Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Ce efecte au jocurile cu LEGO asupra copiilor? Ce spune știința

0
Ce efecte au jocurile cu LEGO asupra copiilor? Ce spune știința
Îți dorești ca juniorul tău să îşi cultive răbdarea şi atenţia, să înveţe despre importanţa lucrului în echipa sau să-şi dezvolte încrederea în sine? Un dintre cele mai distractive și educative soluții, în același timp, o reprezintă piesele LEGO. Iar oamenii de știință chair au studiat acest aspect cu mare atenție. Descoperă în articol 5 motive pentru care LEGO e benefic pentru copilul tău!

Cu siguranță, ai deja casa plină cu piese de construit multicolore și, cu siguranță, juniorul tău își mai dorește și alte jocuri LEGO. Nu-l descuraja!

Este dovedit ştiinţific faptul că jocurile cu LEGO au beneficii incredibile asupra dezvoltării copiilor. În primul rând, s-a descoperit că acei copii care fac frecvent LEGO sunt extrem de creativi şi organizaţi în gândire. Totodată, aceşti copii ajung să aibă abilităţi motrice de invidiat,  dezvoltându-şi coordonarea dintre mana şi ochi, de la vârste fragede, abilităţile de orientare în spaţiu, abilităţile sociale, dar şi importante abilităţi lingvistice. 

Joaca este principala activitate prin care copiii se raportează la viaţa adultă, aşa că şi în cazul jocurilor cu LEGO se pare că aceste construcţii complexe din piese LEGO se oglindesc în abilităţi pentru calcul matematic în viaţa adultă. 

Scurt istoric al jocurilor LEGO

Ole Kirk Christiansen, un tâmplar din Danemarca, devine fondatorul companiei Lego în anul 1932, obţinând denumirea acesteia din abrevierea alăturării cuvintelor daneze "leg godt" care se traduc "joacă bine" care au devenit şi idealul brandului. Conducerea companiei a fost transmisă de la tată la fiu, în prezent fiind deţinută de Kjeld Kirk legoKristiansen, nepotul fondatorului. 

Într-un interval de 80 ani, Lego a devenit o companie de nivel global, al treilea producător de jucării din lume ca mărime; a obţinut de două ori distincţia de "produsul secolului". Cu toate că s-a dezvoltatat mult de la înfiinţare, la baza rămâne tradiţională cărămidă Lego care a fost lansată (în formă prezenta) în anul 1958. Principiul de unire prin tuburi îi conferă unicitate, dar şi posibilităţi nelimitate de construire, evident în funcţie de imaginaţie.

 Ce se întâmplă în mintea copiilor care se joacă cu LEGO?

Abilităţile de orientare spaţială se dezvoltă datorită faptului că prin construcţii copiii îşi lucrează modul de relaţionare cu spaţiile, folosindu-şi mintea pentru a roti imaginar obiectele.

Tot psihologii recomanda jocourile LEGO cu cărămizi de jucărie, căci acestea au strânsă legătură cu abilităţile matematice. Potrivit unui studiu realizat în 2003 de Charles H. Wolfgang, Laura Stannard și Ithel Jones, la Universitatea de Stat din Florida, cu cât jocurile din perioada preşcolară sunt mai complexe cu atât rezultatele la matematică din liceu, sunt mai bune!

De asemenea, unul dintre efectele jocurilor cu LEGO este faptul că, copiii învaţă să găsească mai multe soluţii pentru aceeaşi problemă pentru că, de exemplu, dacă ne uităm la o simplă cărămidă, aceasta poate fi aşezată de către aceştia într-o mulţime de feluri şi acesta e doar un pas către o gândire pragmatică, dar orientată întotdeauna către găsirea de soluţii.

5 motive pentru care să alegi jocurile LEGO pentru copilul tău

1. Veți petrece timp de calitate împreună: este un joc care îi va plăcea cu siguranță copilului tău, dar care sigur te va fascina și pe tine și te va purta pentru ceva timp înapoi în copilărie. O alegeră potrivită dacă ai un băiețel pasionat sunt seturile de tip lego ninjago

2. Sporește creativitatea: fie că cel mic va dori să construiască ceva deja existent, fie că o să fie inventiv, jocul cu piesele de lego o să îi crească nivelul imaginației. Se joacă, explorează și, cu siguranță, o să te surprindă cu modelele construite. 

3. Instrument didactic: de la grădiniță și până la cursurile de la facultate, piesele de lego sunt folosite să stimuleze creativitatea, dar și gândirea și pot să devină foarte ușor un instrument educațional. Poți căuta astfel de jocuri cu lego și să îl înveți chiar tu pe cel mic acasă cele mai interesante lucruri. Iar pentru cei mai mari, seturile de tip lego technic reprezintă adevărate provocări. 

4. Jucăria LEGO este pentru toate vârstele: de la nou-născuți și până la bunici, jocul cu piesele de lego o să fie întotdeauna un mod relaxant de a petrece timpul liber. Găsești în magazine jocuri cu piese de mărimi diverse și grade diferite de dificultate, adaptate pentru fiecare vârstă.

5. Piesele LEGO cu figurine sunt recomandarea psihologilor care spun că un astfel de joc îl va responsabiliza social pe cel mic și îl va aduce mai aproape de experiența realității și a societății. În plus, copilul se va imagina în diverse contexte sociale, fapt ce îi va dezvolta inteligența emoțională și îi va spori dezvoltarea personală.

Foto: Freepik


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus