Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Concediu de maternitate: net versus brut. Câteva lămuriri pe înțelesul viitoarelor mămici

1
Concediu de maternitate: net versus brut. Câteva lămuriri pe înțelesul viitoarelor mămici
Cu siguranță, dacă ești pe cale să devii mamă e bine să știi când îți poți lua concediul de maternitate (concediul maternal) și care este indemnizația care ți se cuvine. Află din articol care sunt condițiile, pe ce perioadă ți se poate acorda, cum se calculează valoarea indemnizației de maternitate și care sunt drepturile tale pe perioada concediului de maternitate.

Concediu de maternitate: Cum se obține și care sunt toate condițiile

Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 158/2005, începând cu data de 12 ianuarie 2018 au intrat în vigoare noile norme metodologice care au modificat modul în care sunt calculate indemnizațiile pentru concediu de maternitate. Dacă vrei să beneficiezi de acest drept, trebuie să ai un stagiu de cotizare de cel puțin o lună la plata contribuției de concedii și indemnizații, în ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu.

În același timp, pe lângă stagiul de cotizare, trebuie să fie îndeplinite și următoarele condiții de către salariate:

  • să ai reședința sau domiciliul în România;
  • să prezinți un certificat medical angajatorului prin care îl informezi de sarcină (nu exista o dată anume la care poți să prezinți acest certificat însă este necesar pentru aprobarea ulterioară a concediului de maternitate).

La calcularea stagiului de cotizare sunt luate în considerare, după caz, și:

  • perioadele de timp în care ai beneficiat de concediu medical;
  • perioadele de timp în care ai beneficiat de pensie de invaliditate;
  • studiile absolvite (cursuri de zi în învățământul universitar);
  • concediul și indemnizația pentru creșterea copilului.

În cazul în care nu mai ești asigurată din motive care nu țin de tine (cum ar fi cazul în care angajatorul nu virat la timp contribuțiile la stat), lucru care trebuie dovedit prin acte oficiale eliberate de angajator, poți beneficia în continuare de concediu de maternitate, cu condiția ca nașterea să aibă loc în cel mult nouă luni de la momentul în care ai pierdut statutul de asigurat.

Concediul de maternitate are o durată fixă de 126 de zile calendaristice și se împarte în două perioade:

  1. concediu prenatal (de sarcină) cu o durată de 63 de zile, care este acordată înainte de nașterea copilului;
  2. concediu postnatal (de lăuzie) cu o durată de 63 de zile, care este acordat imediat după nașterea copilului.


De reținut! Concediul postnatal nu trebuie să fie confundat cu concediul de creștere a copilului, care se poate întinde pe o perioadă de cel mult doi sau trei ani (în cazul copiilor cu handicap).


Opțional, cele două perioade, concediul prenatal și concediul postnatal, pot fi compensate între ele. În acest caz este necesară permisiunea medicului, iar concediul postnatal nu trebuie să aibă mai puțin de 42 de zile. De altfel, primele 42 de zile ale concediului postnatal sunt obligatorii.

De asemenea, ai posibilitatea să renunți la concediul prenatal, însă, așa cum am menționat mai sus, nu și la primele 42 de zile ale concediului postnatal.

În cazul în care apar probleme de sănătate care fac sarcina dificilă și ai nevoie de o perioadă mai lungă de repaus decât cea a concediului prenatal, medicul poate recomanda prelungirea concediului. Acesta trebuie să elibereze un certificat medical care să îți ofere dreptul la concediu medical obișnuit.

În fiecare lună, pe perioada concediului de maternitate, trebuie să prezinți angajatorului fișa de concediu medical, avizată de medic drept concediu de sarcină și lăuzie (postanal și prenatal). În baza acestei fișe beneficiezi de indemnizația de maternitate.


Concediu de maternitate: Cum se calculează valoarea indemnizației de maternitate

În baza certificatului medical eliberat de medic, Plata indemnizației de maternitate este făcută de angajator. Trebuie să prezinți acest certificat medical angajatorului cel târziu până pe data de 5 a lunii următoare celei pentru care ți-a fost acordat concediul.

Valoarea indemnizației este egală cu 85% din media veniturilor brute care au fost realizate în ultimele șase luni. De asemenea, vor beneficia de indemnizație și angajatele care au avut un stagiu de cotizare de cel puțin o lună, în ultimele 12 luni înainte de începerea concediului de maternitate.

Angajatorului îi revine sarcina de a calcula valoarea indemnizației. Sunt luate în considerare veniturile raportate la zilele lucrate pentru care s-au plătit contribuțiile de asigurări pentru concedii și indemnizații de sănătate, precum și perioada în care ai beneficiat de indemnizație de șomaj, după caz.

În cazul în care nu ai obținut venituri în ultimele șase luni, se vor lua în considerare pentru calcul lunile în care a existat un venit de cel puțin o lună în care s-a plătit contribuția pentru concedii și indemnizații, din ultimele 12 luni înainte de începerea concediului de maternitate.

Indemnizația de maternitate este suportată din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Plata se face lunar, pe toată perioada concediului de maternitate.


Excepții cu privire la acordarea indemnizației în situații speciale

În cazul nefericit în care, până la achitarea indemnizației, salariata a decedat, suma pentru luna în curs care nu a fost virată în contul acesteia va reveni, după caz, soțului supraviețuitor, părinților, celorlalți copii, respectiv persoanei care poate dovedi că a avut grijă de salariată până la data decesului.


Concediu de maternitate: Care sunt drepturile tale?

Nu poți fi concediată și poți să revii la locul de muncă. Această interdicție de concediere este valabilă și în cazul în care angajatorul a aflat de sarcină înainte să ia decizia de concediere, chiar dacă salariata încă nu se află în concediul de maternitate. Excepție fac companiile care se află în faliment sau dizolvare.

Nu poți fi expusă riscurilor care îți pot afecta sarcina și starea de sănătate. Acest drept este reglementat prin Ordonanța de Urgență nr. 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă.

Poți cere concediu de risc maternal. Trebuie să declari în scris angajatorului starea de graviditate, iar în cazul în care nu poate să îți asigure condiții de protecție, precum un program de lucru scurt sau condiții speciale de lucru, poți cere concediu de risc maternal, care se acordă și în funcție de recomandările medicului.

E important de menționat că poți cere concediu de risc maternal și în următoarele două situații:

  • atunci când revii la muncă imediat după concediul postnatal obligatoriu (42 de zile), și nu după cele 63 de zile la care ai dreptul în mod legal, cu condiția să prezinți angajatorului un certificat medical emis de medicul de familie cu privire la faptul că poți să îți reiei munca în condiții de siguranță și că nu îți pui sănătatea în pericol;
  • dacă, după ce ai revenit la muncă după terminarea concediului postnatal, continui alăptarea copilului; și în această situație trebuie să prezinți un certificat medical angajatorului și să anunți în scris care este începutul și sfârșitul perioadei de alăptare. Trebuie să ții cont că poți cere concediu de risc maternal pentru alăptare doar dacă nu ai solicitat indemnizație și concediu pentru creșterea copilului.

Concediul de risc maternal este acordat la recomandarea medicului de familie sau a medicului specialist. Perioada concediului nu trebuie să depășească 120 de zile și poate fi acordat în întregime sau fracționat (până în a 63-a zi înainte de data estimată a nașterii copilului, respectiv înaintea datei intrării în concediul de maternitate), în baza unui certificat medical, însă nu poate fi cumulat cu alte concedii. Pe lângă certificatul medical, trebuie să prezinți și certificatul de naștere al copilului.

Cu siguranță, te-ai întrebat ce presupune net vs. brut? Pe perioada concediului de risc maternal ai dreptul la o indemnizație de risc maternal, plătită de angajator. Valoarea indemnizației este de 75% din venitul brut obținut în ultimele șase luni din cele 12 luni în care a existat stagiu de cotizare, în limita a 12 salarii minime brute pe țară, în baza cărora se calculează contribuția asiguratorie pentru muncă. Indemnizația este plătită lunar.

Foto: Freepik


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus