Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Atenție la vopseaua pentru ouăle de Paști! Ce afecțiuni pot provoca E-urile din compoziție

0
Atenție la vopseaua pentru ouăle de Paști! Ce afecțiuni pot provoca E-urile din compoziție
Dacă te-ai decis să folosești o vopsea din comerț pentru a colora ouăle de Paști ai grijă ce alegi! Citește bine eticheta și ține cont de avertismentele specialiștilor, care au constatat că ouăle se colorează cu E-uri, substanțe periculoase care pot declanșa reacţii de la cele mai simple alergii, până la reacţii care necesită control medical.

Din păcate, în acest moment, pe piața românească nu există vopsea de ouă fără E-uri. Este concluzia la care a ajuns o asociaţia pentru protecţia consumatorilor. După ce au analizat 53 de produse, specialiştii au descoperit 22 de aditivi alimentari şi coloranţi. Majoritarea vopselelor au, în medie, câte 5 astfel de substanţe. Sunt şi produse unde numărul aditivilor este dublu, scrie Digi24

Printre cei mai utilizaţi aditivi alimentari folosiţi în vopseaua pentru ouă se numără acidul lactic şi azorubina, depistaţi în cazul a peste 60% dintre produse. Albastrul briliant a fost găsit în cazul a 27 de produse, adică în aproape 51% din total. Iar acidul citric şi tartrazina sunt E-uri găsite în 40% dintre vopsele.


► Citește și De la ce vârstă poate consuma un copil carne de miel? Recomandări pentru masa de Paști


Atenție! Tartrazina, un pigment galben, este cel mai periculos dintre coloranţi, spun medicii nutriţionişti. De ce? Pentru că are efect carcinogen. Consumată, de exemplu, timp de o săptămână, din ouăle vopsite poate da reacţii de la cele mai simple alergii, până la reacţii care necesită control medical. Vărsătură, constipaţie, stare generală proastă în special de natură digestivă, toate acestea pot fi cauzate de consumul exccesiv de ouă colorate cu substanţe de sinteză.

În cazul copiilor, extrem de periculoși sunt aditivii care colorează ouăle în roşu şi albastru, adică azorubina şi albastrul briliant. Tocmai de aceea medicii recomandă ca cei mici să nu consume mai mult de două ouă pe zi și să se spele bine pe mâini după ce curăţă ouăle. Sfat valabil și pentru adulți! 

Indicat ar fi să folosim metodele naturale de colorare: foi de ceapă roşie şi foi de ceapă normală, sfeclă roşie.


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus