Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Agenţia Medicamentului: Pastile recomandate în tratamentul unor afecțiuni la copii au fost retrase de pe piaţă

0
Agenţia Medicamentului: Pastile recomandate în tratamentul unor afecțiuni la copii au fost retrase de pe piaţă
Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) informează că s-a dispus retragerea de pe piaţă a unor medicamente care au ca substanţă activă valsartan, fabricată de producătorul Zhejiang Huahai Pharmaceuticals, din China, în urma depistării unor impurităţi cu potenţial carcinogen cunoscute sub denumirea de N-nitrozodimetilamina (NDMA). Aceste pastile sunt recomandate și în caz de tensiune arterială crescută la copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 6 şi 18 ani, tratamentul pacienţilor adulţi care au suferit un atac de cord recent (infarct miocardic), insuficienţă cardiacă simptomatică la pacienţii adulţi.

Potrivit News.ro, Agenţia precizează că substanţa activă conţinută de celelalte medicamente, fabricată de alţi producători, nu este afectată şi recomandă pacienţilor să nu renunţe la tratament fără a discuta cu medicul sau farmacistul, medicamentul fiind prescris în afecţiuni grave ale sistemului circulator.

"Substanţa activă conţinută de celelalte medicamente care au în compoziţie valsartan, fabricată de alţi producători, nu este afectată de prezenţa impurităţii. Ca răspuns la atenţionarea EMA, ANMDM a efectuat o analiză în vederea identificării medicamentelor care conţin valsartan afectat, în vederea declanşării acţiunii de retragere de pe piaţa din România, ca măsură de precauţie pentru protejarea sănătăţii publice, a medicamentelor care conţin substanţa activă fabricată de producătorul chinez", arată reprezentanţii Agenţiei, notează News.ro.

Ce pastile sunt retrase mai exact?

Potrivit ANMDM, în cadrul demersului comun european de retragere a medicamentelor cu valsartan afectat de prezenţa impurităţii, în România sunt în curs de retragere de pe piaţă (farmacii cu circuit deschis şi închis, distribuitori angro) următoarele produse: Valsartan Zentiva 80 mg comprimate filmate, Valsartan Zentiva 160 mg comprimate filmate, Valsartan Torrent 80 mg comprimate filmate, Valsartan Torrent 160 mg comprimate filmate, Valsartan Hidroclorotiazida Torrent 160mg/12,5mg, comprimate filmate, Valsartan Hidroclorotiazida Torrent 80mg/12,5mg, comprimate filmate.


► Citește și Tigrul platanului, o nouă invazie în București. Cum arată înțepătura insectei


Agenţia menţionează că a publicat în limba română comunicatele Agenţiei Europene a Medicamentului, astfel încât pacienţii români să fie informaţi şi conştientizaţi cu privire la lipsa unui risc imediat.

Potrivit sursei citate, "în acest context, pacienţilor li se recomandă să nu renunţe la tratament fără consultarea medicului sau farmacistului, deoarece aceste medicamente se utilizează pentru tratarea unor afecţiuni grave sau potenţial grave ale sistemului circulator (hipertensiune arterială, infarct miocardic recent şi insuficienţa cardiacă), pentru care întreruperea tratamentului poate avea consecinţe semnificative".


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus