Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Lumina din camera copiilor! În ce fel le influențează iluminatul dezvoltarea fizică și psihică

0
Lumina din camera copiilor! În ce fel le influențează iluminatul dezvoltarea fizică și psihică
Cât de important este luminatul când vine vorba despre camera juniorilor? La fel de important ca mobilierul, culoarea pereților și toate măsurile de siguranță pe care le poți lua. De ce? Pentru că lumina influențează direct felul în care un copil se dezvoltă, atât din punct de vedere fizic cât și psihic. Iată de ce trebuie să ții cont când alegi corpurile de iluminat pentru dormitorul copilului tău!

Te-ai întrebat vreodată ce rol joacă lumina în viața ta? Dar, mai ales, cât de importantă este în dezvoltarea copiilor tăi? Multe studii arată că expunerea la unele tipuri de lumini artificiale poate creşte riscul apariţiei hipertensiunii arteriale, diabetului de tip 2 sau a cancerului. De aceea este foarte important ce corpuri de iluminat alegi pentru camera prichindeilor tăi! Aceste accesorii nu trebuie să creeze umbre nedorite, să nu se deformeze contururile, să nu degradeze vizual culorile mobilierului şi accesoriilor din încăpere.

Lumină centrală sau laterală? 

Ce efecte are prezența unui singur corp de iluminat chiar din centrul plafonului? Când lumina provine dintr-un singur loc, camera poate fi întunecată în cele patru colţuri. Astfel, în mijlocul camerei se face risipă de lumină, iar în colţuri aceasta lipseşte. Acest lucru nu înseamnă că în dormitorul copiilor trebuie să se pună multe aplice, veioze sau lămpi, pentru că excesul de lumină poate duce la oboseală, stres şi deranjează ochii. Așadar, o veioză lângă pat, pe noptieră, este obligatorie pentru lectura de seară. De asemenea, biroul şi masa de lucru au nevoie de lumină locală. Lumina centrală este bună când au loc activităţi în toată camera, în momentele în care copiii se joacă sau când au nevoie de acces la dulapuri, biblioteca şi alte piese de mobilier.

Cât de importantă este intensitatea luminii?

Foarte importantă! Dacă ai ales o lustră care are lumina îndreptată spre tavan, razele sunt reflectate în întreaga încăpere. Prin urmare, este necesar ca tavanul să fie vopsit în alb pentru a reflecta cât mai bine lumina. Totodată, când juniorii sunt implicați în activități care le solicită intens atenția – gen teme, lectură, pictură, desen, construcții lego – lumina din cameră ar trebui să fie puternică. Dacă sursele luminoase au intensitate mai mică, cei mici se manifestă în reluare, sunt mai calmi, mai liniştiți, predispuși la somn, la visare şi relaxare.

Lumina de veghe

Noaptea poate fi extrem de înfricoșătoare pentru unii copii care se sperie ușor de umbrele create pe pereţi de diferite surse de lumină care bat de afară pe geam. De asemenea, și imaginația  lor bogată contribuie din plin! Sub pat, în dulap sau sub masă zac tot felul de personaje înspăimântătoare. Dacă și juniorii tăi sunt în această situație, de mare ajutor poate fi o sursă de lumina aprinsă pe timpul nopții, un bec oricât de mic într-un colţ al camerei. Găsești aici o mulțime de modele de lămpi de veghe şi proiectoare, lanterne, dar și SoftPals, lămpi portabile prietenoase, pe care cei mici le pot lua cu ei pe timpul nopții, când merg la toaletă.  

Care sunt cele mai periculoase surse de lumină?

Bineînțeles, lumânările decaorative sau parfumate trebuie să lipsească din camera copiilor. Lumina creată de ele este difuză, iar umbrele create pe pereți îi sperie pe cei mici. Totodată, lumânările devin periculoase pentru că se pot răsturna uşor, iar copiii nu ştiu să reacţioneze rapid în astfel de situaţii critice.

Nu uita, însă, de lumina naturală!

Chiar dacă sunt atractive, moderne și îi fascinează pe cei mici, geamurile pictate nu sunt recomandate copiilor. Pentru că toate acestea împiedică lumina naturală să pătrundă în cameră. De asemenea, peretele aşezat vizavi de fereastră reflectă cea mai mare parte a luminii care pătrunde în cameră, de aceea culoarea zugrăvelii lui are o mare importanţă. Tonuri deschise şi vesele emană luminozitate, pe când în cazul nuanţelor închise efectul este negativ şi apare implicit senzaţia de întunecare. 


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus