Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Avertismentul pediatrului: Un copil nu răceşte pentru că s-a jucat afară!

0
Avertismentul pediatrului: Un copil nu răceşte pentru că s-a jucat afară!
Orice părinte se alarmează când prichindelul său se îmbolnăvește, mai ales în primii ani de viață. Orice puseu de febră, orice răceală mai puternică sau vreo erupție pe piele mai virulentă se transformă în cea mai gravă problemă. E în “fișa postului” de părinte să-ți faci griji pentru copilul tău! Însă, din prea multă grijă, poți face și prea multe greșeli. Descoperă în articol care sunt recomandările medicului pediatru Helen DeVos, din Michigan!

Dincolo de zâmbete, gângureli, îmbrățișări și emoțiile primilor pași, iar apoi ale primelor cuvinte rostite, viața de părinte vine la “pachet” și cu foarte multe griji. În primii ani de viață, sistemul imunitar al copilului nu este foarte dezvoltat, motiv pentru care copiii mici dezvoltă tot felul de boli, mai mult sau mai puțin cunoscute. Sunt foarte puțini prichindei care au trecut de perioada copilăriei și care nu s-au ”întâlnit” nici măcar odată cu vreo afecțiune specifică acestei etape. 

Iar părinții pot intra în panică! Din prea multă grijă pentru copiii lor pot face și foarte multe greșeli! Care sunt cele mai frecvente? Iată care sunt avertismentele medicului pediatru Helen DeVos, din Michigan, semnalate de cei de la Parents:

Nu mai apelați la sfaturile de pe Internet 

Febră. Tuse. Stări de vomă… Sunt cele mai frecvente simptome pe care părinții le caută pe Internet cu ajutorul motoarelor de căutare. Căci, în doar 0,10 secunde Google îți poate oferi sute de mii de articole care conțin descrieri și remedii pentru orice afecțiune. Astfel, poți găsi răspunsuri într-un timp extrem de scurt, fără să te deplasezi și fără costuri. La doar un click distanță… Însă această practică nu este soluția potrivită! Chiar dacă unele site-uri sunt de încredere şi vă pot ghida corect, nu este indicat să pui un diagnostic pe baza a ceea ce citiți pe Internet. Mergeți cu juniorii la un doctor pentru că acesta pune diagnosticul pe baza unei evaluări medicale, nu pe presupuneri. 


► Citește și Când trebuie să mergi de urgență cu copilul la spital? Recomandările unui medic pediatru


Nu mai solicitați antibiotice 

Chiar dacă efectul lor este unul extrem de rapid, antibioticele nu sunt soluţia de fiecare dată când copiii sunt bolnavi. „E indicat să primească antibiotice atunci când au o infecţie, nu în toate cazurile. Când sunt răciţi nu au nevoie de antibiotice, ci doar de timp de vindecare“, spune Helen DeVos. 


Nu vă grăbiți să tratați febra!

Febra este parte din mecanismul de apărare al organismului împotriva viruşilor şi bacteriilor. Corpul produce căldură în exces, astfel încât organismele străine să nu poată supravieţui. Prin urmare, febra ne ajută să luptăm împotriva bolilor, fiind, de cele mai multe ori, un simptom încurajator.  „E doar un simptom precum nasul înfundat, tusea sau durerea. Diagnosticarea corectă impune şi tratamentul corect. Rar episoadele de febră ar trebui să ne alarmeze“, spune pediatrul Helen DeVos. 


► Citește și Febra la copii. Când e cazul să NU te alarmezi. Şi când trebuie să ajungi urgent la spital


Un copil nu răceşte pentru că s-a jucat afară 

Din păcate, foarte mulți părinți cred că juniorii trebuie înfofoliți cât mai bine când merg afară, la joacă. Dacă cel mic se joacă afară fără geacă pe el şi răceşte, părintele dă vina fix pe acest comportament. „Bolile virale, cum sunt răcelile, provin din răspândirea germenilor - copiii ating totul şi apoi duc mâna la nas, la gură, la ochi. Aşa răcesc! Iarna, de exemplu, copiii răcesc atât de des pentru că stau într-un spaţiu mic întreaga zi la şcoală ori la grădiniță“, subliniază medicul pediatru. 

Nu mai refuzaţi vaccinurile 

„Există dovezi clare care arată că imunizarea împiedică multe boli mortale din copilările“, spune DeVos. Orice amânare a vaccinării celor mici dăunează sistemului imunitar. Trebuie să vă vaccinaţi copilul la indicaţiile medicilor şi să nu cereţi metode alternative de imunizare. 

Fără beţişoare de urechi 

Deși este o practică obişnuită, folosirea bețișoarelor de urechi poate fi riscantă, atât pentru copii, cât și pentru adulți. De ce? Pentru că există riscul de a perfora timpanul. Potrivit statisticilor, 40% dintre cazurile de ruptură de timpan se întâmplă în urma aceste practici. „Copiii pot resimţi dureri în acest fel şi o scădere a auzului“, avertizează medicul pediatru. 


Cum ți se par recomandările de mai sus?

Foto: Freepik


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus