Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Cum să alăptezi pe timp de iarnă? Sfaturi pentru proaspetele mămici

0
Cum să alăptezi pe timp de iarnă? Sfaturi pentru proaspetele mămici
Lunile de iarnă vin la “pachet” cu un aflux considerabil de germeni și răceli de sezon, iar pentru o proaspătă mămică alăptarea în sezonul rece poate fi o adevărată provocare. Însă alăptarea în acest sezon este este extrem de benefică atât pentru mama cât şi pentru bebeluş. Știați, de exemplu, că hrănirea la sân încălzeşte de asemenea corpul şi inima bebeluşului în perioada lunilor de iarnă? Descoperă mai jos care sunt recomandările ce se regăsesc într-una dintre cele mai cunoscute lucrări de specialitate din lume, “Core Curriculum for Lactation Consultant Practice”, coordonată de către Rebecca Mannel, consultant în lactație.

Deseori, în timpul iernii, multe dintre mămci pot acuza situaţii de canale înfundate, iar altele - dureri de mameloane sau decolorarea lor dacă sunt expuse perioadă îndelungată la frig. Totodată, îmbrăcămintea groasă specifică sezonului poate pune în dificultate unele mame, iar lipsa prelungită a luminii din timpul iernii poate influenţa starea emoţională. Prin urmare, procesul de alăptare are de suferit. 


Ce pot face mămicile care alăptează, în sezonul rece?


“Core Curriculum for Lactation Consultant Practice” este una dintre lucrprile de referință pentru orice consultant în lactație. Iată câteva recomandări pe care le-am extras:

Chiar dacă vremea este mai rece, în situațiile în care mămica nu-și poate hrăni bebelușul într-un spațiu închis, încălzit, alăptarea ar trebui să continue la cerere, pentru că ataşamentul creat şi sistemul imunitar întărit prin schimbul de germeni şi anticorpi între mama şi copil sunt foarte importante.

De asemenea, pentru canale înfundate se folosesc comprese calde, alăptare frecventă, completate de masajul sânului şi purtarea unor haine comode, mai largi. 

Mameloanele sensibile trebuie protejate de frig, prin urmare se alăptează în camera încălzite şi se pot folosi mici pachete calde puse pe sâni înainte de alăptare.


Garderoba de iarnă pentru mămicile care alăptează

Este important ca hainele în timpul iernii să fie comode şi cu acces uşor la sân. Se pot purta bluze cu deschidere în V sau rotundă la gât, accesorizate cu eşarfe călduroase, pulovere cu nasturi sau cu fermoar, lenjerie de corp mai lungă (maieuri sau bluze de corp), sutiene sau bustiere comode, din bumbac şi fibre naturale. Mamele care preferă alăptarea prin ridicarea bluzei îşi pot proteja spatele şi zona abdominală cu un brâu călduros din material natural.


Cât de hrănitor este laptele matern în timpul  iernii?

În general, în timpul iernii nu se modifică în vreun fel consistența laptelui matern. O mamă care alăptează are nevoie de o alimentaţie echilibrată şi moderată, care să cuprindă toate grupele alimentare: legume, fructe, cereale/pâine/paste (din care minim 50% să fie integrale), leguminoase, ouă, iaurt, chefir, carne şi peste, seminţe şi uleiuri presate la rece, plus apă şi ceaiuri din plante. Bineînțeles, meniul ar trebui să includă și pește (Omega 3), legume de sezon, rădacinoase şi fructe de sezon, cereale integrale.


Bine de știut! Mămicile care alăptează ar fi bine să se evite consumul de produse rafinate, dulciuri din comerţ, sucuri carbogazoase, mezeluri etc. Și, de asemenea, proaspetele mămici  trebui în primul rând să nu uite să mănânce, copleşite de noile responsabilităţi.


Când este nevoie de suplimentarea cu lapte praf?


Laptele praf (alimentaţia artificială) este un aliment-medicament care se administrează doar după un consult medical de specialitate şi numai dacă situaţia o impune în urma consultului. Nu este influenţată de sezonul rece, în special. În prealabil, se evaluează corect problemele pe care mama le întâmpină în alăptare, se dau soluţii pentru remedierea lor, se evaluează starea bebeluşului. De cele mai multe ori dacă mama este ascultată, încurajată să continue alăptarea, iar paşii care ajută la rezolvarea problemelor sunt supraveghiati şi îndrumaţi corect de un specialist, nu este nevoie de suplimentare cu alt timp de lapte. 


Laptele de mamă rămâne cea mai bună alimentaţie pentru bebeluş!


Foto: Freepik


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus