Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Chef Sorin Bontea: “Tata avea o vorbă... Foamea este cel mai bun bucătar!”

0
Chef Sorin Bontea: “Tata avea o vorbă... Foamea este cel mai bun bucătar!”
Dacă în cadrul emisiunii “Chefi la cuțite” de la Antena 1 este un tip destul de dur, cu replici acide și cu contraargumente solide, pentru Sorin Bontea titulatura de “șef” se schimbă când vine vorba de familia sa. “Eu nu sunt un părinte care rezonează cu termenul de ”, ne-a dezvăluit vedeta Antenei 1, tată a doi copii: Miruna (14 ani) și Iulian (21 de ani). Cum mai este Sorin Bontea în ipostaza de părinte? Și cum ar putea părinții să asigure o alimentație sănătoasă juniorilor? Despre toate acestea, dar și despre brocoli, mofturoși și amintiri culinare din copilărie puteți citi în interviul următor...

Care este cel mai amuzant aspect al vieții tale din ipostaza de tătic, până în acest moment?

Nu mi-am pus niciodată întrebarea aceasta. Cred că ”amuzant” este că nu îmi dau seama când au crescut atât de repede și cum a trecut timpul. Știți cum se spune... copii mici, probleme mici, copii mari...probleme mari. Din fericire, atât Miruna, cât și Iulian s-au transformat într-un mod tare frumos.  


Dar cel mai provocator?

Cel mai provocator lucru ca părinte este cu siguranță educația copiilor. Este cea mai mare responsabilitare și cea mai mare provocare în ”meseria” asta.


Cum te-ai caracteriza ca tată? Și, dacă i-am întreba pe copiii tăi, ce răspuns crezi că am primi? 

Sunt un tată ca oricare altul. Încerc să fiu aproape de ei, să îi înțeleg, pentru că sunt copiii mei. În relația noastră este vorba și despre prietenie, dar în primul rând despre respect și înțelegere.




Cât timp petreci cu ei, mai ales acum când Iulian este deja adult, iar Miruna – adolescentă? Ce faceți atunci când sunteți împreună? 

Mi-aș dori să petrec mai mult timp cu ei, dar din păcate timpul alături de ei nu este atât de mult pe cât aș vrea. Mai ales acum când ei au crescut, sunt destul de mari, iar pe Iulian îl văd mai rar. Pe Miruna o văd zilnic, dar niciodată nu există ”prea mult timp” petrecut cu familia. Când suntem în formulă completă gătim, mai mergem la un film, ne relaxăm.


Dintre tine și soția ta, cine este părintele “șef”?  Cum procedați cu recompensele și mustrările atunci când este cazul?

Cred că amândoi ne putem afla în postura aceasta, nu am luat niciodată asta în calcul. Probabil că depinde, în funcție de situație și de...cine este acasă în momentul acela. Eu nu sunt un părinte ce rezonează cu termenul de ”pedeapsă”, am încercat mereu să le explic, să îi fac să înțeleagă lucrurile în general. Nu a fost vreodată vorba de mustrări, sau de recompense. Am reușit să construim împreună o relație bazată pe comunicare și înțelegere.


Apropo de Miruna... Am văzut episodul în care ți-a făcut o surpriză și a gătit chiar ea în cadrul emisiunii “Chefi la cuțite”, de la Antena 1. Lava cake… Crezi că îți va călca pe urme? 

Nu știu dacă Miruna este foarte îndrăgostită de gătit, dar iubește să facă deserturi. Ca orice copil, iubește dulciurile, mai ales ciocolata...doar că ei îi place să și experimenteze cu ingredientele. Surpriza de pe platoul „Chefi la cuțite” a fost cu adevărat memorabilă și nu îmi vine să cred că timp de două săptămâni (cam cât le-a luat să organizeze tot momentul) eu nu am bănuit, iar toți din jurul meu știau. Inclusiv soția și băiatul meu, Iulian. Jurizarea pe nevăzute a Mirunei a fost senzațională, cel mai frumos cadou pe care l-am primit de ziua mea. Mă bucur mult că a venit și mă bucur și mai tare că și-a demonstrat cât de talentată este...pentru că și Florin și Cătălin i-au acordat un cuțit. Știu că ea și-l dorea cel mai mult pe al meu, însă confirmarea a trei jurați a bucurat-o nespus. Lava cake-ul pe care l-a făcut era delicios, gătit foarte bine, corect. Cu toate astea, pentru fata mea...gătitul este un hobby în acest moment. Dar orice vor alege copiii mei, indiferent de meseria aleasă, trebuie să facă tot ce le stă în putință pentru a fi buni în acel domeniu.




De altfel, am văzut mulți copii care au participat în ultima vreme la “Chefi la cuțite”. Care crezi că sunt atuurile noii generații? Te simți un pic… “amenințat”? 

Atuul noii generații este informația. Cei din ziua de azi au acces la foarte multe lucruri și pot folosi asta în avantajul lor. De exemplu, ne văd pe noi la televizor, la Chefi la cuțite, iar cei pasionați pot învăța multe secrete din bucătărie, doar prin urmărind un show culinar. 

Nu mă simt amenințat absolut deloc, pentru că sunt genul de om care vrea mereu să evolueze. Îmi place să mă aflu în postura de profesor, să îi învăț pe cei care își doresc asta, să le explic, dar sunt conștient că și eu, la rândul meu, mai pot învăța multe.


Îți mai amintești ce ai gătit pentru prima dată alături de copiii tăi? Care sunt preparatele lor preferate?

Au trecut ceva ani de atunci... Dacă Miruna este o fană a deserturilor, lui Iulian îi place mai mult mâncarea…paste, fructe de mare, cărnuri…cât timp sunt gătite corect. Și el se pricepe în bucătărie. Noi, de cele mai multe ori, mâncăm ce gătește soția acasă.


Dar cumpărăturile cine le face? 

De cumpărături mă ocup eu, îmi place să merg la piață. De multe ori când ajung să cumpăr fructe și legume proaspete, toți vor să îmi vândă câte ceva.  Soția gătește, eu îi aduc ceea ce îi trebuie.


Ce alimente de bază nu ar trebui să lipsească din frigiderul unei familii cu copii?

Lapte, ouă, brânză ar trebui să se regăsească în frigider. Mi-aș dori să se și poată.


În ultima perioadă, se pune accentul pe alimentație sănătoasă. Însă tentațiile sunt la orice pas, mai ales pentru copii. Cum crezi tu că pot fi educați cei mici din această perspectivă?

Pentru o alimentație sănătoasă trebuie evitați potențiatorii de gust, cum ar fi glutamatul de sodiu.  În rest, eu spun că orice corp cere lucrurile de care are nevoie. De multe ori simt nevoia să mănânc dulce,  alteori am poftă de carne, tocmai de aceea cred că dacă ești puțin atent la semnalele primite cam știi ce trebuie să mănânci și ce te face pe tine să te simți bine. Fie că este vorba de carne, sau de salată, important este să faci cele mai potrivite alegeri pentru tine.


Pentru cei mai mulți copii, legumele sunt un subiect… delicat. Mai ales broccoli! Ne poți dezvălui o rețetă rapidă cu broccoli care să fie pe placul copiilor?

Dacă nu îți place broccoli-ul, nu îți place. Nu prea ai cum să îi neutralizezi gustul în preparate. Tocmai de aceea cred că orice copil ar trebui să primească alimente pe care să le mănânce cu plăcere. Există o gamă largă de legume la fel de sănătoase, pe care s-ar putea să le accepte. Eu nu am avut problema aceasta cu Iulian și Miruna, de multe ori aleg să mănânce legume crude în loc de snacks-uri. Totuși, cred că orice copil trebuie să consume alimentele care îi plac și de care are nevoie. 




Apropo de copilărie… care a fost primul fel de mâncare pe care l-ai gătit? Singur, singurel…

Când aveam 12 sau 14 ani, au venit prietenii la mine să ne uităm la un meci de fotbal important- fie un Campionat Mondial, sau European, prin anii `80. Și țin minte că le-am gătit atunci hamsie pe scobitoare, văzusem rețeta aceasta la mama mea și am încercat să o refac. Au mâncat absolut tot. 


Există vreun preparat care nu îți place?

Eu nu sunt atât de mofturos la mâncare, dar pot să spun că fasolea nu se află pe lista preferințelor mele. Însă tata avea o vorbă...”Foamea este cel mai bun bucătar”. Când îți este foame...nu mai ții cont. 


Mai e mult până atunci, dar cum crezi tu că te vei juca cu nepoții tăi? 

Întrebarea asta îmi dă emoții, parcă este prea devreme să mă gândesc! Chiar nu știu cum va fi, dar și eu sunt curios cum mă voi descurca în postura de bunic. Cred că Miruna și Iulian își vor educa copiii, iar eu îi voi răsfăța. Dacă voi fi lăsat! 

Cătălina Matei

Foto: Antena 1


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus