Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Reguli pentru musafiri: ce trebuie să faci când mergi în vizită la un nou-născut

1
Reguli pentru musafiri: ce trebuie să faci când mergi în vizită la un nou-născut
Apariția unui pui de om în familie ori în cercul de prieteni e mereu un prilej de bucurie, nu?! Dar și de nerăbdare căci toată lumea vrea să-l cunoască pe mezin! Însă, înainte de a merge în vizită la un nou-născut ar fi bine să respecți anumite reguli. Care sunt acestea?

Chiar și cei mai experimentați părinți pot face greșeli când merg în vizită la o proaspătă mămică. De aceea ar fi bine să ții cont de anumite reguli… de bună purtare! 

Anunță-ți vizita în prealabil!  

Înainte de a merge în vizită, sun-o pe proaspăta mămică și anunț-o din timp. Sau, și mai indicat, este să trimiți un SMS pentru a nu o deranja cu soneria telefonului. Programul de somn al unui nou-născut este încă haotic și nu vrei să-l trezești la 2 secund edupă ce, în sfârșit, a adormit profund! Și nu uita să ceri permisiunea mamei de a veni în vizită!

Pregătește ceva de mâncare!

Dacă ai o relație apropiată cu proaspăta mămică ar fi bine să-i duci și ceva de mâncare, pentru că ea nu mai are timp și de gătit. Ai grijă, însă, ce pregătești, mai ales dacă bebelușul  este alăptat exclusiv la sân. Fără condimente, prăjeli sau grăsimi!

Nu uita să te speli pe mâini! 

Primul lucru pe care ar trebui să-l faci după ce intri în casă și te-ai descălâat este să te speli pe mâini. Întotdeauna!

Fără vizite dacă prezinți vreun semn de răceală!

Dacă cineva din familia ta este bolnav – soțul ori copilul – renunță la vizită. De ce? Chiar dacă tu ești sănătoasă și nu prezinți niciun simptom, poți aduce cu tine tot felul de viruși, iar sistemul imunitar al nou-născutului este extrem de sensibil.

Fără alți copii!

Mai ales dacă ai copii mici ar fi bine ca, la prima vizită, să mergi fără ei. Știu, sunt foarte entuziasmați de apariția unui nou-născut în familie, însă gândește-te, în primul rând, la proaspăta mămică. Poate fi destul de obositor pentru ea, care are deja parte de sesiuni repetate de plânsete, să mai audă și gălăgia pe care, inevitabil, copiii tăi o pot face, fără rea intenței, bineînțeles!

Alege cu grijă cadourile pentru nou-născut

Bineînțeles, că vei merge cu daruri la bebeluș!  În cazul în care este vorba despre hăinuțe care pot fi purtate în primele săptămâni, ar fi bine să le speli înainte și nu să le oferi cu etichetă. Ai scuti-o pe mămică de o treabă în plus. În acest caz, alege un detergent de rufe potrivit pentru pielea sensibilă a nou-născuților. De asemenea, dacă îi cumperi lucruri pentru sezonul următor, (să zicem că bebe este născut vara, iar tu îi cumperi costumașe cu mâneca lungă, de toamnă) ai grijă la măsuri. Bebelușii cresc atât de repede. Și, bineînțeles, nu uita de scutece! Întotdeauna un pachet în plus nu strică!

Ajut-o pe mămică la curățenie!

Dacă ești foarte apropiată de proaspăta mămică, poate sunteți chiar rude apropiate, ar fi bine să o ajuți la treburile casnice. Spală vasele, pune rufele în mașina de spălat, du gunoiul, șterge praful ori dă cu aspiratorul. Preia tu inițiativa și  nu o întreba dacă vrea să o ajuți.Din politețe ori de rușine, te poate refuza.

Nu lua bebelușul în brațe fără permisiunea mamei

Știm! E greu să te abții să nu-l iei în brațe pe puiul de om! Dar gândește-te că că proaspăta mămică nu s-ar simți confortabil cu gestul tău. Instinctiv, orice femeie nu dorește ca bebelușul ei să fie atins de alții. Adu-ți aminte cum te-ai simțiti tu în acel moment! Întreab-o înainte de a face acest lucru!

Nu vorbi doar despre bebeluș!

E firesc ca toată discuția să se concentreze asupra nou-născutului. “Cât doarme?”, “Mănâncă la biberon sau la sân?”, “Îl doare deja burtica? Au apărut colicii?”… Și așa mai departe. Nu uita însă să te interesezi și de starea mamei, fără însă a o deranja prea tare. 

Nu sta mult!

Mai ales în primele săptămâni de viață ale bebelușului, limitează-ți vizitele la cel mult 15 minute. Când vezi că mama dorește să alăpteze ori să folosească pompa de muls sau vezi că dă semne că ar vrea să doarmă, ar fi cazul să pleci. Sunt și excepții când mama, mai ales când este singură, doar ea cu copilul, să își dorească să stai cât mai mult.

Pe tine ce te-a deranjat când ai primit vizite după ce ai ajuns cu bebelușul acasă?

Foto: Freepik

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus