Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Scrisoare către Moș Crăciun: Îmi doresc un animal de companie!

0
Scrisoare către Moș Crăciun: Îmi doresc un animal de companie!
Chiar dacă încă nu s-a sfârșit luna noiembrie, copiii se gândesc deja ce să-i ceară Moșului. Au început deja listele, “negocierile”… Dacă ești părinte știi despre ce este vorba! Și, dacă pe lista juniorului tău, se află și un animal de companie, iată câteva motive care te pot convinge că e momentul ca, de Crăciun, copilul tău să primească o pisică sau un cățel!

Când vine vorba despre un animal de companie, copiii sunt cei mai entuziasmați. Nu și părinții, mai ales cei care locuiesc la bloc, căci nu e deloc ușor să ai grijă de un animal de companie în astfel de condiții. Dar nici prea greu! Trebuie să existe un pic de bunăvoință și de… responsabilitate atât din partea dulților cât, mai ales, din partea celor mici. De altfel , partea cu responsibilizarea celor mici este și unul dintre motivele pe care ți le prezentăm mai jos. 


Ce rol joacă poate avea câinele în viaţa unui copil?

Un căţeluş mic şi drăgălaş poate fi un animal de companie potrivit pentru juniorul tău! Asta pentru că animalele au nevoie de atenţie, afecţiune şi au mereu chef de joacă, iar cei micuţi sunt dornici să le îndeplinească dorinţele.

În plus, compania unui câine acționează în mod extrem de benefic împotriva riscului de anxietate la copii, prezența și interacțiunea omului cu patrupedul exercitând un efect de calmare și relaxare, potrivit unor studii de specialitate.

De exemplu, principala Agenție guvernamentală americană de sănătate (Centres for Disease Control and Prevention) a realizat un studiu pe circa 700 de copii cu vârsta medie de șase ani, jumătate dintre ei având câini (de mai mult sau mai puțin timp). Părinții au completat un chestionar, evaluând o serie de parametri ai copiilor: înălțimea și greutatea, activitatea fizică (sau sedentarismul datorat și timpului petrecut în fața ecranului calculatorului sau televizorului), tulburări de comportament etc.

Ce s-a constatat? Compania unui câine nu influențează indicele de masă corporală (IMC) sau gradul de activitate fizică. Cercetătorii arată că acest efect al prezenței unui câine se manifestă mai degrabă la adulți, cum au demonstrat de altfel alte studii (plimbarea zilnică constituie în sine o formă de activitate fizică, moderată, dar reală). Câinele joacă însă un rol evident în prevenirea anxietății la copii: la profiluri echivalente, copiii care petrec un timp cu tovarășul lor necuvântător prezintă un risc de două ori mai mic să sufere de anxietate.

În grupul studiat (proporția poate diferi în rândul populației generale), 10% dintre copiii care aveau câine prezentau semene de anxietate, față de 20% dintre cei care nu se bucurau de compania patrupedelor.

Evident, dacă nu există probleme legate de alergii cauzate de blană, prezența unui cățel este benefică în viața oricărui copil. Dincolo de reducerea riscului de anxietate, îngrijirea unui patruped îl poate responsabiliza pe mezinul familiei: de la asigurarea porțiilor de hrană pentru câini, până la respectarea orelor de plimbare, dar și grija pentru curățenia zilnică.


Ce efecte terapeutice are pisica asupra unui copil?

Mai ales în cazul școlarilor, îngrijirea unei feline contribuie la eliminarea stresului după orele de curs sau după efectuarea temelor pentru şcoală. 

Cercetătorii au demonstrat că pisicile  pot fi de real ajutor persoanelor care suferă, de exemplu, de afecţiuni ale inimii, după cum reiese dintr-un studiu desfăşurat pe parcursul a 10 ani, la University of Minnesota’s Stroke Institute, la care au luat parte peste 4.000 de persoane.

De asemenea, pisicile îi liniştesc pe copiii hiperactivi. Potrivit rezultatelor acelaşi studiu menţionat mai sus, pisicile ajută la normalizarea pulsului, la reducerea nivelului de stres şi a tensiunii arteriale. Tot ele ajută și la eliberarea de oxitocina în creier. Oxitocina este denumită şi hormonul dragostei şi al ataşamentului, toate manifestările de tandreţe, mângâierile, îmbrăţişările, vorbele afectuoase determina creşterea cantităţii acestui hormon benefic organismului.

Atunci când un copil se joacă cu o pisică, creierul acestuia secretă serotonină şi dopamină, care reduc stresul şi induc organismul într-o stare de armonie, stabilizând în acelaşi timp sistemul imunitar.

În plus, se aplică aceleași efecte pozitive pe care le-am prezentat în cazul cățeilor în ce privește responsabilizarea unui copil. De exemplu, pregătirea porțiilor de mâncare pentru pisici și curățarea litierei ori chiar spălatul feline contribuie din plin la responsabilizarea juniorului. 


Ce alte animale de companie mai susnt potrivite pentru copii?

Chiar dacă ai mai puțin spațiu său timp, există soluții. Papagalii, peștișorii sau hamsterii sunt variante mai mici și sunt preferate în cazul familiilor care nu dispun de mult spațiu și care nu au timp pentru a îngriji un cățel sau o pisică. Aceștia sunt crescuți în spații special amenajate, așa că nu fac multă mizerie și nu necesită o atenție sporită.

Atenție! Nu este indicat că animalele care lasă păr precum câinii sau pisicile să doarmă în pat cu stăpânii. Mai mult, sunt opinii care susțin că locul acestora este afară sau în locuri special amenajate și nu alături de oameni. Doctorii sunt cei mai vehemenți și interzic ținerea acestora în casă datorită bacteriilor pe care le pot transmite, dar și a părului care cade excesiv de mult și care poate fi înghițit.


Așadar… ce-ați spune dacă Moș Crăciun ar pune anul acesta sub brad o pisicuță sau un cățel? 

Foto: Freepik


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus