Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Cum alegi cea mai bună bonă / babysitter pentru prichindelul tău

0
Cum alegi cea mai bună bonă / babysitter pentru prichindelul tău
De ceva vreme, bonele nu mai sunt privite ca o extravaganţă, ci ca o necesitate. Chiar şi dacă mămica stă acasă cu bebeluşul poate fi dificil să se descurce singură, căci fiecare dintre noi avem nevoie de un pic de timp personal. Însă alegerea unei persoane căreia să-i încredințezi copilul mai multe ore, zilnic, poate fi o alegere destul de dificilă. Temeri, emoții, întrebări… toate sunt firești! Iată câteva recomandări care îți poți fi de folos când cauți o bonă / babysitter pentru prichindelul tău.

Din start, trebuie să știi că nu va fi un proces simplu. Şi necesită din partea ta un pic de pregătire înainte. Uite câteva întrebări la care ar trebui să găsești un răspuns:

 • Câte ore să stea? este posibil să îi ceri şi ore suplimentare?
 • Să facă sau nu menaj?
 • Care este preţul maxim pe care eşti dispusă să îl dai?
 • Îi poţi oferi concediu plătit?
 • Care ţi se pare vârsta potrivită, dar cea nepotrivită?
 • În ce măsură te interesează ce experienţă are?
 • Există cunoştinţe speciale pe care le-ai considera un avantaj?
 • Contează dacă este sau nu o persoană fumătoare?


Unde poţi găsi bonă potrivită?

Practică cea mai folosită pentru recrutarea bonei este prin recomandări de la persoane cunoscute. Dacă nu ai însă un asemenea noroc mai poți apela la anunţ în ziar, la comercianţii din cartier, dacă acceptă să puneţi anunţuri, sau la bone pe care le întâlnești în parcul de lângă casă. De obicei se cunosc între ele şi este posibil să îți poată recomanda pe cineva.

În ultima vreme, internetul a câştigat din ce în ce mai mult teren, mai ales pentru că îți permite să selectezi în funcţie de zona de reședință , dar să și vezi un CV al persoanelor care te-ar putea interesa. Găsești secţiuni dedicate special bonelor pe marile site-uri de anunțuri. Însă te poți adresa şi unor firme care recrutează bone. 


Cum alegi o bonă bună

Recrutarea unui angajat la domiciliu poate fi delicată, deoarece nu-i încredinţezidoar copilul, ci şi cheile de la casă. Implicit, acest mod de supraveghere implică o încredere totală în persoană aleasă, fără să o cunoști cu adevărat de la început. Dar, şi mai bine, îți poți cumpăra camere de supraveghere care să poată fi accesate de oriunde, pe internet. Nu uita să menţionezi acest lucru şi bonei, pentru că aşa este legal, dar şi pentru că îți poți da seama ce fel de persoană este din reacţia pe care o are.

De asemenea, nu ezita să te întâlnești cu cât mai multe persoane, pentru a fi sigură că faci cea mai bună alegere. 

Câteva sfaturi pentru o întâlnire reușită:

 • Prima întâlnire trebuie să fie făcută neapărat în prezenţa copilului. Astfel, vei putea să observi reacţiile, atât ale copilului, cât şi ale “candidatei”. Bebeluşul pare neliniştit? Persoana îi zâmbeşte?...
 • Încă de la început, fii directă și hotărâtă: precizează toate constrângerile profesionale pe care le ai, principiile educative şi treburile menajere pe care, eventual, dorești să i le încredinţezi.
 • Nu uita să iei datele vechilor angajatori, pentru a verifica apoi referinţele cu exactitate.
 • Ar fi bine să îi poți face şi tu bonei o vizită acasă. Asta vă va spune multe despre persoana căreia vreţi să îi încredinţaţi copilul.

Ai găsit persoana potrivită? Să nu crezi că s-a încheiat totul. Trebuie să stai câteva săptămâni cu bebelușul şi cu bona, astfel încât prichindelul să se obişnuiască să o aibă în. Ţine cont de faptul că atunci când alegi o bonă ar trebui să o faci pentru o perioadă lungă de timp, întrucât copilul are nevoie de stabilitate.


Vrei să fii bonă sau babysitter? 

Ai deja experiență și te gândești să te angajezi ca babysitter? Indiferent ce tip de contract îți dorești și care sunt obiectivele tale profesionale, ar fi bine să urmezi cursuri de calificare pentru bone. Acestea împreună cu  experiența și aptitudinile conexe îți pot aduce un salariu considerabil mai mare. De asemenea, un CV bine pus la punct te poate ajuta să obții o colaborare avantajoasă. 

Foto: Freepik

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus