Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Hemoragie nazală la copii. Măsuri de prim ajutor

0
Hemoragie nazală la copii. Măsuri de prim ajutor
Aproape orice părinte se sperie când vede, pentru prima dată, că prichindelului său îi curge sânge din nas. E firesc, mai ales că astfel de episoade pot apărea frecvent în primii ani de grădiniţă, în special la băieţi. Din păcate, unii dintre ei intră în panică. Ce poți face într-o astfel de situație? Descoperă în articol câteva măsuri de prim ajutor pentru copii, în caz de hemoragie nazală.

Sângerarea nazală sau epistaxisul se manifestă, de obicei, în anotimpurile reci din cauza umidităţii crescute din aerul ambiant şi prezenţei infecţiilor respiratorii. Iar cei mai predispuşi hemoragiilor nazale sunt copiii, în special băieţii, cu vârste între 2 şi 10 ani.  

Pentru a înțelege mai bine cum trebuie să reacționezi când copilului tău îi curge sânge din nas ar fi bine să afli câteva lucruri despre hemoragia nazală la copii.

Care sunt cauzele hemorgiei nazale la copii?

 • traumatizarea  mucoasei nazale prin suflarea defectuoasă a nasului (pe ambele nări deodată), mai ales în plin sezon al răcelilor și gripelor, când cei mici își suflă nasul foarte des;
 • rinita alergică (ce se caracterizează prin strănut frecvent şi necesitatea suflării permanente a nasului );
 • rinita atrofică (epistaxisul apare la înlăturarea crustelor uscate prezente pe mucoasa nazală);
 • deficienţe de calciu sau vitamina K în organism;
 • infectarea mucoasei nazale cu formarea unor cruste uscate;
 • antiinflamatoare de tipul Ibuprofen; 

Atenție! Medicii recomandă administrarea preparatelor care conțin Ibupreofen cu prudenţă!

 • folosirea excesivă a preparatelor decongestionante nazale care conţin adrenalină;
 • inhalarea unor substanţe chimice (preparate cu clor sau detergenţi);
 • corpi străini ajunşi accidental în cavitatea nazală (fragmente mici de jucării sau alte obiecte cu dimenisuni foarte reduse);
 • medicamente anticoagulante (aspirină este contraindicată la copii);
 • aerul uscat sau prea umed din încăperi;
 • existența unor boli grave precum anemia, insuficienţă renală, insuficienţă hepatică, hemofilia,tulburări de coagulare a sângelui, boli vasculare.


► Citește și Ce măsuri trebuie să iei când copilul înghite detergent? Primul ajutor și cum poți preveni această situație


Măsuri de prim ajutor pe care le poţi aplica în caz de hemoragie nazală


Cei mai mulţi dintre noi ştim, încă din copilărie, că trebuie să ne aşezăm întinşi pe spate, cu mâna opusă nării care sângerează în sus. Greșit! Specialiştii de la Crucea Roșie au alte recomandări. Care sunt acestea?

Nu intra în panică! E foarte important să-ți păstrezi calmul și să-l încurajezi pe copil, pentru că vederea sângelui reprezintă un şoc pentru el. Nu uita că plânsul poate agrava problema!

Care este următorul pas? Copilul trebuie aşezat în poziţie verticală (nu culcat), cu capul uşor aplecat înainte , pentru a evita înghiţirea sângelui şi apariţia vomei/ Dacă se simte rău şi nu poate sta în poziţie vertical, cel mic poate fi aşezat şi pe pat, dar cu trunchiul şi capul ridicat.

Folosindu-te de un şerveţel sau o compresă sterilă, apuca uşor partea moale a nasului (imediat sub porţiunea osoasă) cu degetele (arătătorul şi degetul mare). Dacă copilul este mai mare poate realiză singur această operaţiune, respirând pe gură.

Se face o compresie digitală de cel puţin 10-15 minute pe ambele părţi ale nasului extern; în acest timp copilul va respira exclusiv pe gură.

Atenție! Dacă acumulează sânge în cavitatea bucală, acesta trebuie scuipat (în niciun caz înghiţit)!

În cazul în care şerveţelul, fașa se îmbibă cu prea mult sânge, nu te opri din compresie! Eventual, aplică alta peste cea iniţială.

De asemenea, nu încerca să introduci în cavitatea nazală tampoane din vată pentru a bloca curgerea sângelui! Atunci când le vei extrage,  vasele sangvine se pot rupe şi sângele va reîncepe se curgă. Poţi însă să introduci în nări meșe din tifon îmbibate cu apă oxigenată de 3%.

După ce hemoragia a dispărut, nu încercă să-i sufli nasul celui mic şi încearcă să-l împiedici să-şi bage degetele în nări. De asemenea, este recomandat repausul  cel puţin două ore. Fără sărituri sau jocuri prea energice. Poţi săiI distragi atenţia cu un film sau desene animate, ori îi poţi citi povestea preferată.

Când trebuie să ajungi DE URGENȚĂ la medic?

Dacă hemoragia nazală este abundentă şi durează mai mult de 15 minute trebuie să mergi de urgenţă la medic. Este necesară efectuarea hemoleucogramei (analiza generală de sânge ) şi coagularea sângelui (timpul de sângerarea şi coagulare). Când copilul suferă frecvent de epistaxis trebuie evitată expunerea prelungită la surse de căldură şi la soare. 

Descoperă în video-ul de mai jos cum poți aplica măsurile de prim ajutor explicate mai sus!Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus