Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Efectele nocive ale aerului prea uscat asupra copiilor. Cum le poți combate?

0
Efectele nocive ale aerului prea uscat asupra copiilor. Cum le poți combate?
Știai că 50% din bolile pe care copilul tău le face sunt infecţii respiratorii acute? Iar una dintre principalele cauze este aerul uscat din cameră. Și cum, potrivit unui studiu, ne petrece în casă aproximativ 90% din timp în zilele libere o umiditate optimă în locuință este extrem de importantă pentru a ne menţine sănătoşi. Descoperă în articol ce efecte nocive poate avea aerul uscat asupra prichindeiilor și ce măsuri poți lua pentru a le combate!

Umiditatea reprezintă totalitatea vaporilor de apă din aer. Valoarea normală într-o încăpere este între 40 şi 60%. Când aerul nu are suficienţi vapori de apă, dimineaţă vă veţi trezi cu nasul, buzele, gâtul şi pielea uscate şi cu o senzaţie permanentă de sete. Cei mai afectaţi sunt copiii, în special bebelușii. Pentru că aerul uscat în cameră absoarbe umezeala din mucoasele aparatului respirator, ele devenind la rândul lor uscate. În momentul în care se întâmpla acest lucru, bariera împotriva bacteriilor devine vulnerabilă, corpul putând fi afectat cu foarte mare uşurinţă.

Pentru a măsura nivelul umidităţii din casă ai nevoie de un higrometru de cameră. Multe umidificatoare şi termometre moderne sunt dotate şi cu un higrometru, însă îl poţi achiziţiona şi separat.


Ce efecte are aerul uscat asupra organismului?

Pe timpul somnului, datorită poziţiei culcat care sporeşte congestia nazală, copilul începe să respire pe gură. Dacă aerul din cameră este uscat, în momentul în care este inspirat, irita gâtul şi fiind nefiltrat de mucoasa nazală poate duce chiar la bronşita.

Tot lipsa umezelii împiedica sistemul imunitar să respingă germenii cauzatori de infecţii şi poate chiar încuraja dezvoltarea anumitor bacterii sau virusuri.

De asemenea, un alt efect al aerului uscat este o stare continua de disconfort. Aceasta deseori este însoţită de stări de oboseală şi agitaţie.

Problemele de sănătate cauzate de aerul uscat pot apărea în orice anotimp, nu doar iarna. De exemplu, în perioada de vară, aerul poate să devină uscat din cauza folosirii aerului condiţionat sau din cauza razelor de soare puternice, iar în perioada de iarnă aerul devine uscat în urma încălzirii încăperilor. Aerul uscat cauzează duereri de gât şi determină apariţia alergenilor. Cum poți combate efectele nocive ale aerului uscat din locuință?

Ai nevoie de un umidificator, cu ajutorul căruia eşti în deplin control asupra umidităţii din casă şi o poţi regla în funcţie de nivelul la care te simţi confortabil. Acestaa poate fi programat să detecteze automat când nivelul umidităţii scade prea mult şi să răspândească vapori de apă în locuinţă.Ce se întâmplă când nivelul de umiditate este prea mare în locuință?

Un aer plin de spori de mucegai este greu de detectat până la primele simptome ale unor boli de plămâni periculoase. Cauza este, de cele mai multe ori, o umiditate peste limitele normale, care poate provoca alergii foarte urâte copiilor cu rinite, faringite, amigdalite, bronşite, astm bronşic. În plus, un mediu foarte umed favorizează dezvoltarea microbilor. 

Un dezumidificator poate ţine sub control o umiditate excesivă în orice cameră. Unul electric are capacitatea de a circula eficient aerul şi de a extrage o cantitate semnificativă de umiditate într-un timp foarte scurt. 

Foto: Freepik

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus