Cei mai mulţi pediatri recomandă carnea de vită – şi alte proteine – să fie introdusă între vârsta de 8 până la 10 luni. În Canada, dar în alte state europene, se recomandă introducerea cărnii de vită mai repede datorită conţinutului de fier. Pe lângă fier, mai conține și zinc și vitamina B12. Acești nutrienți sunt esențiali în creșterea și dezvoltarea armonioasă a copiilor, ei contribuind la întărirea sistemului imunitar, la îmbunătățirea memoriei și a capacităților de argumentare, precum și la asimilarea mai ușoară de cunoștinte noi, sprijinind astfel procesul de învățare.
De asemenea, dezvoltarea masei musculare în copilărie este importantă pentru activitățile zilnice și cele sportive.
Atenție! Nu vorbim de bodybuilding, ci de dezvoltarea armonioasă a musculaturii.
Există multe articole de specialitate potrivit cărora consumul de carne de vită îmbunătățește densitatea osoasă și întărește tendoanele și ligamentele care contribuie la susținerea oaselor copiilor și adolescenților.
Beneficiile nutrienților din carnea de vită
Fierul ajută organismul să producă energie din alimentele consumate și reduce senzația de oboseală. El transportă oxigenul la creier și îmbunătățește capacitatea de învățare și pe cea de concentrare și susține dezvoltarea armonioasă a bebelușilor și a copiilor mici și mari.
Zincul are un rol important în funcționarea corectă a sistemului imunitar, ajutând la combaterea infecțiilor, sprijină dezvoltarea și funcționarea creierului și creșterea în înălțime a copiilor.
Vitamina B12 este necesară pentru formarea “celulelor roșii”, sprijină dezvoltarea neurologică și sinteza ADN și combate anemia. Carnea de vită furnizează energie care durează mai mult, ceea ce ajută la stabilizarea nivelului de sânge din organismul copiilor, prevenind astfel pofta de dulciuri. Proteinele din carnea de vită ajută corpul să atingă mai rapid senzația de sațietate, făcând copiii să se simtă sătui după ce consumă acest tip de carne.
Cum alegi carnea de vită pentru copii?
Orientează-te spre o bucată netedă, o bucată ce e uşor marmorată, aceea e grăsime ce o face ceva mai fragedă. Cea mai potrivită metodă de gătit este coacerea sau frigerea pentru că păstrează mai bine nutrienţii. Gătirea la crock-pot sau friptura sunt excelente. Ţine minte că zeama ce se scurge e și ea plină de proteine. Dacă pentru bebelușii care au început diversificarea cele mai bune rețete sunt cele cu carne înăbușită ori friptura, pentru copiii mai măricei o rețetă de gulaș poate fi soluția potrivită pentru prânz sau cină.
Ce alimente pot fi combinate cu vita? Merele, perele, broccoli, morcovii, conopida, fasolea verde, mazărea, cartofii dulci, cartofii, pastele, lintea, orezul.
Foto: Freepik