Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Lectură pentru copii: “Vântul prin sălcii”, de Kenneth Grahame

0
Lectură pentru copii: “Vântul prin sălcii”, de Kenneth Grahame
O recenzie semnată de Loredana Caia, profesoară de limba română la Școala Gimnazială ”Octavian Goga” din Cluj-Napoca.

Conceput initial sub forma unui foileton dedicat fiului său, Alistair, romanul "Vântul prin sălcii" scris de către scoţianul Kenneth Grahame, cel ce avea să primească titlul de maestru al literaturii pentru copii, ne introduce în lumea magică a copilăriei autorului, într-o Anglie idilică.

Fiindcă a fost scrisă în 1908, adică acum aproape 110 ani, cartea a apărut la noi în numeroase traduceri excelente, la multe edituri, fiecare având ilustrații unele mai frumoase, mai naive  și mai sensibile decât celelalte.

 Intrăm, prin lectură, într-un tărâm deosebit  în care timidul și foarte responsabilul domn Cârtiță, istețul Șoarece-de-apă, respectatul și ursuzul Bursuc și nesăbuitul Broscoi, cu firea mereu schimbătoare, care tinde tot timpul să intre în bucluc, vor descoperi aventura, dar și savoarea unei vieți în armonie cu natura. 

Povestea ne duce asemenea apei râului Tamisa, vâslind cu putere, spre o călătorie fantastică, plină de aventuri şi neprevăzut, într-o minunată poveste despre puterea prieteniei, cuprinsă în patru episoade-capitole: Malul apei, Drumul mare, Pădurea Sălbatică și Aventurile broscoiului.

E o carte fascinantă atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Asemenea vântului,  a ajuns pretutindeni, prin studiourile Disney, devenind scenariu şi film de desene animate, piesă de teatru, musical, film artistic. Era cartea favorită a lui A.A. Milne, tatăl ursuleţului Winnie Pooh, primul dintre cei care au adaptat-o pentru scenă în Anglia.

Dacă și voi sunteți foarte foarte serioși – precum vă știu – asemeni domnului Cârtiță, sunt convinsă că nu veți rata o carte unică și inegalabilă în literatura pentru copii.

Lectură plăcută să aveți!

Loredana Caia


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus