Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Şedinţă CGMB: Ajutoare financiare pentru femeile însărcinate şi pentru cele care vor să facă fertilizare in vitro

0
Şedinţă CGMB: Ajutoare financiare pentru femeile însărcinate şi pentru cele care vor să facă fertilizare in vitro
Potrivit unor proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), Primăria Capitalei ar urma să ofere un ajutor financiar de aproape 11.000 de lei pentru femeile care doresc să facă fertilizare in vitro, dar şi un alt ajutor de 2.000 de lei pentru femeile însărcinate. Banii se vor acorda sub formă de vouchere doar în baza scrisorii medicale, respectiv a adeverinţei medicale.

Primăria Capitalei vrea să ofere ajutor financiar de aproape 11.000 de lei pentru femeile care doresc să facă fertilizare in vitro, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei CGMB. Banii se vor acorda sub formă de vouchere în trei tranşe, doar în baza scrisorii medicale, scrie News.ro.

"În România, rata fertilităţii scade alarmant. Se estimează că în acest ritm, în 2050 România va ajunge la o populaţie de doar 14 milioane de locuitori, faţă de aproximativ 19 milioane, cât sunt în prezent. (...) Unu din şase cupluri care încearcă să aibă un copil va avea dificultăţi în a obţine sarcina. Fertilitatea scade cu vârsta”, se arată în proiectul de hotărâre, semnat de primarul Capitalei, Gabriela Firea.

În România se fac anual 5.000 de fertilizări in vitro, de 10 ori mai puţine decât în Europa de Vest, existând însă anumite probleme din cauza cărora cuplurile nu pot avea copii, iar fertilizarea in vitro este singura soluţie.


► Citește și Recomandarea pediatrului: Copiii ar trebui să doarmă în pat cu mama lor până la vârsta de 3 ani


"În aceste condiţii, se impune în continuare o intervenţie activă a Primăriei Capitalei în domeniul încurajării natalităţii şi a ratei fertilităţii, astfel încât cuplurile infertile să fie sprijinite în procesul conceperii copiilor prin procedura de reproducere asistată”, explică municipalitatea.

Astfel, Gabriela Firea propune acordarea de vouchere pentru realizarea fertilizării in vitro, în valoare de 10.800 de lei, echivalentul sumei de 3.000 de euro, sumă acordată în trei tranşe de câte 3.600 de lei. Primul voucher se acordă după procesarea cererii în baza primei scrisori medicale, al doilea se acordă înainte de efectuarea puncţiei ovariene în baza celei de-a doua scrisori medicale, iar al treilea voucher se acordă înainte de embriotransfer, în baza celei de-a treia scrisori medicale.


► Citește și Noi reguli pentru părinții care vor concediu și indemnizație de îngrijire a copilului bolnav


Se decontează una, două sau trei proceduri în decursul a 18 luni, pentru aceeaşi persoană, precizează municipalitatea.

De asemenea, se propune un buget multianual de 10,8 milioane de lei pentru perioada iunie 2018 – decembrie 2019, pentru aproximativ 1.000 de femei.

Criteriile de eligibilitate sunt: cuplurile infertile au indicaţie pentru procedura de fertilizare in vitro, membrii cuplului sunt asiguraţi medical, partenerul suferă de azoospermia, femeile au între 24 şi 45 de ani.

 

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus