Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Câte cuvinte trebuie să ştie un copil la 5 ani?

0
Câte cuvinte trebuie să ştie un copil la 5 ani?
Rică nu știa să zică “R”, “rățușcă”, “rămurică”. Dar de când s-a dus la școală... Cam așa sună celebra poezie pe care și părinții noștri ne-au recitat-o în copilărie și pe care, poate, le-o spunem și copiilor noștri atunci când stâlcesc cuvintele. Însă, oricât ar fi de amuzanți, dacă după vârsta de 5 ani tot nu reușesc să pronunțe clar toate sunetele e momentul să intervii. Câte cuvinte ar trebui să conţină vocabularul său? Şi cum ar trebui să le pronunţe?

Copilul tău a împlinit 5 ani și încă mai pocește anumite cuvinte? Ori în loc de “R” pronunță “L”? Chiar dacă te amuză felul în care vorbește, la această vârstă ar trebui deja să pronunțe corect majoritatea sunetelor. Mai ales dacă l-ai înscris în clasa pregătitoare. 

Câte cuvinte trebuie să ştie un copil la 5 ani şi cum ar trebuie să le pronunţe? La această vârstă, potrivit dictie.ro, un copil ar trebui să înţeleagă mai mult de 2.500 de cuvinte, să spună singur scurte povestioare şi să poată răspunde atunci când îl întrebi despre acţiunea din poveştile pe care le-a citit, nu doar despre ilustraţiile din cărţi. Cât despre pronunție, la 5 ani, nu ar trebui să aibă dificultăţi în pronunţarea tuturor sunetelor din limba română.

Grupurile de sunete care sunt mai dificil de pronunțat ar trebui să fie CE- CI şi GE- GI, iar inversiunile cel mai des întâlnite sunt R și L. Sunt doar erori de articulație ce pot fi corectate foarte uşor cu ajutorul exerciţiilor de dicţie pentru copii.

Cum îţi poți ajuta copilul să pronunțe corect?

De câte ori pocește un cuvânt, corectează-l! Nu-l lăsa să pronunțe greșit, indiferent cât de simpatic este. Iar dacă nu îi reușește, nu te descuraja. Insistă, corectează-l de fiecare dată și pune-l să repete după tine forma corectă. Dacă desparți cuvântul în silabe îi va fi mult mai ușor. 


► Citește și Matematică distractivă! 7 metode prin care îți poți învăța copilul să socotească


Nu uita să-i citești cât mai multe povești! Citește cu intonație,  lasă-l să te imite, să interpreteze personajele în timp ce își schimbă tonalitatea vocii. Astfel, de cele mai multe ori, în momentul în care copiii încep să interpreteze, pronunţia lor este una bună şi trec la un nivel evoluat de comunicare, în care se folosesc de intonaţie pentru a fi mai convingători şi mai persuasivi. Celebrul schimb de replici dintre lup şi Scufiţa Roșie -  „Bunicuţo, dar de ce ai ochii aşa de mari?”... „Ca să te văd mai bine!” – este cel mai bun exemplu.

Când este cazul să mergi la un logoped?

Dacă problemele persistă şi după vârsta de 5 ani, ar trebui să mergi cu cel mic la un logoped. Există cazuri în care tulburările de pronunţie pot ascunde afecţiuni serioase de dezvoltare sau neurologică.


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus