Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Cu cercei sau fără? De la ce vârstă se pot face găuri în urechi

1
Cu cercei sau fără? De la ce vârstă se pot face găuri în urechi
În multe culturi, mai ales la noi, fetițele poartă cercei, iar găurile în urechi se fac încă din primele zile de viață. În maternitate, de cele mai multe ori. Însă sunt și mămici care vor să amâne această operațiune, până în momentul în care copilul este destul de mare încât să decidă singur. Indiferent de moment, descoperă în articol ce trebuie să știi despre această procedură, când şi în ce mod este indicată, precum şi ce complicaţii pot apărea în lipsa respectării unor norme de igienă corespunzătoare.

În tip ce unora li se pare un subiect controversat, altora este o tradiție pe care au moștenit-o și pe care o transmit mai departe. Găurile în urechile fetițelor sunt dorite pentru efectul estetic, iar părinţii aleg adesea să le facă încă „din faşă", deoarece nu există o cauză medicală care să recomande aşteptarea, dar procesul nu este total lipsit de riscuri. 

Este foarte important a se tine cont de condiţiile de asepsie, antiseptie şi sterilizare pentru evitarea transmiterii unor boli precum: hepatită, virusul HIV.


Care este vârsta potrivită?

Academia Americană a Pediatrilor consideră că există un risc minor de complicaţii asociate la orice vârstă, chiar dacă piercing-ul este realizat cu grijă şi îngrijit adecvat. Însă, aceeaşi autoritate considera că este mai bine să aşteptaţi până când copilul are vârsta pentru a-şi îngriji singur găurile din urechi.

Prin urmare, pediatrii americani consideră că orice înţepătură a pielii deschide oportunitatea unei infecţii, iar bebeluşii au sistemele imunitare în curs de dezvoltare. Astfel, ei recomandă vârsta de 6 luni drept minimă pentru piercing. Și, dacă se dorește a se lăsa decizia la latitudinea copilului, vârsta minimă potrivită este 10 ani; astfel îşi va putea asuma responsabilitatea îngrijirii urechilor.

În România, această manevră se realizează, în cele mai multe cazuri, la naștere, când bebelulșul este încă în maternitate, în condiţii aseptice, în secţia de neonatologie. 


Cum poate fi ameliorată durerea?

Sunt medici care recomandă utilizarea unei creme topice cu derivaţi ai lidocainei care poate ajuta la anestezierea lobilor urechilor. Astfel, se aplică un strat cu 30-60 minute înainte de piercing. 

Poate ajuta şi un cub de gheaţă pus pe urechi cu 15-30 minute înainte (amorţeşte receptorii durerii), însă nu în contact direct cu pielea. 

O oarecare durere va fi resimţită (nu se foloseşte anestezie deoarece doare mai mult decât procedura în sine), prin urmare este normal să plângă, însă dacă copilul este suficient de mare I se poate explica procedura asemănând-o cu o injecţie. Unii medici consimt şi folosirea de analgezic de tip acetaminofen sau ibuprofen în prealabil.

De ce nu este nevoie de anestezie? Există două motive. Anestezia presupune grad similar de durere ca efectuarea găurilor. Și, totodată, copilul este prea mic pentru a realiza gradul durerii. 


Ce fel de cercei alegem?

Cerceii din oţel inoxidabil chirurgical hipoalergenic şi prinderile aferente reprezintă cea mai potrivită alegere-nu conţin nichel sau alte aliaje care pot cauza o reacţie alergică (alergia la nichel şi cobalt sunt des întâlnite). 

Însă cei mai mulți aleg cercei din aur pentru copii, o oțiune care poate fi luată în considerare considerare fără probleme, dacă te asiguri de compoziţie (pentru toate componentele care intră în contact cu pielea) înainte de a-i cumpăra. La noi, există obiceiul ca nașii de botez ai bebelușului să cumpere cerceii. Și, de multe ori, aceștia aleg și modele de brățări pentru copii

Totodată, tine cont că cerceii cu şurub sunt mult mai potriviţi deoarece se desfac mai greu, minimizând astfel riscul de înghiţire, rănire. Trebuie să fie mici, rotunzi, cât mai aplatizaţi în partea din faţă.


Sfaturi de îngrijire a găurilor în urechi

După piercing puteţi să evitaţi infectarea prin păstrarea curată a zonei. Spălaţi-vă întâi pe mâini şi apoi curăţaţi spatele găurilor de 2 ori pe zi cu o dischetă/tampon de bumbac înmuiat în alcool, peroxid de hdrogen sau soluţie dezinfectantă / cu antibiotic, în funcţie de recomandarea medicului. Permiteţi găurii să îşi menţină forma rotind uşor cerceii şi împingându-i în faţă şi în spate de câteva ori, însă nu apăsaţi zona. Cerceii nu trebuie să fie prea strâmt fixaţi, iar după baie nu lăsaţi apa să persiste pe urechi (uscaţi). Nu îndepărtaţi primii cercei (dacă nu apare nicio problemă de sănătate) cel puţin 6 săptămâni; în caz contrar, găurile se vor închide. După acest interval îi puteţi înlocui cu alţii, însă trebuie păstraţi continuu timp de 6 luni pentru că găurile să devină permanente.


Pentru copiii mai mari, spuneţi-le să nu îşi atingă urechile. Dacă îşi schimbă singur hainele/se piaptănă, asiguraţi-vă că nu îşi irita urechile în acest timp. Produsele cum sunt fixativ, şampon, parfum nu ar trebui utilizate. Unii specialişti considera că anumite sporturi/activităţi ar trebui evitate, în timp ce alţii nu considera necesar. Trebuie menţionat în acest sens: înotul (în ocean sau lac-pot există bacterii) cel puţin 2 săptămâni, echitaţia (şi altele similare care presupun purtarea unei căşti). Pot fi aplicate mici bandaje/leucoplast pentru protejarea urechii ca să nu îndepărtaţi cerceii.


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus