Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Capitala și împrejurimile, invadate de o specie relativ nouă de insecte. Cum scapi de disconfortul produs de aceasta

2
Capitala și împrejurimile, invadate de o specie relativ nouă de insecte. Cum scapi de disconfortul produs de aceasta
Dacă trăiești în București sau prin împrejurimi, sigur ai remarcat prezența agasantă a unor insecte mici, care se așază peste tot și care pișcă foarte tare. Sunt cu atât mai neplăcute pentru că par a se lipi de haine, iar în cazul copiilor nu doar hainele sunt împânzite, ci și părul. Fiind extrem de mici, pot fi ușor transferate în casă. Ce sunt aceste insecte? De unde au apărut? Și cum putem scăpa de disconfortul produs de ele?

De aproape două săptămâni încoace, spațiile verzi din București și împrejurimi au fost luate cu asalt de o specie de insecte mici, extrem de agasante, care se așază peste tot și care înțeapă foarte tare, provocând iritații ale pielii. O specie pe care cei mai mulți dintre noi nu am văzut-o până acum. Despre ce este vorba mai exact?

Tigrul platanului sau Tigarul platanului (Corythucha ciliata) este o specie originară din America de Nord, care afectează frunzele Platanului, dar uneori ataca şi Frăsinul. În Europa, insecta a fost descoperită prima dată în anul 1964, în oraşul Padova, din Italia. 

În România, prezența acestei specii a fost semnalată pentru prima dată în urmă cu 5-6 ani, când platanii din Oradea au fost devastați de aceste insecte. Atacul masiv al daunatorului Corythuca Ciliata (Tigrul Platanului) a fost favorizat in primul rând de seceta persistentă și de temperaturile ridicate din acea vară. 


► Citește și Cum tratăm înțepăturile de insecte în sezonul cald


Prin urmare, tot din cauza temperaturilor caniculare din ultima vreme, care au depășit 40 de grade Celsius la umbră, această specie de insecte a pus stăpânire pe București și împrejurimi. 

Potrivit site-ului Botanistii.ro, adultul are dimensiune mică, între 4-6 mm lungime, corpul este aplatizat. Capul are culoare gri deschis, ochii sunt bine dezvoltaţi, dar lipsesc ocelii, iar antenele sunt scurte.

Toracele are trei perechi de picioare cu două articulaţii, echipate cu unghii puternice şi ascuţite. Abdomenul are culoare negru-cenusiu cu o pereche de elitre aproape transparente.

Larvele sunt ovale, au culoare maro, iar corpul este acoperit cu mici spini. Larvele trec prin cinci etape evolutive şi aripile apar la sfârşitul ultimei etape. O femelă poate să depună între 285-350 ouă, care au lungime de 0.5 mm, de culoare neagră.

Pe lângă afecţiunile fiziologice cauzate platanului, dejecţiile acestui dăunător produc degradarea spaţiilor verzi precum şi a obiectelor amplasate sub coroana acestuia, iar în contact cu pielea umană cauzează iritaţii. În verile secetoase prezenţa acestui dăunător este în număr foarte mare.

Cum scăpăm de disconfortul produs de Tigrul platanului?

Deși provoacă iritații ale pielii, pișcătura insectei fiind resimțită foarte tare, leziunile nu sunt la fel de mari ca cele provocate de țânțari ori păianjeni. De cele mai multe ori nici nu se văd urmele înțepăturii. Prin urmare, spălarea cu apă și săpun a zonei înțepate sau aplicarea unui cubuleț de gheață sunt remediile care pot fi aplicate imediat. Din păcate, spray-urile antițânțari nu au efect.

Cea mai mare neplăcere produsă de această insectă este prezența ei pe haine, pe bănci, în părul copiilor, în metrou... peste tot. Prin urmare, este indicat să porți haine lejere, care să acopere mâinile și picioarele, să te scuturi bine înainte de aintra în casă și să te asiguri că ai plasă de protecție la fiecare fereastră. 

Acest dăunător poate fi combătut cu tratamente fitosanitare în parcuri, scuaruri şi aliniamente stradale cu produse de protecţia plantelor omologate, specifice speciilor pomicole şi dendrologice. Se recomandă acordarea unei atenţii deosebite momentului aplicării tratamentelor fitosanitare, care trebuie aplicate doar în perioade fără vânt şi cu temperaturi de până în 22 grade, cu respectarea normelor de tehnica securităţii muncii, protecţia etomofaunei utile, a animalelor şi mediului înconjurător şi nu în ultimul rând, a locuitorilor.


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus