste metode nu vor funcționa încă de la prima încercare. Dar, cu foarte multă răbdare și perseverență, poți obține rezultate importante. Și nu-l mai folosi pe “NU”!