Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Ce efecte are mersul pe bicicletă asupra somnului copilului

0
Ce efecte are mersul pe bicicletă asupra somnului copilului
Pe lângă faptul că arde calorii şi consumă din energia copiilor, care uneori pare că nu are niciun fel de limită, mersul pe bicicletă are și alte efecte benefice asupra juniorilor. De exemplu, știai că acest tip de activitate îi ajută pe prichindei să doarmă mai bine?

Indiferent de vârstă, greutate, înălțime ori abilități sportive, mersul cu bicicleta nu ar trebui să lipsească din viața niciunui copil. Excepție fac cazurile în care există contraindicații medicale. Mersul cu bicicleta nu doar că reprezintă un mod distractiv de a-și petrece timpul liber, departe de ecranele gadgeturilor, dar acest tip de mișcare aduce și numeroase beneficii în creșterea și dezvoltarea unui prichindel, atât din punct de vedere fizic cât și psihic. 

Iar unul dintre motivele pentru care ar trebui să alegi un model de biciclete pentru copii este faptul că mersul pe două roți, sau pe patru în cazul celor care încă folosesc roțile ajutătoare, îi ajută pe cei mici să doarmă mai bine. 

Cum așa?

O plimbare matinală cu bicicleta ori după-amiaza, în parc, chiar dacă îi va obosi pe termen scurt, va face minuni pentru somnul din timpul nopții. Iată la ce concluzie a ajuns profesorul Jim Horne de la Centrul de Control al Somnului din cadrul Universității Loughborough, în urma unui studiu: "Atunci când faci exerciții afară ești expus la lumina naturală, iar asta ajută ca ritmul circadian să se resincronizeze. De asemenea, exercițiile fizice elimină cortizol, hormonul stresului, care poate împiedica somnul adânc și regenerativ." Prin urmare, când copiii nu dorm bine apelezi la... biciclete!

În plus, pedalatul antrenează inima, plămânii, dar şi muşchii şi oasele din partea inferioară a corpului, în timp ce brațele ajută la menţinerea echilibrului, la schimbarea direcţiei şi la susţinerea părţii superioare a corpului.

Copiii exersează atât coordonarea picioarelor când învăţa să meargă pe bicicletă, cât şi coordonarea mână-ochi prin manevrarea ghidonului.

În același timp, activitățile fizice reduc timpul necesar pentru traversarea intestinului gros de către mâncare, limitând astfel cantitatea de apă absorbită de organism. Astfel, mersul pe bicicletă accelerează ritmul cardiac și respirator, ceea ce ajută la stimularea contracției mușchilor intestinali și, astfel, îi protejează pe copii de senzația de balonare.

Cercetătorii de la Universitatea din Illinois SUA au demonstrat că o creștere cu 5% a activităților de fitness cardio-respiratorii, rezultată în urma mersului cu bicicleta, au dus la o creștere de 15% a rezultatelor obținute la testele de inteligență. Acest lucru se datorează faptului că ciclismul ajută la formarea de celule noi în hippocampus, regiunea creierului responsabilă cu memoria.

Și, nu în ultimul rând, mersul cu bicicleta dezvoltă simțul orientării și al observării. Este concluzia la care au ajuns mai mulți profesori din Statele Unite care au sesizat faptul că prichindeii care ajung la școală cu bicicleta sunt mult mai prezenți și deschiși spre a învăța decât cei care vin cu mașina. 

Prin urmare, spor la pedalat și... somn ușor!

Foto: Pixabay


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus