Ruptura de ligamente încrucișate apare atunci când facem o mișcare greșită, de rotație, a genunchiului. Ligamentul este suprasolicitat, întins prea mult, depășește forța pe care o rezistă și se rupe. Se aude o trosnitură, dar nu se umflă imediat, ci în 24 de ore.
Ligamentul încrucișat anterior (LIA) este unul dintre ligamentele care asigura stabilitatea genunchiului, se găsește în spațiul dintre cei doi condili femurali. Împreună cu ligamentul încrucișat posterior formează un X, de acolo poartă și numele de ligament încrucișat.
Acesta asigură stabilitatea în plan sagital și rotațional, controlează mișcarea genunchiului și îi oferă protecție împotriva mișcărilor atipice.
După ruptura de ligament încrucișat anterior, genunchiul se umflă, iar pacientul simte durere, sensibilitate la nivelul întregii articulații, disconfort în timpul deplasării și imposibilitatea de a executa complet flexia și extensia genunchiului. Când se prezintă la medic, pacientul spune că simte că îi „fuge” genunchiul.
Cauza principală a rupturii de ligament este o lovitură directă la nivelul articulaţiei sau o cădere accidentală. Furnizarea la timp a măsurilor de prim ajutor, care vizează reducerea durerii şi a inflamaţiei, poate contribui semnificativ la o recuperare mai rapidă.
Ce măsuri de prim ajutor se pot lua într-o astfel de situție?
Articulaţia gleznei este cea mai afectată, urmate de cea a genunchiului şi cea a umărului. Leziunile ligamentelor genunchiului sunt, fără îndoială, cele mai severe, dureroase şi debilitante. În plus, leziunile grave pot produce ruptura completă a ligamentulului, situaţie în care pacientul nu va mai putea să deplaseze zona afectată fără asistenţa.
În același timp, aplicaţiile locale reci, imobilizarea, poziţia procliva şi repausul fizic sunt recomandările comune pentru leziunea de ligament. Zona afectată se menţine într-o poziţie ridicată. Pentru a reduce inflamaţia se va pune local gheaţă, care se va îndepărta după 10-15 minute şi reaplica după 5 minute. Medicamentele antiinflamatorii pot ajuta, de asemenea, la reducerea durerii. Imobilizarea este foarte importantă deoarece orice mişcare în zona afectată poate provoca agravarea leziunilor.
Cele mai multe leziuni minore se vor remite după câteva zile de repaus fizic. Leziunile severe însă trebuie urmărite de un medic. Este aproape imposibil să se determine gradul de vătămare severă prin palpare sau vedere şi depăşirea unei probleme majore poate duce la o dizabilitate de-a lungul vieţii. Examenul clinic oferă puţine informaţii despre gradul de severitate al leziunii şi există riscul nediagnosticarii corecte. În unele cazuri, intervenţia chirurgicală este necesară pentru a reconstrui ligamentul.
Atenție! În cazul unei accidentari, este importantă imobilizarea zonei afectate şi transportul către un centru de ortopedie pediatrică.
Ce exerciţii fizice pot reduce riscul de ruptură de ligament?
A avea o forţă adecvată în şolduri şi coapse este cheia pentru a oferi sprijin pentru genunchi şi pentru a preveni leziunile ligamentelor. Genuflexiunile şi fandările sunt doar câteva exerciţii care pot construi puterea. Multe leziuni apar atunci când un atlet nu are echilibru. Ca orice altceva, echilibrul devine mai bun cu practica.
Exerciţiile de propriocepţie şi de echilibru vă vor învăţa corpul să controleze poziţia unei articulaţii instabile. Un exemplu obişnuit al unui exerciţiu de propriocepţie sau de echilibru este utilizarea unei plăci de echilibru, după o ruptură de ligament la gleznă. Mişcările imprevizibile ale plăcii de echilibru vor reeduca corpul să reacţioneze rapid la mişcările instabile fără a trebui să se gândească la aceste mişcări.
Foto: Freepik