În mod normal, specialiștii ne sfătuiesc să bem minimum 2 litri de lichide pe zi, pentru că hidratarea este esențială pentru buna funcționare a organismului. O recomandare de care trebuie să ținem cont mai ales în cazul copiilor și mai ales când aceștia sunt bolnavi și apare riscul deshidratării.
Și, cum suntem în plin sezon al virozelor de tot felul, când febra însoțește diversele afecțiuni virale sau bacteriene apare și riscul deshidratării. Chiar dacă alimentaţia obişnuită este capabilă să substituie apa (dar şi mineralele pierdute), în cazul copiilor lucrurile se complică. Cei mici sunt mai uşor afectaţi de deshidratare pierzând o cantitate semnificativă din greutate corporală (5-10% chiar mai mult). În situația unei deshidratări severe, care poate apărea după trei zile în care copilul a vomat și / sau a avut diaree, este necesară spitalizarea.
► Citește și Deshidratarea la copii: Ce măsuri trebuie să aplici și când e cazul să mergi la Urgențe?
Revenind la hidratare, este apa cea mai bună alegere? Potrivit unui studiu, desfășurat în urmă cu câțiva ani în Canada, la Universitatea McMaster, care a investigat efectul potențial de hidratare al diferitelor băuturi asupra organismului, laptele este cea mai hidratantă băutură.
Cei care au participat la studiul amintit mai sus au fost împărţiţi în patru grupe, urmând ca fiecare grupă să fie hidratată cu un lichid diferit: apă, lapte şi suc natural. La sfârşitul orelor de test, surprinzător, s-a ajuns la concluzia că laptele hidratează într-o proporţie mult mai mare organismul uman în comparaţie cu apa. La fel de surprinzător este și faptul ca diferenţele dintre apă şi suc natural sunt foarte mici.
Potrivit rezultatelor studiului, laptele hidratează pentru o perioadă de patru ore, în comparație cu apa, care are efect o singură oră.
► Citește și Atenție la apa îmbuteliată în sticle de plastic! Cât de periculoase sunt aceste ambalaje?
„Laptele este mult mai bun decât apa sau alte băuturi deoarece este o sursă de proteine de cea mai mare calitate, dar şi de carbohidraţi, calciu şi electroliţi”, spune Brian Timmons, autorul studiului. De altfel, acesta a mai subliniat faptul că laptele înlocuieşte sarea care se pierde prin transpiraţie şi ajută corpul să reţină fluidele mai bine.